En storstilt reklamekampanje for nettsiden Skilldeg.no vakte oppsikt i fjor sommer. Da Kondomeriet avslørte seg selv som avsenderen bak den humoristiske nettsiden, som i realiteten var en kampanje for å gjeninnføre gnisten i parforholdet, terget de på seg Forbrukerombudet, som mente kampanjen var et brudd på forbudet mot skjult reklame.
- På grunn av det store omfanget i denne saken og for å hindre at Kondomeriet og andre bryter forbudet mot skjult reklamen i fremtiden, har vi varslet selskapet om at vi vil ilegge det et overtredelsesgebyr på 300.000, sa fungerende forbrukerombud Bente Øverli.
Les mer:
Saken gikk videre til Markedsrådet, som i dag slår fast at Kondomeriet holdt seg innenfor regelverket, og derfor slipper å betale. De mener forbudet ikke rammer «teaser-kampanjer», der varen eller den næringsdrivendes identitet holdes skjult i den første fasen av en kampanje, og avsløres når kampanjen har vakt oppmerksomhet i noen dager.
- Nå har Markedsrådet avklart hvor grensene går for denne typen reklame, men dette endrer ikke forbrukernes rett til å vite at de blir utsatt for reklame. Vi ser en rekke forbrukerutfordringer knyttet til skjult reklame, og dette vil vi jobbe videre med i 2014, sier forbrukerombud Gry Nergård i en uttalelse på Forbrukerombudets nettsider.
Presseansvarlig Sofie Jonsson i Kondomeriet forteller at de er glade for å ha fått medhold.
- Vi er fornøyd med at Markedsrådet ser på saken på samme måte som oss, sier hun til Kampanje.
- Betyr dette at vi vil se lignende kampanjer fra dere i fremtiden?
- Vi vil fortsatt oppfordre til å krydre hverdagen og investere i den man er glad i. Hvordan vi velger å kommunisere dette neste gang, kommer an på hvor og hvordan våre kunder og framtidige kunder ønsker å møte oss.
- Dere måtte jo avbryte kampanjen. Hva tenker dere om det, når dere nå vet at kampanjen var innenfor regelverket?
- Det er selvfølgelig alltid synd å måtte endre en kampanje når endringen ikke var planlagt. Men det var og er fortsatt en selvfølge å lytte til Forbrukerombudet.
Forbrukerombudet sammenlignet kampanjen med Norsk Tippings Finn-stunt, der en fersk millionær tilsynelatende solgte unna alt han eide. Kondomeriet vant frem med sin argumentasjon om at tilfellene ikke kunne sidestilles.
Les mer:
- I motsetning til Norsk Tipping ble ikke forbrukerne gjennom Kondomeriets kampanje påvirket til å kjøpe Kondomeriets produkter. Det var ingen direkte kjøpsoppfordring eller henvisning for øvrig til Kondomeriet, og ingen forbrukere led noe økonomisk tap ved kampanjen. Dette i motsetning til Norsk Tipping-saken, hvor Lotto utgjorde en sentral del av annonsene og gjorde annonsene egnet til å påvirke forbrukerne til å kjøpe Norsk Tippings tjenester. I motsetning til Norsk Tipping oppfordret Kondomeriets kampanje ikke til kommunikasjon med forbrukerne, skriver Kondomeriet i sitt tilsvar til Markedsrådet.
Kommentér