Dagens Næringsliv (DN), som er blitt hyllet som en av de store opplagsvinnerne i norsk papirpresse de siste 15 årene, fikk etter det Kampanje erfarer opplagsnedgang i 2013. Avisen, som har økt hvert eneste år siden 2000, med unntak av kriseårene 2001 og 2009, mister papirabonnenter og taper i løssalg. Dermed slår trenden i papiravismarkedet innover nisjeavisen også.

I 2012 hadde DN et gjennomsnittlig papiropplag på 82.889 eksemplarer. Nedgangen i fjor skal ikke ha vært dramatisk stor. Trolig er nedgangen liten nok til at Dagbladet for første gang faller under DN på listen over de ti største papiravisene i Norge, slik at sjefredaktør Amund Djuve nå leder landets tredje største papiravis.

- Sterk digitalvekst
- Vi kan ikke kommentere opplagstall før Mediebedriftenes Landsforening (MBL) offentliggjør alle avisers tall for 2013 i slutten av februar, sier konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i NHST, som utgir DN, til Kampanje,

- Uten å kommentere opplagstallene, vil jeg minne om at vi har sterk vekst i antallet digitale abonnenter. Primært fordi langt, langt flere tegner seg for både papir- og digitalabonnement blant annet fordi våre abonnenter reiser mye. Vi ser også en liten, men økende tendens til at noen av våre papiravisabonnenter går rett over til rent digitalabonnement.

I dag koster papir- og digitalabonnement på DN like mye.

- Vi må ut med 25 prosent i moms på digitalabonnementet samtidig som vi sparer 20 prosent i trykk- og distribusjon. Netto tjener vi dermed omtrent like mye på papir- og digitalabonnement, forteller Bjørkavåg.

Foretrekker papirabonnenten
Men om papirabonnenten anses som noe umoderne i enkelte mediekretser, er den fortsatt høyere verdsatt i DN. Bjørkavåg sier det slik:

- Jeg liker fortsatt papirabonnenten bedre. Han eller hun leser mer og bruker mer tid på avisen enn digitalabonnenten.

DN har økt satsingen på salg av digitalabonnement de siste årene.

- Etter en tid med vår digitalsatsing begynner vi å bli ganske kloke på konsekvensene av digitaliseringen, sier Bjørkavåg.

- Vi har omtrent 25 prosent vekst i digitalomsetningen i konsernet, der inntektene består av abonnement og annonser. DN er den virksomheten som har kraftigst vekst i inntektene fra digitalabonnement, og med meget god vekst i digitale annonser. For konsernet er det MyNewsdesk som er det store selskapet digitalt. MyNewsdesk passerte for første gang 100 millioner kroner i omsetning i 2013, forteller Bjørkavåg.

DN kunne bokføre sitt beste årsresultat på 13 år i 2013, takket være vekst i opplags- og annonseinntekter fra papir- og digitalutgaver. Avisen fikk et resultat før skatt på 102,1 millioner kroner, en økning på 20 prosent. Driftsmarginen endte på 13 prosent i fjor, mot 11 prosent året før.