Tidligere i dag skrev Kampanje at det svenske mediekonsernet Bonnier Media har startet nettstedet Stylista, som er en blanding av nettbutikk og redaksjonelt motenettsted, frontet av populære bloggere som Ulrikke Lund, Nette Nestea (Annette Haga), Styledevil (Marianne Theodorsen) og Ingrid Holm. Magasinene Costume og Stella skal levere redaksjonelt stoff til nettstedet, som ifølge Bonnier er den største digitalsatsingen deres noensinne.
- Vi skal først og fremst tjene penger gjennom annonsebaserte løsninger. Stylista er en kommersiell nettside, som gjør at det er store muligheter for kreative annonseløsninger, noe som er etterspurt i markedet, skriver Trond Juliussen, administrerende direktør i Bonnier Media, i en e-post til Kampanje.
Les mer:
Nettstedet befinner seg innenfor området som gjerne kalles «sosial shopping», som innebærer blant annet personlige anbefalinger, kommentarer og «likes» fra andre brukere, eksklusive deals og rabatter og egne blogg-shopper. I samme marked befinner det norske utviklingsfondet Venture Factory seg med nettstedet Inzpire.me, som ble startet opp tidligere i år. Venture Factory har hentet inn 15 millioner kroner til fondet og startet opp fem nettsteder, hvorav Inzpire.me er ett av dem.
- Mindre og smidigere
Administrerende direktør i Venture Factory, Even Aas-Eng, tror de har noen fortrinn i konkurransen med Bonnier fordi de ikke er like store.
- Vi må konkurrere ved å være mindre og smidigere. Og jeg håper vi har et produkt som på sin måte er bedre. Det jeg tror blir utfordringen til Stylista, er å bygge nok data selv, sier Aas-Eng.
De to nettstedene bygger nemlig på to litt ulike modeller. For mens Venture Factory og Inzpire.me bruker teknologi til å hente inn data om hva som er populært fra sosiale medier, satser Bonnier og Stylista på å bygge opp databanken med utgangspunkt i de preferansene brukerne selv gir uttrykk for på siden.
- Det er derfor feeden vår ser ut slik den gjør, fordi vi plukker fram antall Facebook-likes og tweets per produkt. Stylista gjør ikke det, de har tenkt å bygge dataene innenfor sitt eget univers. Det betyr at de må få mange nok brukere til å få inn nok relevant data, sier Aas-Eng.
- Billig og smart
Når det gjelder markedsføring, tror Aas-Eng det er umulig for dem å konkurrere med en stor aktør som Bonnier.
- Vi må fortsette med billige og smarte markedsaktiviteter og konsentrere oss om å fortsette å levere et godt produkt. Vi kan ikke kikke for mye på hva Bonnier gjør, sier Aas-Eng.
Han tror det er plass til begge aktørene i markedet.
- Jeg tror ikke de vil merke mye til Inzpire.me, eller vi til dem. Og det kan være sunt for markedet at flere beveger seg inn i det. Bonnier har store finansielle muskler og redaksjonell drahjelp. Samtidig har de kanskje ikke de store trafikkmaskinene på nett, noe som hadde vært en stor styrke, sier Aas-Eng.
- Viktigere hvem som er brukere
Juliussen i Bonnier bekrefter at de satser på å samle inn data fra Stylista, noe han mener skaper mer relevant innhold for brukerne enn metoden til Inzpire.me. I praksis innebærer dette at når en bruker «liker», klikker på artikler eller kjøper produkter, vil en algoritme sørge for at relevant innhold blir tilgjengelig for brukeren. Juliussen er ikke enig i at Stylista trenger mange brukere for å lykkes.
- Jeg vil heller si at det er langt viktigere å se på hvem som er brukerne, at de både er interessante for vårt innhold og for våre annonsører, skriver han til Kampanje.
- Sterke merkevarer i ryggen
- Hva er deres styrke i konkurransen med Venture Factory?
- Vi har et mediehus med noen av Norges sterkeste merkevarer i ryggen. Vi har en annonseavdeling bestående av over 20 personer som har daglig kontakt med våre annonsører og samarbeidspartnere. I tillegg har vi en eier som er Nordens største mediehus, som forteller historier og formidler relevant og troverdig informasjon, skriver Juliussen.
Han avviser at de har behov for store trafikkmaskiner for å få nettstedet til å lykkes, men legger vekt på at de isteden tenker annerledes, som ved samarbeidet med bloggerne.
- Vår overordnede strategi er å bygge opp fra bunnen av, men vi ser også på muligheter for oppkjøp, skriver Juliussen til Kampanje.
Kommentér