I formiddag presenterte tidligere Ap-statsråd Grete Knudsen den nye boken «Basketak» under en pressekonferanse hos Kagge Forlag. Oppmerksomheten rundt boken har vært stor, først og fremst fordi Knudsen kommer med krasse karakteristikker av dagens Ap-ledelse. Hun kaller statsminister Jens Stoltenberg «konfliktsky», «unnvikende» og en «teknokrat», helseminister Jonas Gahr Støre beskrives som en som påfallende raskt hoppet over fra Høyre til Ap i sin tid og som ikke flagger på 1. mai, mens tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i Europarådet og leder for Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, er historiens helt: Han er «visjonær», «ærlig» og uten skjult agenda, slik Knudsen ser det. Hun har jobbet under både Gro Harlem Brundtland, Jagland og Stoltenberg, og Jagland er den eneste hun gir et godt skussmål.
Det alle lurte på under dagens pressekonferanse, var hvorfor boken kommer nå – midt under en hard valgkamp hvor dette er det siste Ap trenger – når Knudsen hevder at hun har stor kjærlighet for partiet. Knudsen svarte at det var riktig for henne å skrive og publisere nå, etter at hun har vært alvorlig syk, og at det er midt i en valgkamp folk er mest interessert i politikk. Hun vil ikke ødelegge for partiet, og ser ikke at hun gjør det.
- Det tror jeg faktisk ikke. Jeg tror dette vil være over i løpet av kort tid, sa Knudsen på spørsmål fra pressen i formiddag.
- Gammelt nytt
«Hun tegner et grusomt bilde av en statsminister som ikke har de lederegenskapene som skal til. Dette er en bok-bombe i denne valgkampen, og jeg har aldri tidligere lest et så usminket, krasst og voldsomt angrep på en tidligere sjef,» uttalte Aftenpostens politiske redaktør, Harald Stanghelle, til sin egen avis i går.
Sigurd Grytten, partner i Zynk Communication og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i 2000-2001, tror på sin side ikke at Knudsens bok vil påvirke valgkampen i veldig stor grad.
- Det er lenge siden Grete Knudsen hadde en rolle i norsk politikk, og man skal være ganske politisk interessert for å ha et klart bilde av hvem hun er. I nettavisenes kommentarfelter ser man at det er de som misliker Ap sterkt, som nå mener at sannheten kommer fram om partiet. De stemmer ikke Ap uansett. Ellers tror jeg folk tenker at dette dreier seg om en sak fra 15 år tilbake som handlet om Jagland og Stoltenberg. Det er virkelig yesterdays news, sier Grytten til Kampanje.
- Kolberg heller bensin på bålet
Han tror det ligger kommersiell tankegang fra forfatteren og forlagets side bak at boken lanseres akkurat nå. Grytten tror boken ville hatt større politisk tyngde hvis den ble utgitt etter valget.
- Det ville vært mer utfordrende for Stoltenberg. Nå slutter partiorganisasjonen rekkene, og det blir ingen debatt – heller ikke etter valget. Boken får mye oppmermksomhet, men ingen politisk effekt, mener Grytten.
Stoltenberg og Støre har så langt ikke villet kommentere boken, mens partisekretær Martin Kolberg og tidligere Ap-statsråd Karita Bekkemellem har brukt ordet «ondsinnet» om den.
- Jeg tror Stoltenberg og Støre har håndtert dette på en klok måte. Det er ingen grunn til at de skal kommentere boken. Den type polemisering som Kolberg driver med, derimot, bidrar til å helle bensin på bålet, sier Grytten.
- Forsøk på å skade Ap
Morten Pettersen, administrerende direktør i Burson-Marsteller, tror heller ikke at Knudsens bok vil skade Arbeiderpartiets valgkamp i særlig stor grad. Pettersen har også Ap-bakgrunn: Han var politisk rådgiver for Gudmund Hernes i Gro Harlem Brundtland siste regjering, og for Reidar Sandal i Thorbjørn Jaglands regjering. Pettersen sier han har jobbet mye med en del av de som omtales i boken, også Grete Knudsen.
- Jeg tror ikke at denne boken påvirker velgerne i merkbar utstrekning. Den forstyrrer Aps valgkamp nå, men neppe langvarig, sier Pettersen til Kampanje.
Han tror ikke det først og fremst er kommersielle motiver som gjør at Knudsen gir ut boken nå.
- Jeg kan ikke se noen annen grunn enn at dette er et forsøk på å skade Ap. Bokens formål synes å være å kritisere nåværende Ap-ledere, sier Pettersen, som understreker at han ikke har lest boken, men uttaler seg på grunnlag av medieomtalen av den.
«Det vil bli en ny diskusjon om lederstilen til Jens Stoltenberg, og jeg tror en del vil bli minnet om den diskusjonen som har vært etter Gjørv-kommisjonen om lederskapet i landet,» sa Harald Stanghelle til Aftenposten i går. Pettersen peker på at påstander om konfliktskyhet hos Stoltenberg er en gjenganger, men mener dette faller på sin egen urimelighet.
- Jeg tror de fleste velgere forstår at du ikke kan være statsminister i åtte år uten å ta tak i konflikter, sier Pettersen.
Kommentér