C More har slitt tungt i kampen om betal-tv-kundene etter at TV 2 stakk avgårde med Premier League-rettighetene i 2010. Det rammer en av eierne, norske Telenor, som har skrevet ned hele aksjeverdien på 800 millioner kroner til null. Først ble verdiene skrevet ned med 538 millioner kroner i andre kvartal i 2012 og i årets andre kvartal ble ytterligere 311 millioner skrevet ned.
- Konkurransen i det nordiske premium-tv-markedet er blitt tøffere de siste årene, blant annet med flere aktører innen sport og ikke minst på film/serier. Rettighetskostnadene har gått opp, og abonnentene har flere alternativer å velge mellom. Den tøffere konkurransen har også C More fått merke, og det har resultert i noen år med svakere resultater enn det man skulle ønske, sier administrerende direktør i Telenor Broadcast, Patrik Hofbauer, til Kampanje.
- Strategisk viktig investering
Kampanje har tidligere skrevet at C More tapte til sammen 300 millioner kroner i 2011 og 2010 som følge av kundefallet. Hofbauer innrømmer at C Mores økonomiske resultater har vært svake:
- C More er en viktig aktør i det nordiske tv-markedet, og for en stor distributør som Telenor har det vært en strategisk viktig investering. Men det er klart at de finansielle resultatene ikke har vært tilfredsstillende. Dét er det sammensatte årsaker til, men den høye endringstakten i bransjen og den økte konkurransen har gjort det krevende for bestående aktører, inkludert C More, sier Hofbauer.
Tonen var mer optimistisk i 2010.
- Imperiet slår tilbake, sa daværende toppsjef i Canal+ Norden (nåværende C More), Jonas Eriksson, til Kampanje 11. mai 2010. Han siktet til at Canal+ skulle kjempe hardt for å beholde betal-tv-kundene etter at de hadde tapt Premier League-rettighene til TV 2. I morgentimene samme dag ble det kjent at Bonnier knyttet enda tettere bånd til TV 2-rivalen Telenor, som overtok 35 prosent av C More Entertainment gjennom kjøp av aksjer og en rettet emisjon. Telenor la 787 millioner svenske kroner, i tillegg sportsrettigheter til tv, i potten. Til sammen utgjorde verdiene rundt 1,1 milliarder kroner.
Siden den gang har kurvene pekt nedover for C More og i vår startet spekulasjonene om at majoritetseier, det hardt pressede, svenske mediekonsernet Bonnier, vil selge C More. Telenor Broadcast-sjef Patrik Hofbauer ønsker ikke å kommentere salgsprosessen. Han vil heller ikke kommentere årsakene til C More-nedturen ytterligere.
Les også: Supersmell for Canal+
Les også: Telenor kjøper Canal+
Les også: - Bonnier vil selge C More
I juni skrev Kampanje at amerikanske Fox, kontrollert av mogulen Rupert Murdoch, kan bli ny eier av C More og pekes ut som favoritt. Også det amerikanske tv-konsernet Discovery, som nylig kjøpte alle de nordiske SBS-kanalene, deriblant TVNorge og Fem, for ti milliarder kroner, nevnes som mulig kjøper. Kilder Kampanje vari kontakt tror imidlertid ikke SBS Discovery er den heteste kandidaten. Det amerikanske mediekonsernet har ingen erfaring med betal-tv og er nå i full gang med å få den nye organisasjonen SBS Discovery til å fungere.
Les også: Fox: - Vi ser på Norden
Les også: Flere sikler på C More
Fornøyd med Broadcast
For Telenor Broadcast samlet sett ser tallene langt bedre ut enn det store C More-fallet.
- Vi kan se tillbake på et veldig bra kvartal der samtlige selskap i Broadcast bidrar til den sterke resultatutviklingen. Vi er spesielt tilfreds med att Conax gjør ett sterkt kvartal, hvilket viser Conax´solide posisjon i markedet og at produktene er etterspurte. Men når det er sagt, samtlige selskaper i Broadcast leverer i andre kvartal, noe som er veldig gledelig, sier Hofbauer.
Det er Canal Digital Parabol som bidrar med aller mest penger i kassen.
- Canal Digital hadde en sterk resultatutvikling (EBITDA) drevet av stort kostnadsfokus. Vi er også glade over at Canal Digital og TV 2 i løpet av andre kvartal ble enige om en ny treårsavtale. TV 2 er en viktig samarbeidsplartner for Canal Digital. Inntektene i Canal Digial vokste med én prosent i andre kvartal, til tross for at kundebasen gikk ned med 3.000 i Norden, forteller Hofbauer.
Resultat for Telenor Broadcast 2. kvartal Alle tall i millioner kroner:
Telenor Broadcast |
Andre kvartal 2013 |
Første kvartal 2012 |
Endring i prosent |
Driftsinntekter |
1.667 |
1.658 |
0,5 |
Driftsresultat |
392 |
347 |
12,9 |
Kommentér