Det er i spalten Ærlig talt i Dagbladet Magasinet at journalist Trude Ringheim harselerer over kvinnelige medieledere som byr på mer av seg selv enn sine mannlige motparter.

«Trenden er at bloggere blir behandlet som stjerner og eksperter, mens flere kvinnelige redaktører og journalister oppfører seg til forveksling lik bloggere. Faren er jo at kløft og stiletter blir et krav og en betingelse for alle kvinnelige redaktører,» skriver hun om det hun kaller «Se meg-redaktørene».

Hun trekker frem Se og Hør-redaktør Ellen Arnstad, VG Helg-redaktør Jane Throndsen og KK-redaktør Gjyri Helen Werp som eksempler. Spesielt Arnstad får gjennomgå for en julereportasje med familien sin på Losby gods.

«Ingen kan beskylde denne redaktøren for ikke å by på seg selv. Den mannlige forgjengeren Harald Haave var ganske så privat og tilbakeholden, mens Arnstad følger tradisjonen til faste Se og Hør-kjendiser: Hun byr på hele pakka, på oppturer og nedturer,» skriver Ringheim.

- Har mer å gå på
Arnstad selv tar kommentaren med godt humør.

- Trude Ringheim skriver godt og her var det både humor, ironi og poenger i en lett blanding. Dagbladet selv har jo vært kjent for sterke profiler som har vært synlige på ulike vis. Jeg har vært en synlig redaktør i mer enn 18 år av mitt liv. Det startet med Henne som jeg grunnla i 1994 og hvor jeg valgte å være personlig i lederne og starte opp og fronte priser som Nåløyet til norske klesdesignere og Startknappen til kvinnelige gründere, sier hun til Kampanje.

- Det vil alltid være en balansegang hvor synlig man skal være i eget produkt, men min filosofi har vært at det ikke er negativt at leserne vet hvem jeg er og hva jeg står for - uten at det skal overskygge journalistikken i bladet og de andre intervjuobjektene.

Arnstad mener flere kvinnelige medieledere kunne vært tjent med å være mer synlig.

- Historisk sett i norske medier, så er det vel nettopp menn som har vært de mest synlige, så kvinner har definitivt mer å gå på her! Men alle trenger selvsagt ikke velge en såpass synlig profil som meg. Det kommer både an på hvilket medium man leder og hvor mye man både vil og bør by på seg selv. I de redaktørrollene jeg har hatt, så er det blitt slik. Nettopp fordi jeg også har havnet på den andre siden av bordet som intervjuobjekt.

- Én gang på forsiden
KK-redaktør Gjyri Helen Werp føler seg ikke helt truffet av kommentaren.

- Tja, jeg er ikke å se verken på røde løpere eller premierefester, men det er jo helt riktig at jeg er synlig i bladet hver uke på KKs lederside og på min private blogg. Jeg har vært én gang på KKs forside i forbindelse med omlegging av bladet for fire år siden. Det er ikke riktig at jeg har vært flere ganger på forsiden, slik Ringheim skriver, sier Werp i en e-post til Kampanje.

-Det er selvfølgelig en viss forskjell på redaktørrollen i en objektiv nyhetskanal og et feelgood ukeblad som KK, som skal treffe leseren på inspirasjon, nytte og kos. Da handler det blant annet om å by på seg selv, noe jeg utelukkende får positive tilbakemeldinger på blant leserne. Mediebildet er mer sammensatt og fungerer helt annerledes i vår bransje i dag, med langt mer dialog med leserne.

Hun forteller at de i KK jobber bevisst med synergier mellom ulike plattformer og ikke er redde for å bruke av seg selv i kommunikasjonen med leserne.

- Er det et større krav til kvinnelige ledere om å by på seg selv enn til mannlige?

- Nei.

- Glimt i øyet
Trude Ringheim forteller at hun oppfatter Arnstad, Throndsen og Werp som en del av en større trend.

- Å by på seg selv og vise seg fram som mer eller mindre perfekt er en medietrend og en generell samfunnsutvikling som mange påpeker. Det er en trend at kvinnelige ledere går lenger i å bruke seg selv og sitt utseende, spesielt i ukepressen, men også i andre deler av pressen. Se og Hør-redaktøren toppet seg med en julereportasje på åtte sider der hun byr på en stor, glamorøs pakke av seg selv med sin familie og julefeiring, sier Ringheim.

Hun understreker at kommentaren er skrevet med sting og litt skrått blikk og at dette er kvinner som har suksess.

- Jeg er ikke spesielt kritisk foreløpig, men det er artig å følge med. Og det blir komisk når snart halvparten av modellene og intervjuobjektene er bladets egne kvinnelige journalister og redaktører, slik snart er tilfelle i KK. Det kan også være tankevekkende hvis forskjellen i måten å være kvinnelig og mannlig sjef på bare blir større. Jeg venter på den første mannlige medielederen som byr på seg selv med hud, hår, familie og til hest.

- Er det ikke naturlig at en Se og Hør-redaktør åpner opp dørene til sitt ferieparadis?

- Det er helt sikkert positivt at Arnstad stiller opp på alt, det kan få flere kjendiser til å stille opp enda mer for bladet. Arnstad vet svært godt hva hun gjør. Det er også morsomt at når hun først gjør dette, så drar hun det så langt at hun stiller i fotsid kjole på hvit hest. Da tenker jeg at hun også har glimt i øyet.

Jane Throndsen skriver følgende i en e-post til Kampanje etter at saken er publisert:

- Trude Ringheim er en flink skribent. Jeg kjenner henne som et klokt, og ikke minst, et raust menneske. Det er vel få som har vært så gavmilde med sitt privatliv på trykk som henne i spaltene i Magasinet. Så synes jeg det er artig at jeg med hyller i B-cup blir omtalt som redaktør med kløft. Nå har jeg det skriftlig. Takkebrev på vei til havna.