Denne måneden har den amerikanske merkevaregiganten Procter & Gamble lansert oppvaskmiddelet Yes i norske butikker. Merkevaren Yes er knallsterk i Sverige og Finland - der merket er markedsledende - og i Danmark. Nå er målet å ta en tilsvarende posisjon i Norge.

- Det er kjempegøy at Yes, som er en veldig populær og godt likt merkevare i resten av Norden, nå er lansert i Norge. Dermed kan vi tilby norske forbrukere større valgfrihet og flere alternativ i hyllene enn det som finnes i dag, sier nordisk PR-manager Caroline Söderblom i Procter & Gamble til Kampanje.

Yes kunne i fjor feire 50 år i Sverige. Der har oppvaskmiddelet flere ganger gått helt til topps i ISI Wissings kåring av landets best likte merkevarer.

- Hva er det svenskene liker så godt med Yes?

- Jeg tror vi har lykkes med å utvikle merkevaren i takt med samfunnet og hva folk etterspør. I tillegg har Yes en veldig bra funksjonalitet og fungerer godt både som håndvask og som maskinvask. Mye ligger i produktet, sier Söderblom.

Frykter ikke Zalo
I Norge møter Procter & Gamble ikke ubetydelig konkurranse i Orkla-eide Lilleborg og deres egen Zalo, som gjentatte ganger har blitt kåret til Norges sterkeste merkevare. Zalo har en markedsandel på rundt 80 prosent i norske kjøkken.

Den konkurransen frykter ikke Söderblom.

- Vi ser ikke noe negativt med det. Det er alltid positivt med konkurranse, det er noe som kommer forbrukerne til gode. Til syvende og sist er det forbrukerne som avgjør. Liker de oss, kommer de til å belønne oss ved å kjøpe Yes.

Mens mye av kommunikasjonen ut mot norske forbrukere kommer til å bestå av rasjonell produktinformasjon - som blant annet spiller på oppvaskmiddelets evne til å rengjøre filteret i oppvaskmaskinen - har Procter & Gamble brukt den norske lanseringen på en mer utradisjonell måte i Sverige.

På den svenske Facebook-siden til Yes har fansen kunne følge oppvaskmiddelets reise over svenskegrensen. Reisen har blitt dokumentert på bloggen «Yes til Norge!». Det er set svenske reklame- og PR-bryået YouMe Agency som står bak stuntet.

Snakker til hjertet
I Norge har butikksjefer har fått tilsendt et «personlig» brev fra Yes sammen med en Yes-flaske med en norsk topplue.

- Det er en type kommunikasjon som ikke er like rasjonell eller produktspesifikt, men som kanskje snakker litt mer til hjertet, sier Söderblom.

- Kommer dere til å gjøre noe lignende mot forbrukerne?

- I alle fall delvis. Det er absolutt tanken. Men akkurat denne delen, som er en liten del av den store kampanjen, er rettet mer mot butikksjefer.