Kampanje henviser i går til at Gilde gikk i app-fella med sin nye Augmented reality-app. Jeg omfavner feil som en viktig del av prosessen med å lykkes. Uten feil, kommer ingen suksess. Gilde gjør her en del feil som vi kan lære av. Kudos til Gilde for det. Men la oss se på noen av feilene jeg mener er viktigst:
- Den åpenbare feilen: over 20 Mb og utendørs
Dersom en app er over 20 Mb trenger man wi-fi for å laste den ned. Når man er utendørs, er man sjelden på wi-fi. Utendørs reklame er utendørs (sjokkerende nok). Følgelig er det ikke wi-fi nett tilgjengelig når forbruker ser reklamen og vil laste ned appen. Forbruker får ikke brukt appen nå og får ingen opplevelse av AR. Kjipt.
Valget er enten å gjøre appen mindre eller ha en last ned-funksjon når appen er nede tilsvarende Godfisk sin app.
Fint og flott. Det er en enkel og grei feil. Men jeg mener app-fella er betydelig større enn kun størrelsen på appen som Kampanje setter fingeren på.
- Den kritiske: gjør ikke livet bedre
Det er over 500.000 iPhone apper. Vi bruker maks 10 av de. Dersom en app skal gjøre suksess, må den bli en av de folk bruker. De fleste appene går i det tomme intet uten bruk, som også Gilde sin står i fare for å gjøre. Årsaken er logisk:
Forbruker har mange muligheter- forbruker blir kresen - forbruker velger tjenester/apper som gjør livet bedre – merkevarer må løse behov for å bli brukt.
Hvilket behov dekker Gilde? Jeg er usikker. Underholdning for barna så de holder kjeft rundt frokostbordet? Garanterer at svigermor får en god smaksopplevelse? Midlertidig leketøy på bussen? Jeg må innrømme jeg ikke finner plassen til Gilde AR-appen blant de 10 apps jeg bruker.
Nå kan det hende Gilde kun vil ha kred for å være tidlig ute og coole på AR. Således får de jo litt oppmerksomhet. Men noen varig oppmerksomhet og gode kundeopplevelser er dette neppe slik det er utformet i dag.
- Den kampanje-relaterte: bruk av utendørs, scanning og sosial angst
Her følger det samme logikk som bruk av QR-koder og nordmenns innebygde sosiale angst. Jeg klipper og limer fra mitt åpne brev til annonsører som bruker QR-koder:
Jeg kan ikke se for meg noe verre enn å reise meg opp på t-banen, lene meg over mannen med briller, ta opp en scanne-app, prøve å peke mot QR-koden og stå der lenge nok til at koden blir lest.
Har du noen gang sett noen scanne en QR-kode på utendørs reklame? Det hjelper meg ikke akkurat med min angst for pinlige situasjoner om jeg må begå sosialt selvmord for å scanne QR-kode. En kode jeg attpåtil ikke ikke vet hva gjør.
Gilder bommer på bruken av utendørs i kombinasjon med AR. Sannsynligvis vil vanlige folk ikke begå sosial-teknologisk selvmord, men heller prøve i mer ordnede omstendinger. Bruken av utendørs er altså i seg selv en feil i mine øyne dersom Gilde har som hensikt å trigge øyeblikkelig bruk.
- Den geekete: overteknifisering
Gilde går i en klassisk felle: Gå seg tekno-blinde. De har sannsynligvis sett kule AR-caser eller blitt solgt inn hardt at dette er framtiden og kastet seg ut i det nye, kule. Det de har glemt er tydeligvis brukeren midt oppi det hele, det er kun fokus på teknologiske begreper. Se for eksempel beskrivelsen de har i App Store.
Navnet Gilde AR – Ingen vanlige oppegående mennesker har peiliing på hva AR står for og hva det vil si.
String-basert - Hvem bryr vel seg om hvordan appenn er basert?
Audiovisuell opplevelse – Hva er egentlig det?
Denne type teknologi er ny for Gilde – Vil det si at dere ikke kan det?
Hele teksten - Gir i det hele tatt ingen klar indikasjon på hva dette har å si for meg som forbruker.
Alle disse fire feilene er før i det hele tatt forbruker har fått testet appen.
Den største app-fella er nok ikke de 20 Mb, men det er den meningsløst lange rekken av ubrukelige apper laget fordi selskaper ikke forstår seg på hvordan brukeratferd er på mobil. Dytt det inn i hue – du må løse behov for å lykkes. Ikke snakke om hvor kult selskap du har.
Kommentér