Etter bare ett år er det slutt for mannebladet Alfa. Magnus S. Rønningen har i dag slått sitt eget selskap Magnum Media konkurs. Mannebladet, som har slitt med svake opplagstall, trekkes med i konkursen.
Målgruppen for den storstilte magasinsatsingen var menn i alderen 25-50 år som er opptatt av reise, jakt, mote, fotball, økonomi og gode historier. Kjøpesterke menn med god økonomi. Magnums Media og Alfas økonomi ble imidlertid aldri sunn.
Les også: Magnum Media slås konkurs
- Inntektsmålene ikke tilfredsstillende
Magnum Medias samarbeidspartner og utgiver, det danskeide ukebladforlaget Aller Media i Norge, varslet allerede for tre uker siden at selskapet ville avslutte avtalen om utgivelse av Alfa. Årsaken var at ukebladgiganten var misfornøyd med den øknomiske utviklingen til mannemagasinet. Det bekrefter administrerende direktør Roger Hansen i Aller Media overfor Kampanje. På spørsmål om hvilke økonomiske konsekvenser Magnum Media-konkursen får for Aller Media, svarer Hansen slik:
- Alfa har fra starten vært et prøveprosjekt for oss, der Magnum Media har vært innholdsleverandør og vi har vært utgivere. Magnum Media har også vært selvstendige utgivere av flere andre publikasjoner. Vår avtale med Magnum Media vedrørende Alfa har vært ryddig og grei. For tre uker siden meddelte vi Magnum Media at vi ønsket å trekke oss ut av samarbeidet om utgivelsen av Alfa, fordi inntektsmålene ikke har vært tilfredsstillende. En beslutning tatt helt uavhengig av den konkursen vi registrerer i dag, sier Hansen til Kampanje.
Aller Media gikk inn i bladsatsingen med optimisme, tross tøffe tider for trykte medier, i fjor.
- Alle sier at bladmarkedet rettet mot menn er vanskelig, men hvis man har et sterkt nok konsept, en sterk nok redaktør og et sterkt nok fokus på å finne de gode historiene, så vil man lykkes, sa forlagsredaktør i Aller Media, Ellen Arnstad, da bladplanene ble kjent.
- Hva mener dere gikk galt med Magnum Media?
- Vi kan ikke uttale oss om driften i Magnum Media, svarer toppsjef Roger Hansen i dag.
Tror på flere lanseringer
På spørsmål om tiden for de store nylanseringene av papirmagasiner er over, svarer Aller Media-sjefen slik:
- Nei, vi kommer nok til å se flere lanseringer i tiden fremover fra mediehusene, men det er en helt klar trend at man går inn i markedet for å teste, og deretter trekke publikasjoner raskere ut hvis mål ikke nås, sier Hansen.
Daglig leder for Magnum og Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen sier til VG Nett at han tar det fulle ansvaret for uføret selskapet har havnet i.
- Magnum Media har brukt mer penger enn det vi har tjent, og vi hatt for dårlig kostnadskontroll. Her har det vært et misforhold mellom mine redaksjonelle ambisjoner og min forretningsmessige erfaring. Med fasiten i hånden, er det naturligvis mange opplagte ting som kunne vært gjort annerledes, sier Rønningen til VG Nett i dag.
Krig, banning og sex
- Vi skal hente det beste fra Vanity Fair, GQ, Esquire, Playboy og svenske King, men vi skal gjøre det på vår måte og med dyktige skribenter og fotografer. Alfa skal være et magasin som kjæresten heller ikke greier å holde fingrene unna når hun får sjansen, fastslo Magnus Rønningen før lanseringen 1. oktober 2010.
Siden den gang har han og magasinet fått bred medieomtale. Første utgave av det nye mannebladet Alfa hadde modellen og «Paradise Hotel»-programlederen Triana Iglesias på fronten, men hun havnet helt i skyggen av en stor krigsreportasje fra Afghanistan. Et oppsiktsvekkende intervju med frittalende norske Afghanistan-soldater ble lekket til VG og skapte rabalder langt inne i Forsvaret og regjeringen. Soldatenes banning, krigsretorikk og sexsnakk skaket opp både forsvarsministeren og Forsvarssjefen.
Les mer: Rønningen sjokkerer med intervju om krig og sex
Etter lanseringen av første utgave varslet Rønningen at antallet nakne kvinner skulle kuttes etter reaksjoner fra annonsørene.
- Det er ingen tvil om at vi har kuttet kraftig ned på nakenheten. Det var et signal fra markedet, som vi naturligvis tar på alvor, sa Rønningen.
Senere ble det mye styr rundt den narkodømte Stina Brendemo Hagens flukt fra fengselet i Boliva og Alfas rolle i saken, som for ørvig ble bredt omtalt i Alfa med oppslag på forsiden. Magnus Rønningen avviste kategorisk lovbrudd i arbeidet med reportasjen om Stina Brendemo Hagens flukt.
Dyrt på fronten
Rønningen forteller selv i dag at mer penger har gått ut enn inn av selskapet siden starten i fjor. Noen av pengene er blitt brukt på forsidedamene som har prydet forsiden og innsiden av magasinet. I april tilbragte Jenny Skavlan ti dager i Hollywood i Los Angeles, sammen med et crew på 28 personer. Settingen var et palass i Beverly Hills og autentiske props og garderobe fra 1960-tallet. I tillegg kom fem barn derav to rødhårede tvillinger og et utall foreldre, en mannlig toppmodell, en kvinnelig pornostjerne. Moroa skal ha kostet spenstige 250.000 kroner. Alfa spanderte så 28 sider på reportasjen.
- Vi har etablert oss som Norges råeste magasin. Vi er kompromissløse på kvalitet, og skal fortsette å sette den nye standarden innen både tekst- og fotojournalistikken, sa Rønningen.
Utgaven med Jenny Skavlan solgte bare 16.000 eksemplarer. Alfa ble aldri en opplagssuksess.
Les også: - I høyeste grad et risikoprosjekt
Les også: Aller lanserer manneblad - Rønningen blir redaktør
Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med Magnus Rønningen i ettermiddag, uten å lykkes.
Kommentér