- Dersom bransjen forholder seg ydmyk og målrettet i forhold til hva prisen skal utrette eller gjøre for bransjen, så kan Gullkorn virke samlende. Da handler det om at vi evner som fagpersoner å se jobben vi skal gjøre og lederoppgaven knyttet til den i et perspektiv som ikke er navlebeskuende. Og navlebeskuende blir det først dersom vi blir mer opptatt av ord, farger og lay-out enn kommunikasjonsutfordringen jobben skal løse, sier Kai Krüger Henriksen.
Kontroversiell leder
Kai Krüger Henriksen var en av NIRs første ledere i 1990-årene, og har jobbet med pr-faget siden 1970-årene. Han er også delvis årsaken til at bransjen ikke er fullstendig samlet i dag. Våren 1994 omtalte Dagens Næringsliv en sak som beskrev Geelmuyden.Kieses arbeidsmetoder i et oppdrag for gratisavisen Natt & Dag. Artikkelen førte til at Kai Krüger Henriksen som leder av NIR, og en rekke andre medlemmer, ville ekskludere Geelmuyden.Kiese fra Norske Informasjonsrådgivere.
Sommeren 1994 kom Geelmuyden.Kiese NIR i forkjøpet og meldte seg ut. Da hadde styret i NIR etter lange diskusjoner konkludert med at Geelmuyden.Kiese skadet rennoméet til en hel bransje. Samtidig var NIR en ung organisasjon som ikke hadde noen praksis på å behandle slike saker.
- Nyheten er neppe på størrelse med Jesu tilbakekomst, sa Hans Geelmuyden da utmeldelsen var et faktum, og byrået mente seg ærekrenket av NIR og Kai Krüger Henriksen.
Fremstår tydeligere
Nærmere 15 år senere er Kai Krüger Henriksen imponert over bransjen.
- Profesjonaliteten er økende, og bransjen fremstår mer tydelig overfor omverden i forhold til kommunikasjonsfaget og evnen til å ledet det. Mangfoldet er større i forhold til ulike typer pr-byråer og deres innfallsvinkel til jobbene. Dette er nok også et resultat av medieutviklingen og en adskillig mer kompleks medieverden.
Henriksen påpeker at kampen om oppmerksomhet er blitt mye tøffere i en overflod av budskap.
- Kampen om oppmerksomhet er grensesprengende spennende. Overfloden av budskap har også skapt mange nye og spennende kommunikasjonsløsninger i pr-byråene, og jeg må berømme pr-bransjen i deres dyktighet i å ta i bruk nye og andre verktøy i forhold til kanaler, sosiale medier og varierte plattformer. I reklamebransjen har man ikke vært så dyktige. I 1970-80-årene var mantraet en helside i Aftenposten. Nå er mantraet en reklamefilm, sier Kai Krüger Henriksen.
Nok et spennende utviklingstrekk Henriksen ser ligger i offentlig sektor.
- Det er spennende å se hvor stor kunde offentlig sektor er blitt i forhold til å kjøpe tjenester fra pr-byråene. Det skyldes selvsagt den økende kampen om oppmerksomhet og penger. Men den skyldes nok også økte krav til at offentlig sektor må synliggjøre hva de driver med.
Større avhengighet
Kai Krüger Henriksen merker seg også at den innbyrdes avhengigheten mellom pr-byråene og mediene er blitt større.
- Men det er et fenomen som ikke er uttalt i mediene selv, sier Kai Krüger Henriksen.
Kommentér