En undersøkelse som ble utført av Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) i fjor, viser at 9 av 10 nordmenn er negative til telefonsalg, og en lignende undersøkelse viser at også postkassereklame av mange blir oppfattet som irriterende. Samtidig har nesten 1,3 millioner nordmenn reservert seg mot telefonsalg i Reservasjonsregisteret i Brønnøysund.
I Stavanger Aftenblad i dag slår forsker Randi Lavik ved Sifo fast at de fleste nordmenn er negative til telefonsalg, men styreleder Gunnar Swensen bransjeorganisasjonen for norske direktemarkedsførere, Nordma, mener dette er en forenklet bilde av virkeligheten.
– Dette blir for enkelt. En forsker som uttaler seg på vegne av det norske folk med utgangspunkt i reservasjonstall fra Brønnøysund i kombinasjon med resultater fra noen spørreundersøkelser. Det er en del mennesker som henter bakgrunn for egne meninger fra undersøkelser, og utelukkende det, men en ting er hva folk svarer i slike undersøkelser, en annen ting er hva de faktisk gjør, og vår erfaring er at folk kjøper mer via telefonen enn noen gang, sier Swensen til Kampanje.
Han viser til en studie søsterorganisasjonen The Direct Marketing Association i Storbritannia har utført, som tyder på at det er stor forskjell på hva folk mener offentlig om telefonsalg og direktereklame og hvordan de faktisk forholder seg til det.
– Studiet i England er meget interessant, fordi de har hatt mange undersøkelser som viser det samme som i Norge, at folk er negative til telefonsalg. Men samtidig viser studiet at folk kjøper mye mer via telefon enn før. Det samme går igjen i Norge. TM er og blir en effektiv kanal i et marked hvor mediestøyen bare blir høyere og høyere, sier Swensen.
Han innrømmer at det er et problem at det ikke finnes noen god og dekkende statistikk for denne delen av markedsførings- og salgsbransjen, men viser til at Nordmas medlemmer sjeldnere og sjeldnere opplever at folk er negative når de kontaktes via telefon.
– Vi skulle gjerne hatt bedre dokumentasjon, men det strander i stor grad på økonomien. Skal vi først gjøre noe sånn, må det gjøres skikkelig. Noe av de vi vurderer er kanskje å forsøke å få sponset en skikkelig undersøkelse, sier han.
– Er det et problem for Nordma som organisasjon at så mange er negative til telefonsalg?
– Det er veldig mange som har reservert seg mot telefonsalg, men jeg vil understreke at Nordma har stått i bresjen for et slikt register. Men det har blitt veldig stort, og større enn noen hadde forutsett. Nå flater kurven imidlertid ut, og jeg tror mange bevissthet rundt dette er så som så, og blant annet er det mange mindreårige som registreres av sine foreldre. Men det er et høyt tall, og desto viktigere er det å få fram at telefonsalg i aller høyeste grad er en lovlig virksomhet og sette fokus på hvordan man kan drive virksomheten på best mulig måte. Dette har vi et godt samarbeid med Forbrukerombudet og Barne- og familiedepartementet om, sier Swensen.
Han vil ikke være med på at aktørene som driver med telefonsalg og telemarketing er blitt mer aggressive, men tror noe av grunnen til at det oppleves slik er at reservasjonsregisteret har ført til at aktørene har færre å henvende seg til. Han reagerer også på at veldegige organisasjoner av enkelte blir trukket fram som verstinger på telefonsalg.
– Det ser ut som om det for enkelte akademikere er enkelt å innta et standpunkt om at det får være opp til hver enkelt om de vil gi til disse organisasjonene. Men det holder ikke når det gjelder slike innsamlinger. De må initieres. Ingen er negative til en viktig sak som det Redd Barna driver med, men det å gi gaver er ikke noe man går rundt og tenker på ukentlig, sier han.
Kommentér