Det er ikke bare fra tv-kanalene Norges Fotballforbund (NFF) henter sine inntekter. Forbundet har også underskrevet markedsavtaler for rundt 500 millioner kroner med sine sponsorer. Avtalene løper frem til 2009 og 2011. Postbanken er generalsponsor for Norges Fotballforbund. Banken har rettigheter knyttet opp mot de fleste av NFFs produkter og områder, og sponsorsjef Jacob Lund i DnB Nor-konsernet følger med på utviklingen rundt salget av medierettighetene til den norske fotballen som for tiden pågår.

– Vi er generalsponsor til Norges Fotballforbund, og har tillit til forbundet. Denne tilliten går på at vi forventer at landslagsfotballen og landslagets hjemmekamper blir tilgjenglige hos allmennkringkasterne, sier Lund til Kampanje.

Det er det imidlertid langt fra sikkert kommer til å skje. Spekulasjonene går nå kraftig på at det er svenske Modern Times Group og SBS Broadcasting som kniver om de største rettighetspakkene som inkluderer alt av herrefotball fra både serie, cup og landskamper. Dersom disse to aktørene vil vise landslagets kamper på sine fri-tv-kanaler vil det bety mindre dekning og mindre eksponering for sponsorer som Postbanken og Bama. Dette vil være særlig tilfelle hvis TV3 og MTG sikrer seg rettighetene. TV3 har i overkant av 60 prosent dekning, mens TVNorge har nesten 90 prosent. I tillegg har NFF definert 60 prosent som riksdekkende i sitt anbudsdokument.

– 60 prosent definerer jeg ikke som allmennkringkasting. Med allmennkringkastere tenker jeg på NRK og TV 2, sier Lund. – Hva gjør du hvis NFF går for 60 prosent?

– Du får heller ringe meg da, sier Lund. Men verken Postbanken eller landslagets hovedsponsor Bama har sikret seg at landskampene får nasjonal tv-dekning også i fremtiden.

– Vi har opplevd dette før, og da har det hele kommet ut med en god løsning. Bama stoler på at NFF ivaretar dette på en best mulig måte, sier Rune Flaen, administrerende direktør i Bama til Kampanje.

– Har dere sikret dere på noen måte i sponsoravtalen med NFF?

– Nei, det har vi ikke. Men vi frykter ikke at dette skal skje med landskampene som er de kampene som vi kan ha en formening om. Landskampene må gå ut til det norske folk, så dette er jeg sikker på løser seg, sier Flaen.

– Vi burde kanskje ha sikret oss dette i våre kontrakter, men i det øyeblikket dette hadde blitt kjent ville rettighetssalget blitt langt mindre spektakulært. Da ville det ikke være noe å by på. Skulle vi hatte dette inne i vår kontrakt ville vi gjort det verre for NFF nå, sier Lund.

Fra en sponsors ståsted mener Lund problemstilling er langt viktigere for landslaget enn Tippeligaen.

– Jeg er ikke så opptatt av Tippeligaen som av landslaget. Sponsormarkedet er regionalt forankret. Det er en sterkere regional interesse for Tippeligaen enn for landskampene. Når Brann spiller mot Viking så er det første i rekke en kamp mellom regionene. Tyngdepunktene blir forskjøvet når man går fra en nasjonal landskamp til en regional landskamp, sier Lund.

Lund sier han ikke har fått noen signaler fra forbundet han skal sponse frem til 2010 om hvor salget av fotballen kommer til å ende.

– Det er viktig for oss som sponsorer at idretten er tilgjenglig for allmennheten, sier Lund.