Synnøve har funnet veien

Synnøve Finden er den lille osteprodusenten som utfordrer giganten TINE. Etterspørselen etter Synnøve gulost er langt større enn tilbudet. - Vi har doblet produksjonen siste året, men forbrukerne vil ha mer. Vi grep sjansen da markedet var modent for en nummer-to-leverandør, sier Dag Swanstrøm, administrerende direktør og eier av Synnøve Finden.

Av Ingvild Amble Eriksen

For 70 år siden startet Synnøve Finden fra Sogn og Pernille Holmen fra Hamar opp en av datidens mange private ostefabrikker. På repertoaret sto pultost.

- Synnøve kunne yste og Pernille hadde merkantil bakgrunn. De to damene flyttet til Oslo og satte i gang produksjon av pultost, prim og gammalost på Grefsen. Etterhvert ble bedriften utvidet med fabrikk på Vålerenga, forteller Swanstrøm.

- Synnøve og Pernille tok sykkelen fatt og besøkte kjøpmennene i byen. Responsen var god, og Synnøve Finden hadde eksistensgrunnlag. Fabrikken gikk jevnt og trutt uten store utvidelser og omstillinger.

Synnøve sto støtt

Fram til 1935-36 fantes en rekke private ostefabrikker i byer og tettsteder i Norge, og flere hundre meierier opererte i nærheten av de store melkebøndene. I 1936 ble Norske Meierier etablert med den følge at mange av de private osteprodusentene gikk konkurs. Men Synnøve Finden overlevde. Også under krigen klarte Synnøve og Pernille å holde hjulene i gang. Fram til 1987 levde Synnøve Finden et rolig liv. Da overtok Dag Swanstrøm.

- Jeg fikk kjøpt bedriften og brukte masse tid og krefter på å stake ut en ny kurs. Mange barrierer måtte brytes, ikke minst fordi Norske Meierier hadde monopol på gulostmarkedet. Selv da vi gikk i gang med gulost-planer og kjøp av produksjonsanlegg, visste vi ikke om jeg ville få selge produktene våre. Landbrukssamvirket står sterkt i Norge og forsvarer sine interesser. Vi fikk imidlertid gehør både hos politikere og dagligvarekjeder - man ønsket konkurranse på markedet - og i 1995 kjøpte jeg Alvdal Meieri for å starte produksjon. Jeg regnet med at nye lover og regler ville gå i Synnøve Findens favør, forteller Swanstrøm.

Da det monopolistiske markedet brast oppstod et vakuum - det var behov for en konkurrent på ostemarkedet. Synnøve Finden sto klar til å gripe sjansen, og i 1996 kunne vi lansere vår gulost.

- Det åpner seg enorme muligheter for en nummer-to-leverandør, og vi visste at det første vi skulle lansere var et volumprodukt.

Gulost - det norske folkeproduktet

Synnøve gulost konkurrerer med TINEs Norvegia i et stort marked.

- Det omsettes Norvegia for 1,5 milliarder kroner årlig. I 1996 solgte TINE 26 000 tonn Norvegia, og vi klarte allerede første året å nå en markedsandel på 10 prosent. Vi solgte 3000 tonn og markedet ønsket mer. I 1997 økte vi produksjonen til 6000 tonn, men jeg tror vi kan selge det dobbelte, sier en optimistisk ostefabrikant.

Synnøve Gulost ble godt mottatt både av forbruker og dagligvarehandelen, og allerede første året fikk den plass i grunnsortimentet.

- Da vi lanserte osten i september 1996, startet vi med Østlandet og Sørlandet. Etterhvert fikk vi fraktet ost også til Vestlandet og Nord-Norge. I prinsippet har vi hatt 100 prosent markedsdekning nærmest fra første stund, og Synnøve Gulost er per i dag Norges nest største osteprodukt. Det totale Norvegia-markedet har økt med over åtte prosent etter at vi trådte inn på TINEs enemarker, og Synnøves markedsandel lå i desember 1997 på ca. 14-15 prosent. Vi regner med å komme opp i 20 prosent i løpet av 1998, sier Swanstrøm.

Butikken som markedsføringsmedium

Lanseringen av Synnøve Gulost skjedde ikke med brask og bram. Til det var osteprodusenten for liten og ny, og pengene for få. Swanstrøm forteller at inntredingen på markedet ble markert med butikkdemonstrasjoner og -aktiviteter.

- Vi gjorde oss synlige i butikkene og delte ut smaksprøver. Media - både tv og aviser - viste også stor interesse. Det er først i 1998 at vi kommer på banen med reklamefilm på tv. Men fortsatt mener vi at butikken og butikkaktiviteter er det beste markedsføringsmedium. Pris var og er selvfølgelig også et viktig - om ikke avgjørende - konkurransemoment. Først og fremst ønsker vi at folk skal velge Synnøve på grunn av kvalitet og smak, og vi ønsker at vår ost skal skille seg fra Norvegia. Derfor la vi meget stor vekt på smak og konsistens under produktutviklingen. Og med en dyktig, ung meieribestyrer fra Danmark som sjef på fabrikken i Alvdal, fikk vi fram et produkt folk liker, sier ostemaker Swanstrøm. Selv har han ingen bakgrunn fra verken dagligvarebransjen eller landbruk, men han har lang fartstid i Hambros Bank i London.

- I startfasen var vi bevisste på at vi kunne få - og trengte - drahjelp av TINEs markedsaktiviteter, og vi gjorde emballasjen og etiketten forholdsvis lik Norvegia. Nå er vi etablert i markedet, og ny logo og emballasje er utviklet. En tyngre profilering av våre produkter står for døren, med logoen som et sentralt kommunikasjonselement. Den gjenspeiler viktige verdier som høyfjell, ren natur og gode råvarer.

Velkommen konkurranse

Marketing direktør hos TINE, Bodil Aalde, hevder at Synnøve Finden ble ønsket hjertelig velkommen da produsenten gjorde sin inntreden på markedet.

- Det er positivt med konkurranse, og det har vist seg at det er plass til flere aktører på gulostmarkedet. Konkurransen skaper oppmerksomhet, skjerper alle ledd og driver markedet. Vi forventet at Synnøve Finden ville ta andeler. Nå har totalmarkedet vist at det har et potensiale, og andelsfordelingen har stabilisert seg. Det er udiskutabelt hyggelig å se at Synnøve Finden klarer seg godt, både med gulost og brunost, sier Bodil Aalde.

Også fra butikkhold får Synnøve Finden de beste skussmål.

- Det bør være fri konkurranse i ethvert marked. Da må alle skjerpe seg, og forbrukerne får bedre produkter og bedre priser. Derfor ser vi positivt på at Synnøve Finden utfordrer landbrukssamvirket, som også må utvikle seg, mener butikksjef Einar Gundersen hos Matvarehuset Ultra på Bryn.

- Synnøve Findens folk er flinke - de vet hva butikkene ønsker. Vi har gjort en rekke aktiviteter sammen med osteprodusenten, blant annet i forbindelse med vårt femårsjubileum, forteller butikksjefen.

Informasjonsdirektør Erik Dahl i Hakon Guppen er enig i dette:

- Utmerket! sier Dahl. - Vi ser det som fornuftig at man har konkurranse på alle områder. Det er til beste for forbruker, for aktørene i bransjen og, i dette tilfellet, for bonden. Konkurransen stimulerer til produktutvikling og lavere priser. Hensynet til forbruker er det viktigste, men det er også morsommere for aktørene i bransjen å arbeide i en konkurransesituasjon framfor en forvaltningssituasjon, sier Dahl.

Klare mål

Synnøve Finden har som målsetting å holde fast på sin posisjon som gulostleverandør. Men Swanstrøm sikter høyere når det gjelder brunost og lettost-markedet - der er målet å bli markedsleder.

Synnøve Finden

Omsetning Resultat

1996 40 mill. -9,9 mill.

1997 200 mill. - 10 mill. (?)

1998 325 mill.* ?

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt budsjett

Antall ansatte: 80 personer

]]>