Hvis du spør Ole-Andreas Løvland i Oslo Streamingsenter om det kom noe godt ut av 2020, vil han nok svare ja – på miljøets vegne.

– Frem til mars det året drev vi med utleie av utstyr til event- og konsertmarkedet, men der gikk jo alle aktiviteter i dvale da Norge stengte ned. Derfor startet vi Oslo Streamingsenter, som hjelper bedrifter med å lage profesjonelle, digitale events og å kommunisere effektivt med video og streaming. Nå er det tradisjonelle event-markedet forlengst i gang igjen, men digitale events har funnet en tydelig plass i miksen – og det er veldig heldig også for miljøet, sier han.

En digital konferanse har dessuten den fordelen at innholdet og budskapet får mye lengre levetid. Opptak kan distribueres og gjenbrukes, slik at innholdet blir tilgjengelig både for dem som ikke kunne akkurat da, og for de som gjerne skulle sett det én gang til for å få med seg alt.

Mye å spare – også for miljøet

Løvland mener at den digitale modningsreisen som publikum nå har vært gjennom, gjør det lettere for miljø- og kostnadsbevisste bedrifter å kommunisere med sitt publikum, uansett om det er egne ansatte, partnere eller kunder. 

– Tidligere brukte mange bedrifter store summer på å samle folk, som i sin tur investerte veldig mye tid på å reise til slike samlinger. Ved å bruke video og streaming kan bedriftene nå kutte kostnadene til lokaler, reiser og losji betydelig, samtidig som publikum slipper utallige timer på fly, tog eller i bil. Dette gjør at bedrifter kan velge å samle folk oftere, kutte ned på antall fysiske samlinger, eller begge deler, sier han.

Det hører med til historien at det er en egen kunst å skape et engasjerende og moderne arrangement med tilstrekkelig høy produksjonskvalitet. Løvland forteller at folk flest – uansett om de er bevisst på det eller ei – nå er blitt ganske så «bortskjemt» med produksjonskvalitet i det meste de nå konsumerer av videoinnhold.

– Det stemmer at publikum nå har minst de samme forventningene til produksjonskvaliteten ved slike arrangementer som de har til en TV-sending. Det har vært utslagsgivende for hvor vi har lagt lista hva produksjonsutstyr og kompetanse angår. Vi ser gang på gang at når slike arrangementer gjøres riktig, er de vel så engasjerende for publikum som tradisjonelle seminarer – bare til langt lavere kostnader og med minimal belastning på miljøet, sier han.

Millioner å spare

De siste to årene har Oslo Streamingsenter levert nesten 1000 prosjekter, men om Løvland skal få trekke frem bare ett eksempel, tenker han umiddelbart på Nordic Conference on Physical Activity. Dette var en internasjonal konferanse som Oslo Streamingsenter nylig produserte sammen med Berg-Hansen Reisebureau for Helsedirektoratet.

– Konferansen samlet nærmere 2000 deltakere fra store deler av verden, og hovedsendingen gikk fra vårt studio Large, i Oslo Spektrum. I tillegg inneholdt sendingen panelsamtaler og foredrag, og flere av talerne deltok via videolink fra et studio vi samarbeider med i Stockholm, forteller han.

For å treffe ulike deler av publikum best mulig, ble konferansen avsluttet med fem parallelle sesjoner, hvorav tre gikk fra Oslo Streamingsenters studioer. Løvland forteller at hele sendingen ble styrt og koordinert – det som på fagspråket kalles «avviklet» – via selskapets kontrollrom og sendekontroll på svært profesjonelt vis.

– Fordi arrangørene la opp konferansen på denne måten, sparte de 6 millioner kroner i reisekostnader og 14 000 timer i reisetid. Samtidig ble minst 1 000 tonn CO2 aldri sluppet ut i atmosfæren, sier han.

– Bærekraftsmessig sett er det derfor ingen tvil om at streaming fra et profesjonelt studio er et uslåelig verktøy dersom rekkevidden av arrangementet betyr mye, avslutter Løvland.