Vi i Hyper har vært helt Stordalen-glad i mandager, og vi venter i spenning på hver nye episode, som naturligvis kommer på mandager. Denne serien har virkelig alt, men mest av alt så er det hovedpersonen Ellie som imponerer oss. Hennes pågangsmot tar vi hvert fall selv med oss inn som motivasjon i arbeidsuken som venter.

Men hvilke av Ellies mange kvaliteter og trekk gjør henne så egnet til å komme seg trygt gjennom sopp-apokalypsen? Og - uten direkte sammenligning til vår hverdag - hvilke av disse kan vi overføre til smart markedsarbeid i «kriseåret» 2023? Her er vår ikke-vitenskapelige Ellie-analyse for markedssjefer i 2023!

PS: Artikkelen inneholder ingen spoilere ;-))

1.Vær omstillingsdyktig

De fleste markedssjefer har fått kutt i sine budsjetter og mange har mistet gode kollegaer eller andre ressurser. Men målene forblir de samme, de er bare mye vanskeligere å levere på. Det nytter med andre ord ikke å gå inn i krisemodus, jobben må fortsatt gjøres – under endrede omstendigheter og med færre ressurser. 

Så akkurat som Ellie gjelder det å krumme nakken, gønne på og finne motivasjon i den nye jobbhverdagen. De som klarer å omstille seg, er de som vinner – og de som har det moro på jobb. For når alt kommer til alt, så er det ikke størrelsen på budsjettet som avgjør om du er en bra markedsfører. Kanskje tvert imot. Husk at mange av de beste casene, som vinner edelt metall for kreativitet og effekt, ofte er de uten særlig mye budsjett. Nød kan virkelig lære nøgen kvinde at spinde, som de sier.

2. Tenk langsiktig merkevarebygging

Mange har snakket om dette før oss, men vi kunne ikke vært mer enig: Selv om det er krisetider er vi nødt til å tenke langsiktig og investere i merkevaren vår. For det kommer et liv etter krisen også, så det gjelder å ikke spare seg til fant! Med andre ord må flinke markedssjefer stå imot når salgssjefene bare vil trykke på tilbuds-kommunikasjonsknappen, og fighte for å fortsatt investere i merkevarebyggende kommunikasjon. For som Les Binet og Peter Field har lært oss, er den optimale vekst-miksen 60 % merkevare- og 40 % salgsaktiverende kommunikasjon.

Vi tror altså ikke at Ellie ville gått for gjenbruk av gamle reklamekonsepter. Ellie griper derimot anledningen, bygger muskler og skills, som er livsviktige for både dagens og morgendagens kamper. På samme måte kan dagens markedssjefer bruke krisen til å rykke fra konkurrenter, øke sin posisjon og komme styrket ut i den andre enden.

3. Kreativitet og kanal-smartness er viktigere enn noen gang

Som sagt så er det ikke størrelsen på budsjettet som avgjør om du vinner edelt metall for kreativitet og effekt som markedssjef i dag. Kanal-smartness, det å utnytte mulighetsrommet til å skape oppmerksomhet i nye kanaler og få fortjent oppmerksomhet, kan være life-saving skills som får deg gjennom knipa når pengesekken er slunken.

Ellie har selv en helt egen evne til å være kreativ og få maks ut av de få midlene hun har til rådighet. Det er noe vi mener at markedssjefer bør ta lærdom av.

4. Vi kan ikke gjøre alt, vi må prioritere

I serien “The Last of Us” har verden mer eller mindre gått under, det har ikke vår verden gjort. Så kanskje krisen kan gire oss ut av «fat&lazy»-moduset vi har hatt de siste årene og tvinge oss til å gjøre noen viktige og riktige prioriteringer? Med færre ressurser og mindre budsjetter gjelder det å bruke pengene smart, og her kan det ligge en oppside for flinke markedsførere.

Budsjettkutt kan tvinge frem vanskelige prioriteringer, og det kan for eksempel bli aktuelt å trimme ned medieplanen. Der vi før kanskje hadde råd til å være til stede med bra trykk gjennom hele året, må vi nå heller fokusere midlene omkring de periodene som virkelig gjelder. Kanskje ikke alle produkter eller tjenester får plass heller? Og kanskje nettopp dette er bra, fordi det gir målgruppen din et tydeligere bilde av hvem du er, hva du tilbyr og hva du står for.

Ellie havner i mange umulige situasjoner, som vi ofte lurer på hvordan hun skal komme seg ut av. Men det gjør hun – alltid! Vi tror det er hennes evne til å prioritere det som virkelig brenner som ofte får henne ut av knipa. 

I Hyper er vi opptatt av å prioritere og vi utfordrer alltid kundene våre til å fokusere på det som virkelig betyr noe - både for forretningen deres og for målgruppene. Altfor ofte puttes for mange problemstillinger og mål inn i en og samme brief, i stedet for å fokusere innsatsen om å vinne de viktige posisjonene. Less is virkelig more, fordi det tvinger oss til å skape spisset og målrettet kommunikasjon. Og som vi vet, er det nettopp det som er grunnoppskriften for effektiv kommunikasjon. 

5. Ikke ta alt så seriøst, bruk humor

Vi elsker Ellies humor! Selv de tørre pappavitsene a la what does the computer like to drink? ...screenshots. Kanskje en litt mindre viktig egenskap når verden holder på å gå under sier du, eller..? Vi i Hyper mener at man ikke må undervurdere effekten av humor.

Nå for tiden trenger vi ikke å minne kundene på at det er stramme tider. Akkurat som de merkevarene som kjørte «nå-er-vi-mye-hjemme-covid-reklamer» ble taperne sist, så skal vi ikke bruke oppmerksomheten på å fortelle kundene noe de allerede vet denne gangen heller.

Derimot trenger alle å le litt, kanskje spesielt i trange tider. Så bruk gjerne humor i markedsføringen (og i hverdagen din). Å lokke frem positive følelser hos målgruppens kan gjøre underverker for merkevaren din.

6. Det ordner seg som regel til slutt

Vår siste anbefaling er å være snill og grei! Ikke gå over (soppinfiserte) lik, selv om det er krise. Spill på lag med kollegaer og salgssjefer – alle har sine behov og egne mål å oppnå, og du er ofte den alle kommer til for å få hjelp. Lær deg å ta de rette kampene og når du tar dem, så argumenter godt for valgene du må ta, så folk forstår hvorfor du må gjøre tøffe valg i trange tider.

Finn frem til din indre Ellie og ta inspirasjon fra hennes måte å takle en utfordrende verden. For det ordner seg som regel alltid for snille jenter (og gutter), på både TV og i virkeligheten.

Og du, om du skulle trenge litt hjelp på veien, så er det bare å ta kontakt med oss i Hyper for en merkevare (eller Last of us!) prat!