Schibsted vil holde konkurrenter unna Viaplay: - En risikabel investering

Medieforsker tror Schibsted frykter at internasjonale aktører skal sikre seg en større del av det nordiske markedet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Tobias Fredø Journalist

Onsdag morgen kunne Schibsted bekrefte at de er i pågående diskusjoner om en potensiell rekapitalisering av Viaplay. De utelukker at de har et mål om å overta kontrollen i strømmeselskapet, men de åpner for å gjøre ytterligere investeringer. 

Les mer: Schibsted om nye Viaplay-investeringer: - Snakker ikke milliarder på milliarder

Investeringen på ti prosent må både ses på som et defensivt og offensivt grep ifølge Schibsted. De mener krisen i Viaplay vil resultere i strukturelle endringer i det nordiske mediemarkedet.

- Den er defensiv fordi vi vil forsvare våre posisjoner i Norge og Sverige og fordi vi forventer at det blir eiermessige endringer, men dette åpner også for muligheter som kan gi verdi, sa Schibsteds finansdirektør Per Christian Mørland på resultatfremleggelsen.

- Dere sier at dette blant annet er et defensivt grep. Hvem er det dere frykter kan komme inn på markedet?

- Det vil jeg ikke si noe om, men det jeg kan si at er at Viaplay er et såpass viktig selskap i nordisk mediesammenheng, at når det som har skjedd har skjedd, er det verdt å være delaktig i det som skjer, selv om det er en uavklart situasjon og en risikabel investering, sier konsernsjef Kristin Skogen Lund til Kampanje.

- Blir Schibsted nå en tøffere konkurrent til TV 2 i Norge og TV4 i Sverige?

- Det er altfor tidlig å si hva som skjer i Viaplay og hvilke muligheter som åpner seg opp. Det som er riktig å si er at trenden i medieverden går mot at det er viktigere å ha et bredere tilbud til brukerne som innbefatter lyd og levende bilder.

- Ikke sterke på video

Medieforsker Tellef Raabe ved SNF på Norges Handelshøyskole følger Schibsted tett.

Han påpeker at strømmekonkurransen i økende grad er global og tror det norske mediekonsernet frykter at internasjonale aktører skal sikre seg en større del av det nordiske markedet.

- For eksempel har Disney+ og TV 2 nettopp annonsert samarbeid om annonsesalg i Norge. Hypotetisk sett kunne Netflix kjøpt opp en posisjon i Viaplay og satset mer på direktesport. Dette gjelder også for HBO eller Disney. Dette er internasjonale aktører med betydelig kapital og det gir mening at Schibsted har kjøpt den forholdsvis lille eierposten for å være med videre i forhandlinger og for å finne ut av hva deres posisjon eventuelt skal være, sier han.

At Schibsted vil være en aktør i strømmemarkedet, virker uansett å være tydelig ifølge Raabe.

- Schibsted som helhet er ikke så sterke på video. VGTV er en betydelig virksomhet, men ikke en plattform eller fullverdig strømmeaktør. De tilbyr i hovedsak innhold fra VG samt noen filmer som kjøpes inn eksternt. Schibsted har allerede kjøpt seg en posisjon innen lyd gjennom Podme og har integrert det i sine avisabonnementer, og det kan tenkes at Viaplay kan få en lignende rolle i fremtiden.

- Krevende marked

Bare ni timer før Viaplay skulle presentere sine resultater for tredje kvartal, kom meldingen om at presentasjonen blir utsatt, og kanskje så mye som én måned, i påvente av en konklusjon i diskusjonen om en potensiell rekapitalisering av selskapet.

Les mer: Viaplay-aksjen stuper etter resultat-utsettelse

Samtidig ble det kjent at Viaplay allerede har kuttet 30 prosent av staben. Det er mer enn de 25 prosentene som selskapet i sommer varslet måtte gå.

I sin resultatfremleggelse onsdag morgen, erkjente Schibsted-toppene at situasjonen i Viaplay Group er mer kompleks enn de først antok da de gjorde investeringen på ti prosent første halvdel av september.

- Hva har overrasket dere mest?

- Jeg kan ikke utdype det. Alle som følger med på selskapet fra utsiden forstår at de er oppe i en krevende situasjon, sier Skogen Lund.

- Hva tenker dere om tidspunktet for å gå inn i strømmemarkedet nå som markedet er på vei ned?

- Det er absolutt et krevende marked. Vi vil vurdere hvilke muligheter vi har, hva som er smart å utvikle organisk og om det finnes muligheter til å kjøpe seg til posisjoner som vil lønne seg fordi muligheten er spesielt god. Det er vanskelig å være mer spesifikk.

Medieanalytikere tok ikke bølgen da Schibsteds Viaplay-kjøp ble kjent. Flere ytret seg kritisk om at Schibsted gikk inn i et selskap slet tungt på børs.

- Er dere overrasket over reaksjonen fra børsmarkedet på investeringen?

- Nei, det var vi forberedt på, og det er litt sånn det er. Veldig mange av våre aksjonærer har investert i Schibsted-aksjen på grunn av markedsplassene. Det er ikke alltid populært når vi investerer i media, men samtidig er media en viktig del av porteføljen vår. Det meste av kapitalen vår går til å støtte markedsplassene, men samtidig er det viktig å investere når muligheten byr seg på mediesiden.


 

Strømmedrama:

Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund har sikret seg en rolle i dramaet om Viaplay Group. - Et viktig selskap, sier hun. Foto: Eivor Eriksen

Har vært med på TV-eventyr tidligere

 Schibsted-sjefen vil ikke gå i detalj på hvem som holder i dialogen med Viaplay fra Schibsteds side, men forteller at hun ikke selv leder prosessen.

- Jeg har vært med på ett møte og følger det veldig tett, men det er ikke jeg som kjører dette.

- Hvem er strømmeteamet til Schibsted?

- Det er en blanding av de som kan forretningsområdet best og de som er gode på finans og M&A.

For over ti år siden sjøsatte Skogen Lund strømmetjenesten Comoyo View i Telenor. Tjenesten var blant de første på markedet, men ble raskt feid av banen av Netflix og lagt ned i 2013.

Les mer: - Ønskereprise for Schibsted i TV-markedet

- Er investeringen i Viaplay en gammel drøm som går i oppfyllelse?

- Jeg må skuffe dere med å si at jeg er ekstremt usentimental når det gjelder sånne ting. Comoyo var en strategisk riktig satsing med helt gal timing, dessverre. Det burde være et skolebokeksempel, sier Skogen Lund.

At flere av dem som jobbet med Comoyo i Telenor i dag jobber i Schibsted, ser hun likevel på som en fordel.

- Det er alltid en fordel at folk har erfaring med dette markedet både på finanssiden og forretningssiden.

Møter tidligere styremedlem på eiersiden i Viaplay

Det er ikke bare Schibsted som nå sitter og vurderer mulighetene for å bli med videre på en rekapitalisering av Viaplay. Det gjør også franske Vivendi som er inne med en eierandel på 12 prosent via TV-selskapet Canal+.

- Hva slags relasjon har Schibsted og Vivendi i dag?

- Sjefen i Vivendi satt i styret i Schibsted i mange år, men det begynner å bli noen år siden, svarer Skogen Lund på dette spørsmålet.

Konsernsjef Arnaud de Puyfontaine satt i Schibsted-styret fra 2012 til 2018. Dette var altså før Kristin Skogen Lund tiltrådte som konsernsjef i Schibsted.

- Har dere fortsatt kontakt?

- Jeg tror ikke vi trenger å kommentere hvem vi snakker med.

Schibsted vil holde konkurrenter unna Viaplay: - En risikabel investering