Samler nærmere 700 ledere og talenter til «elitekonferanse»: - Våre fremtidige maktmennesker

I starten ble Sikt-konferansen møtt med kritikk for å være politisk og et samlingssted for eliten - i år fyller konferansen ti år.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Tirsdag inviterte Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon ledertalenter gjennom de siste ti årene til den årlige Sikt-konferansen. Siden 2013 har kronprinsen samlet unge ledere og talenter mellom 20 og 40 år fra ulike sektorer i hele landet. Målet med konferansen har vært å skape et møtested der ledertalentene kan utveksle ideer og inspirere hverandre.

I år feirer Sikt-konferansen ti år, og det var en stolt kronprins som ønsket velkommen til konferanse på Nasjonalmuseet.

- I ti år har unge flinke folk i mange forskjellige type bransjer fra hele landet mellom 20 og 40 år, kommet sammen og vi har invitert absolutt alle som noen gang har vært med på Sikt, sier kronprins Haakon.

I sin åpningstale sa kronprinsen at bakgrunnen for å etablere Sikt var å få folk til å komme sammen, møtes og utveksle erfaringer. 

- For å dele opplevelser, lære av hverandre og at det kan føre til nye ideer, nye prosjekter og bra energi og at vi gjør noe bra sammen, fortsatte kronprinsen.

Normalt sett er det omkring 200 deltakere, men ettersom det er jubileumsår, er alle tidligere deltagere invitert. Det var derfor ventet nærmere 700 mennesker til faglig påfyll og utveksling på Nasjonalmuseet i Oslo, tirsdag. 

Av antallet deltakere på årets konferanse på hele 648 var det ifølge tall fra konferansen 359 kvinner og 258 menn og snittalderen var 38,7 år. Når en ser på antallet bransjer var det 33 prosent av dem som jobbet i store bedrifter, mens 26 prosent var gründere eller ansatte i små bedrifter. Særlig mediedominans var det ikke blant deltakerne. i og med at kun to prosent kom fra medier og fire prosent fra kulturlivet.

Pølsefest på slottet

En av dem som hadde tatt turen er grunnlegger og partner i Sannum & Bergestuen, Eva Sannum. Hun har vært til stede på Sikt-konferansen hele tre ganger før, og var deltaker på den aller første konferansen tilbake i 2013.

- Det var Try som fikk en invitasjon, og Kjetil Try som sendte meg, forteller Sannum til Kampanje om hennes deltakelse for i tår siden.

Tidenes første konferanse ble avholdt i Trondheim.

- Det var inspirerende å møte så mange ulike folk fra ulike bransjer, alle med utgangspunkt i at de var definert som «unge talenter». Kronprinsen har valgt å samle det som gjennom årene har blitt nesten 1.000 unge mennesker, og som etter hvert har etablert egne lokale grupper og alumni. Det synes jeg er bra bruk av de mulighetene kronprinsen har til å tilrettelegge for møter mellom mennesker, sier Sannum.

Gjennom årene har det vært et variert konferanseinnhold. I regi av Sikt har Sannum blant annet vært med på kriseøvelse på Sjøkrigsskolen, vært på fisketur og sett nordlyset i Tromsø. Og under et tidligere jubileum ble det invitert til pølsefest på slottet.

- Det var nok ekstra stas for mange å få være med på, sier hun.

Sannum peker på det faglige opplegget som det mest imponerende med Sikt.

- Det er fordi de tar opp mer eksistensielle spørsmål, og inviterer en del utradisjonelle foredragsholdere. Mange av dem inviteres til fine og personlige samtaler med kronprinsen selv. Det gjør at deltakerne i Sikt, som tross alt er mange av våre fremtidige ledere og maktmennesker, får et litt annet forhold til vår fremtidige monark enn det vi ofte får gjennom de tradisjonelle intervjuene i media. 

Dette er fjerde gang Sannum er tilbake.

- Jeg deltar i år fordi det er en fin og inspirerende lomme i hverdagen, med godt faglig innhold og mye bra folk - på selve Nasjonalmuseet vårt, sier hun. 

På konferanse:

Kommunikasjonssjefen på Slottet, Guri Ofstad Varpe, var også til stede da Sikt-konferansen fylte ti år og inviterte til jublieumskonferanse. Foto: Knut Kristian Hauger

Har fått kritikk for å være politisk

Da Sikt først ble lansert ble konferansen møtt med kritikk fra flere hold. Flere mente  at det var et samlingssted for eliten, og at konferansen beveget seg inn mot næringspolitikk. 

Denne kritikken blåser Slottets kommunikasjonssjef av i dag.

- Konferansen har blitt arrangert i ulike norske byer, og har aldri vært politisk, sier kommunikasjonssjef Guri Ofstad Varpe til Kampanje.

Hun sier videre at det er et stort mangfold av bakgrunn og geografisk tilhørighet blant deltakerne. 

- På Sikt kan deltakerne lære av hverandre, teste ut ideer og diskutere felles utfordringer og muligheter, sier hun.

Sikt-konferansen ble ledet av kronprins Haakon og Else Kåss Furuseth.  Kjendisbladet og nettstedet Se og Hør følger kongehuset tett og sjefredaktør Ulf André Andersen sier følgende om hvorfor han tror kongehuset og kronprinsensen engasjerer seg i dette. 

- Næringslivet har alltid vært viktig for kongehuset og denne konferansen gir de rom for å møte de unge lederne. Sikt er en «flinkis»-konferanse for unge ledere som mange synes det er stas og få være med på, sier sjefredaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, til Kampanje.

Samler nærmere 700 ledere og talenter til «elitekonferanse»: - Våre fremtidige maktmennesker