Idrettspresidenten refser mediene: - Et problem for mangfoldet

Den nyvalgte idrettspresidenten mener også mediene blir for opptatt av konflikter.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Tirsdag la leder i Mediebedriftenes landsforening (MBL), Randi S. Øgrey, frem ferske tall fra MBLs mangfoldsundersøkelse, under seminaret «Mangfold i mediene». Rapporten er den fjerde som er gjennomført og gir en status av kjønnsbalanse og flerkulturell kompetanse i norske medier. 

Rapporten slår fast at mediebransjens fokus på kjønnsbalanse de siste årene har gitt resultater, og at 44 prosent av alle ansatte i norske mediebedrifter nå er kvinner. Når det gjelder flerkulturell kompetanse viser rapporten en fremgang fra 23 prosent til 33, i hvilken grad virksomheten har mangfold på dette området. 

Selv om dette er en økning på 10 prosent fra 2021, sa MBL-lederen at dette er langt ifra godt nok og at den norske mediebransjen har en jobb å gjøre.

- De siste årene har mediebransjen hatt et bevisst og tydelig fokus på å bedre kjønnsbalansen. Dette ser vi nå resultatet av, sier administrerende direktør i MBL Randi Øgrey. 

Les også: Ikke fornøyd med mediehusenes flerkulturelle kompetanse: - En lang vei å gå

Som i arbeidslivet generelt når det nedbemannes, er det kriteriene ansiennitet, kompetanse og sosiale forhold, som vurderes når man ser på individnivå. Også er det klart at vi vil være oppmerksomme på mangfold. Olav T. Sandnes, TV 2-sjef

- Det går jo ikke an å åpne en avis uten at alt går til helvete

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai, var til stede for å snakke om mangfold i idretten og i sportsjournalistikk. Hun ble valgt som president i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, tidligere i år, og etterlyser større mangfold fra mediene.

- Norske medier er kjempegode til å dekke fotball, håndball og friidrett. Men det finnes 190 ulike idretter, og ganske mange idretter som ikke dekkes. Det er et problem for mangfoldet, sa idrettspresidenten.

Og kom med en klar oppfordring til norske medier:

- En ting jeg mener at media må bli bedre til er å dekke, er para. Det er OL og VM neste år og vi har gullmedalje-håp i begge, til tross for at det er sommer-OL. Da håper jeg at mediene kan dekke Salum ( Ageze Kashafali) og Birgit (Skarstein), på lik linje som man gjør med Karsten (Warholm) og Jakob (Ingebrigtsen).

Al-Samarai delte også egne erfaringer om hvordan kvinner opplever oppmerksomhet fra mediene.

- Kvinner får en helt annen behandling enn menn. Det merker vi også de gangene vi har byttet fra menn til kvinner blant våre tillitsvalgte. Da er det en helt annen type oppmerksomhet som møter dem, og en helt annen måte de blir angrepet på i sosiale medier, forteller hun.

Dette har også hennes egen familie fått føle på.

- Det er ikke ofte jeg jubler over at kommentarfeltet blir stengt, fordi jeg takler de kommentarene som legges igjen der, men foreldrene mine og vennene mine synes det er vanskelig å lese.

Idrettspresidenten håper at mediene ikke bare leter etter konflikter, men også kan skrive om glad-saker.

- Når jeg er på et arrangement der både gutter, jenter og barn med minoritetsbakgrunn, kan samles for å spille hockey gratis, får jeg ingen spørsmål om dette fantastiske tilbudet. Men jeg får spørsmål om hva jeg synes om Johannes Høsflot Klæbo eller Gjert Ingebrigtsen. 

Al-Samarai sier hun ikke har noe problem med å svare på disse spørsmålene, men håper at mediene også kan dekke og skrive gladsaker.

- Vi trenger det og i den tiden vi lever i. Det går jo ikke an å åpne en avis uten at alt går til helvete, smiler hun.

Les også: Mener mediene har sviktet i Ingebrigtsen-konflikten: - En ekstremt delikat sak

- I slike prosesser er det ikke naturlig at noen skjermes

Under MBLs arrangement «Mangfold i mediene», var TV 2-sjef Olav T. Sandnes til stede. Han stilte opp til mangfoldssamtale sammen med kultur. og likestillingsminister Lubna Jaffrey, Randi S. Øgrey (MBL), Anders Opdahl (Amedia) og Sumeet Singh Patpatia (Schibsted). Samtalen ble ledet av ansvarlig redaktør i Morgenbladet, Sun Heidi Sæbø

Fra scenen fortalte Sandnes om hvordan TV 2 mistet mange kvinner i TV Sporten, tilbake i 2016 da mediehuset nedbemannet 177 årsverk og kuttet 350 millioner kroner.

- Da var ansiennitet ett av kriteriene - og det førte til at mange unge kvinner ble borte, forteller Sandnes.

For noen måneder siden måtte TV 2-sjefen varsle nye kutt og kom med et anslag på 400 millioner kroner. I den forbindelse ble det tilbudt gavepensjoner - som det fortsatt er ukjent om noen har takket ja til. Om kuttene innebærer kutt i mangfold - er for tidlig å si, men Sandnes

Les også: TV 2-veteraner vil ikke slutte: Bør ikke støvsuge redaksjonen for 60-åringer

- Som i arbeidslivet generelt når det nedbemannes, er det kriteriene ansiennitet, kompetanse og sosiale forhold, som vurderes når man ser på individnivå. Også er det klart at vi vil være oppmerksomme på mangfold, sier Sandnes til Kampanje.

Og legger til at det handler om hvordan avdelinger og redaksjoner ser ut i etterkant av nedbemanning. Men det betyr ikke at flerkulturell kompetanse skjermes, ifølge TV 2-sjefen.

- I slike prosesser er det ikke naturlig at noen skjermes, fordi det er de hensynene vi velger ut som skal vektes. Og de resultatene er det umulig for meg å gå inn på nå.

NRK og Schibsted har i flere år hatt egne mangfoldsprogrammer som har bidratt til aktiv rekruttering for å øke flerkulturell kompetanse. Et lignende program finnes per dags dato ikke i TV 2-huset.

- Derfor ble jeg veldig glad når Øgrey (MBL-lederen), snakket om å få på plass et program på tvers av mediebransjen. Det ønsker jeg velkommen, og det er noe TV 2 vil slenge seg med på. Helt klart.

- Har dere vært inne på tanken om å lage et eget mangfoldsprogram i TV 2?

- Vi kunne absolutt laget et eget program, men jeg tror den største styrken vi kan tilføre er å delta i et større program. Og da skal vi absolutt gjøre vår jobb, lover han.

Kjønnsbalansen i TV 2s ledergruppe er likt fordelt av kvinner og menn. I hele TV 2-huset er fordelingen 38 prosent kvinner og 62 prosent menn.

- Jeg synes vi kan være stolte av mye av det vi har fått til når det gjelder kjønnsbalanse, men det er andre mangfoldsdimesnjoner som er viktige, og som vi absolutt bør være modne for å ta større grep rundt. Og flerkulturell bakgrunn er definitivt ett av dem, og der har vi rom for å bli bedre.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes og Zaineb Al-Samarai diskuterer mangfold og flerkulturell kompetanse, under MBLs arrangement «Mangfold i mediene». Foto: Knut Kristian Hauger

Idrettspresidenten refser mediene: - Et problem for mangfoldet