Digitaliseringsministeren vil vurdere merking av KI-reklame

Men først vil Karianne Oldernes Tung se på hvilke regler EU innfører.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist
Nafisa Zaheer
Dag Robert Jerijervi Journalist

Norges nye digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) mener Norge bør ta en sentral rolle i reguleringen av kunstig intelligens.

- Ny teknologi er først og fremst en mulighet til å gjøre livene våre enklere og bedre, til å skape nye jobber og løse store utfordringer. Samtidig fører det også med seg noen utfordringer. Derfor må vi ta styring på utviklingen, ramme den inn og regulere den på en sånn måte at det er teknologien som tjener oss og ikke omvendt, sier hun til Kampanje.

Det innebærer at vi finner internasjonale løsninger, mener hun, og viser til at Norge deltar aktivt i flere internasjonale fora. I tillegg har regjeringen satt ned en såkalt hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på på hvordan EU sin KI-forordning raskt kan tas i bruk også her.

- Denne gruppa vil også se på om det er behov for ytterligere reguleringer i Norge. Det er noe jeg ser fram til å motta innspill på, når vi kommer så langt i prosessen, sier hun.

- Teknologien kommer med utfordringer

Debatten om kunstig intelligens i markedsføring skyter fart med jevne mellomrom. Denne måneden havnet Sparebank 1 i søkelyset for en annonse der de har tatt i bruk kunstig intelligens for å skape en kunde som ikke finnes. Banken opplyste heller ikke om dette før de ble utsatt for kritikk.

Les mer: Newslab-produsent «avslørte» bankens KI-reklame: - Skummelt

- Hva tenker du om bruken av KI-genererte modeller i reklame?

- Mye av utviklingen innen kunstig intelligens er positiv og spennende, men teknologien kommer også med utfordringer, det må vi være ærlige på, sier Tung.

- Et aspekt av dette kan være KI-generert innhold, som for eksempel bilder og tekst. Dette er komplisert å regulere og vi ser på ulike måter man kan gjøre det på. Aller først må vi se hvilke krav og regler EU innfører, og deretter vurdere om det er behov for flere egne løsninger her i Norge.  

Fotograf, Pål M. Laukli har tidligere uttalt til Kampanje at han mener all reklame som inneholder KI-genererte bilder bør merkes, på samme måte som all reklame som inneholder kroppsretusjering merkes.

Les mer: Etterlyser strengere KI-regulering: - Digitaliseringsministeren må på banen

Digitaliseringsministeren utelukker ikke at det kan bli aktuelt.

- Det er absolutt noe vi må vurdere og ta stilling til. Vannmerking kan være nyttig for å vise at et bilde eller en video ikke er ekte, og Forbrukerrådet har vært tydelig på at det i noen sammenhenger kan fungere. Det har likevel med seg noen begrensninger, som det er viktig at vi får vurdert nøye, sier Tung.

Digitaliseringsministeren vil vurdere merking av KI-reklame