130 klager på NRKs dekning av angrepene i Israel og Gaza - Dagen-redaktør er blant dem som reagerer

Vebjørn Selbekk tror antallet klager bare vil øke.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Tidlig mandag meldte Kampanje om at det har kommet inn 77 klager på NRKs dekning av angrepene i Israel og Gaza. I tillegg hadde Kringkastingsrådet fått 42 klager.

Nå har antallet henvendelser doblet seg og  totalt har NRK fått inn 191 henvendelser om dekningen. 130 av henvendelsene defineres som klager.

- Det er mange meninger og mye innhold i klagene. Flere klager på at dekningen er unyansert. Noen mener vi er pro Hamas og noen mener vi er pro Israel. Ellers kom det mange spørsmål inn til Urix i går, sier leder i NRKs publikumsservice, Carina Berge til Kampanje. 

«Jeg må si at jeg er sjokkert over dekningen av situasjonen i Palestina på NRK. Israelskere presenteres medmenneskelig, med bilder og intervjuer av berørte. Palestinerne omtales nærmest utelukkende i flertall og uten nyanser. I tillegg virker hele dekningen historieløs», skriver én klager.  

 «Jeg vil med dette rette klage på NRK sin nyhets dekning av krigen I Israel. Hvor lenge skal NRK fortsette sin dekning av hendelser i Israel ved å stille seg på terroristene sin side? Det brutale angrepet fra Hamas blir rettferdiggjort ved at en sier at palestinere har levd i et «fengsel» på Gaza stripen», skriver en annen.  

En av dem som reagerer på NRKs dekning av angrepene er Vebjørn Selbekk, redaktør i den kristne dagsavisen Dagen. Selbekk forteller Kampanje at han synes det har vært «en skjevhet» i NRKs dekning.

- NRK har hatt en gedigen dekning og mye er imponerende. Nå kjenner jeg ikke til innholdet i klagene, men det klages nok på ensidighet og språkbruken, sier han. 

- Mange opplever at NRK har operert med samlede tapstall, og bare må ha med hvor mange som er drept på begge sider, istedenfor å legge vekt på hvor forferdelig terrorangrepet er. Det har også jeg reagert på, fortsetter han. 

Selbekk tror at antallet klager bare vil øke. 

- Det er en veldig polarisert konflikt. Jeg er opptatt av språkbruk og å skille mellom terrorangrep, handlinger og respons på terrorhandlinger. Det tror jeg også NRK er opptatt av. Det er ikke lett når det er en kaotisk situasjon, det er en krevende nyhetsrapportering, men jeg reagerer på at det ikke skilles mellom terrorangrep og reaksjoner. Det er ikke likestilt, sier han. 

Vi skal også føre et sobert nyhetsspråk, men vi har eksempelvis utfordret norske myndigheter på hvorfor de i begynnelsen ikke ville kalle dette et terrorangrep slik mange andre europeiske ledere har gjort. Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenrikssjef i NRK

- Vi har vektlagt det som er viktigst

Kampanje har konfrontert utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen med kritikken fra Selbekk. Mikkelsen forteller at de har jobbet hardt siden Hamas startet sitt angrep med å dekke dette så skikkelig som mulig.

- Vi har korrespondenter på plass i felt og vi har styrket bemanningen på desk, sier han. 

Mikkelsen mener at de i sum har gitt det norske publikum «et bra og oppdatert nyhetstilbud og god bakgrunn for å forstå det som skjer».

- Vi har vektlagt det som har vært viktigst nyhetsmessig nå, nemlig Hamas-angrepet og konsekvensene det har for israelske sivile og på israelsk politikk uten at vi har tapt situasjonen for palestinerne av syne av den grunn, mener han. 

Han legger til at de har operert med samlede tall noen ganger av plasshensyn i headlines og overskrifter, men presisert så godt som mulig i påfølgende saker.

- Men vi skal være så presise som mulig, så denne type sammenslåinger av tapstall prøver vi å unngå. 

- Selbekk reagerer på språkbruken og mener at NRK ikke har skilt godt nok mellom terrorangrep og respons på terrorhandlinger. Er du enig?

- Vi dekker jo en løpende hendelse der vi får informasjon vi må vurdere ettterhvert som den kommer inn. Det gjør at vi er nødt til å ta forbehold. Vi skal også føre et sobert nyhetsspråk, men vi har eksempelvis utfordret norske myndigheter på hvorfor de i begynnelsen ikke ville kalle dette et terrorangrep slik mange andre europeiske ledere har gjort, sier NRKs utenrikssjef.

Ny utvikling:

Utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen har selv dekket flere kriger i Midtøsten. Han forteller at det de ser nå er «noe nytt».

- Ekstremt betent konflikt

På spørsmål om hvilke retningslinjer NRK har for dekningen av situasjonen, svarer Mikkelsen at de forholder seg til folkeretten. 

- Altså at de palestinske områdene er okkupert. Ellers dekker vi dette slik vi dekker krig og konflikt rundt om i verden. Vi skal være etterrettelige, ta forbehold der det er nødvendig og rette opp fort hvis vi gjør noe feil, sier han. 

Utenrikssjefen har foreløpig ikke fått satt seg inn i klagene som er kommet.

- Vi vet jo at dette er en konflikt mange er veldig engasjert i. Jeg har ennå ikke hatt anledning til å se konkret på klagene, men vi skal naturligvis gå gjennom dette og svare så godt som mulig, avslutter Mikkelsen. 

TV 2 har også hatt en omfattende dekning av krigen. Utenrikssjef, Aslaug C. Henriksen forteller at de har ett team på plass og vurderer fortløpende om de skal sende flere. 

-  Hele hjemmedesken jobber dessuten med denne krigen - både til nett og tv. I tillegg har vi en breaking-desk som følger utviklingen minutt for minutt, sier Henriksen.  

Hun legger til at de registrerer at det er et stort engasjement knyttet til situasjonen. 

- Det er en ekstremt betent konflikt. Det merker vi ikke minst i kommentarfeltene i TV 2 sine kontoer i sosiale medier. I slike situasjoner er det viktig at vi er grundige og faktaorienterte, understreker hun.

Stort trykk:

Utenrikssjef i TV 2, Aslaug C. Henriksen forteller at de har satt inn store ressurser for å dekke krigen mellom Israel og Hamas, både i felt og på hjemmedesken. - Vi vurderer fortløpende om vi skal sende flere.

130 klager på NRKs dekning av angrepene i Israel og Gaza - Dagen-redaktør er blant dem som reagerer