Schibsted-sjefen om gigantsalget: - Det er veldig, veldig mye penger

Dette sier Schibsted-sjefen at Adevinta-pengene skal brukes på.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tirsdag ettermiddag bekreftet mediekonsernet Schibsted at de stiller seg bak gigantbudet på alle aksjene i det internasjonale rubrikkselskapet Adevinta. Schibsted eier i dag drøye 28 prosent av Adevinta som i budet fra de to oppkjøpsfondene Permira og Blackstone prises til hele 141 milliarder kroner.

I en stor og kompleks avtale skal Schibsted selge 60 prosent av sine aksjer i Adevinta til en kurs på 115 kroner per aksje. Det vil i så fall gi mediekonsernet 25 milliarder kroner på konto og det uten at skattemyndighetene får en eneste krone.

- Det er veldig, veldig mye penger, sier Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted, til Kampanje dagen etter at nyheten ble kjent.

- Har Schibsted noen gang hatt mer penger mellom hendene?

- Nei, det har vi nok ikke og det er det vel de færreste som har hatt, sier hun.

- Hva tenker du om det?

- Jeg tenker at det er et veldig stort ansvar, sier Kristin Skogen Lund. 

- Dere blir et rikt konsern hvis dere får alle disse pengene, gjør dere ikke?

- Jo, men det er aksjonærenes penger, sier Skogen Lund.

Les også: Adevinta-salg kan fylle Schibsteds krigskasse med titalls milliarder: - Utenfor alle proporsjoner

Takker forgjengerne:

Schibsted-sjefen Kristin Skogen Lund takker også forgjengerne sine som alle har vært med på å skape de enorme milliardverdiene som nå selges ut. Her er Skogen Lund sammen med sin tidligere Schibsted- og Adevinta-sjef Rolv Erik Ryssdal.

- Jobbet veldig lenge og intenst

Avtalen med Permira og Blackstone har kommet i stand etter at det tidligere i høst ble kjent at de to oppkjøpsfondene la inn et ikke-bindende bud på hele Adevinta. Så kom spekulasjonene om at det var motstand i investorgruppa som måtte hjem å regne mer på businesscaset før budet på 115 kroner per aksje ble klasket i bordet.

- Vi har jobbet veldig lenge og intenst med dette og det var jo et frø som ble sådd helt tilbake i 2018 da vi skilte ut Adevinta i et eget selskap, sier Skogen Lund.

Det er en lang reise Schibsted har vært med på med sine internasjonale rubrikkselskaper. Reisen startet egentlig for 20 år siden med kjøpet av Blocket i Sverige og skjøt for alvor fart i 2006 med kjøpet av Trader Classifieds for 580 millioner euro. Nå kan Schibsted altså sitte igjen med hele 25 milliarder kroner bare fra dette foreløpig siste nedsalget om det blir godkjent.

- Hva er gevinsten? 

- Det kommer an på hva du måler fra, og det er en veldig omfattende øvelse. En stor del av dette har vi jo skapt organisk, så på den ene siden kan du si at vi startet fra null, men samtidig har vi jo også brukt penger på å skape underveis. Det regnestykket er komplisert, men jeg tror du kan si at dette har vært en veldig, veldig lønnsom investering, sier hun.

- Hvor trygg er du på at dette er en riktig beslutning?

- Jeg er veldig trygg på det. Og særlig når vi tenker på hvilken verden vi lever i og hvor mye usikkerhet det er der ute og hvor vanskelig markedene er. Tar du det i betraktning er jeg enda tryggere på at dette er en veldig god deal, sier Skogen Lund.

Også aksjemarkedet reagerte positivt da børsen åpnet onsdag morgen og investorene svarte med å sende aksjekursen rett opp. 

Les også:  Investeringsdirektør tror Adevinta-salg vil løfte Schibsted-aksjen

Grunnen til at noen er villig til å kjøpe dette selskapet er at de kan se et fremtidig langsiktig, potensiale i Adevinta og det er et syn også vi i Schibsted deler. Kristin Skogen Lund

- Skal returnere kapitalen til aksjonærene

På en større analytikerpresentasjon tirsdag kveld med tallknusere fra alle de store meglerhusene var naturlig nok mange av spørsmålene knyttet til hvordan all denne kapitalen vil bli tatt hånd om. Her åpnet Schibsted opp for at noe av pengene også kunne bli brukt til å nedbetale gjeld. Ingenting av beløpet på 25 milliarder kroner er skattbart.

- Hva kan dere si om hvordan pengene vil bli brukt?

- Vi har vært veldig tydelige på at vi skal returnere denne kapitalen til våre aksjonærer, også er det ulike metoder for å gjøre det på, og det skal vi komme tilbake til.

- Skal alle pengene tilbake til aksjonærene eller skal Schibsted beholde noe selv?

- Jeg tror jeg skal holde meg til den uttalelsen vi ga i går, sier hun.

- Hva sier du til alle som jobber i mediehusene til Schibsted i dag og som har vært med på å finansiere hele rubrikkeventyret. Vil dere investere enda mer i medier fremover?

- Nå gjorde vi jo et forsøk på det i sommer uten at det ble så godt mottatt i aksjemarkedet, men medier er ett av våre kjerneområder. Selv om de fleste investorene er inne i Schibsted på grunn av markedsplassene, har vi et oppdrag der vi skal sikre at mediene våre blir godt ivaretatt, sier Skogen Lund.

Hun viser til at Schibsted i sommer kjøpte seg inn i Viaplay, til analytikernes store forvirring.

Les mer: Schibsted-eier med sviende kritikk av mediegigantens Viaplay-kjøp: - Få som skjønner noe av

 - Hva er den største utfordringen nå med tanke på å få transaksjonen gjennomført eller hva slags hindringer ser du? 

- Det skal gjennom en regulatorisk prosess, men vi tror ikke det er noen materielle hindringer og det har vi sjekket. Vi ser ikke noen skjær i sjøen der.   Også er budgiverne avhengige av at et akseptabelt antall aksjonærer aksepterer budet, sier hun. 

En av aksjonærenene som ga sin tilslutning til budet i går var Schibsteds største eier Tinius-stiftelsen, som gjennom Blommenholm Industrier eier over 25 prosent av Schibsted, men også en liten post i Adevinta.   

Les også: Tinius-stiftelsen positive til Adevinta-salg: - Vi støtter transaksjonen

Fortsetter som Adevinta-eier

Selv om Schibsted i sin børsmelding i går kunne fortelle at budet ligger over 50 prosent av det vektede snittet i de tre månedene frem til det ikke-bindende budet ble bekreftet i midten av september, er det allerede analytikere og aksjonærer som mener prisen kunne vært høyere. Flere medieanalytikere som følger Schibsted og Adevinta tett mener selskapet forsvarer en pris på rundt 120 kroner og opp mot 200 kroner på litt sikt.

- Hva tenker Schibsted-sjefen om prisen man endte på?

- Jeg tenker at den var så god som det overhodet var mulig å få til også mener jeg at det er en veldig høy premium på de nivåene denne aksjen har vært handlet det siste året, sier Schibsteds konsernsjef. 

Hun styrer over et selskap som før børsen åpnet i dag hadde en markedsverdipå 52 milliarder kroner, men der posten i Adevinta på 28,1 prosent har stått for nesten 70 prosent av verdiene. Nå er tanken at et nedsalg i Adevinta skal få verdiene i Schibsteds mediehus og nordiske markedsplasser bedre til syne i aksjekursen. 

Les også: Markant aksjestigning for Schibsted og Adevinta etter salgsnyhet: - Blir enklere å forstå

Helt ut av Adevinta går Schibsted imidlertid ikke. Selskapet sier de reinvesterer deler av pengene i det nye eierselskapet bak Adevinta og således går fra å eie 28 prosent direkte i Adevinta, til å sitte med en indirekte post på 14 prosent. Også andre Adevinta-aksjonærer har mulighet til å være med videre i det nye eierskapet.

- Jeg er glad for at tilbudet er strukturert sånn at de som vil være med videre kan det, sier hun.  

At analytikere mener Adevinta-kursen på sikt forsvarer en høyere pris harmonerer også med det Schibsted-sjefen sier.

- Grunnen til at noen er villig til å kjøpe dette selskapet er at de kan se et fremtidig langsiktig, potensiale i Adevinta og det er et syn også vi Schibsted deler, sier Skogen Lund.

Schibsted-sjefen om gigantsalget: - Det er veldig, veldig mye penger