NRK-sjef i sparemodus åpner for nye samarbeid: - Vi har mye å gå på her

Vibeke Fürst Haugen runder et halv år i stillingen som NRK-sjef.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Den nye NRK-sjefen Vibeke Fürst Haugen har sittet i sjefsstolen på Marienlyst i et halvt år og tok i dag turen til den norske Redaktørforeningen for å fortelle litt om hva hun tenker med NRK fremover, kampen mot de globale aktørene og hvordan det er å lede NRK.

- Jeg synes det fortsatt er litt overveldende. Det er utrolig hvor omfattende det er, og det er mye å sette seg inn i. Jeg kjenner på det store alvoret som knytter seg til denne rollen og det ansvaret det er å operere NRK og det oppdraget vi har i de tider vi lever i når, kunne den nye NRK-sjefen fortelle.

- Hva har vært mest overveldende?

- Det er omfanget. Det er en veldig stor virksomhet med et stort engasjement rundt NRK og det skulle bare mangle, sier Fürst Haugen.

Hun etterfulgte den forrige NRK-sjefen Thor Gjermund Eriksen i månedsskifte april og mai i år, og det på et tidspunkt der NRK knapt har stått sterkere.

- Det var all time high på alle områder enten det var bruk, omdømme eller bedre tillit og det var ganske gode økonomiske omgivelser slik vi vurderte det. Så det var helt påtagelig at den dagen Thor Gjermund sluttet så snudde alle grafene. Jeg hadde ikke rukket å gjøre så mye galt, men vi så at tallene gikk tilbake til et nivå fra før pandemien, sier Fürst Haugen.

Les også: Vibeke Fürst Haugen tar over NRK i dag: - Har vært en ekstra spennende morgen

- Vi må utforske samarbeid mer

Noe av det NRK-sjefen Vibeke Fürst Haugen trakk frem i sitt foredrag på Redaktørforeningens «Høstmøtet» var samarbeid.

- Jeg er veldig opptatt av samarbeid i den norske mediebransjen og jeg mener vi har mye å gå på her. Jeg mener at NRK skal være en god samarbeidspartner og grunnen til det er at samarbeid er viktigere enn noensinne, sa Fürst Haugen.

Hun viste til hvordan den globale konkurransen og de globale aktørene innen teknologi-og mediemarkedet bare tiltar i styrke og peker på de enorme forskjellene mellom gigantene Apple, Microsoft, Alphabet og Amazon og de europeiske kringkasterne.

 - Selv BBC som er ti ganger større enn NRK, blir en unnselig prikk i dette universet, sier Fürst Haugen.

 I konkurransen med disse aktørene mener NRK-sjefen man ikke kommer unna samarbeid på tvers av det norske mediemarkedet.

- Vi må utforske samarbeid mer, sier Fürst Haugen.

- Men hvor er det mulig å samarbeide mer tror du?

- Vi har mange gode prosjekter på gang, men det er mer å gå på. Så er det ikke sånn at vi skal dele på alt innholdet vårt, men i den verden vi lever i med de store internasjonale konkurrentene så har vi områder som språk og kultur som vi skal passe på og der vi må samarbeide mer, sier Fürst Haugen til Kampanje.

TV 2-topp om NRK-samarbeid:

Også på Kampanjes mediekonferanse Media Business snakket TV-toppene om samarbeid. Her TV 2s Trygve Rønningen og Andreas Hjertø fra Amazons strømmetjeneste Prime. Foto: Eivor Eriksen.

- Betyr ikke at vi skal dele på alt innhold

Fürst Haugen trekker frem blant frem «kompetanse», «mangfold» og «utvikling av prosjekter» som områder der NRK kan samarbeide mer. Samarbeidsånden var også synlig på Kampanjes store Media Business-konferanse i går der kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 tror mer usikre tider vil tvinge frem nye måter å samarbeide på.

- Det jeg tror vi vil se, er at man kommer til å samarbeide på en litt ny måte. Vi har samarbeidet med Netflix tidligere. Vi har samarbeidet med NRK i mange år. Vi kommer sikkert til å samarbeide med Amazon hvis vi finner en riktig måte å gjøre det på, sa Trygve Rønningen på torsdagens Media Business-konferanse der han møtte netthandelsgiganten til en debatt om strømmekampen mellom de norske kanalene og de store internasjonale.

Men Rønningen kunne også legge til at de merket konkurransen fra NRK når allmennkringkasteren er på sitt mest kommersielle med sine helgesatsinger.

- Det gjør vondt å konkurrere med NRK når de går på med «Maskorama», sier Rønningen.

NRK-sjefen sier at til tross for invitasjonen om samarbeid, lover hun at NRK skal fortsette å kjempe hardt om seerne i den nasjonale konkurransen med TV 2.

- Vi skal fortsette å ha populært innhold. Vi har er et bredt oppdrag og skal beholde den sjangerbredden. Den konkurransen skal vi leve med i mange år, men vi må finne flere måter å samarbeide på, sier Fürst Haugen.

Jobber med å kutte 300 millioner

Den nye NRK-sjefen har også fått en stor og uventet oppgave i fanget etter at regjeringen la frem sitt forslag på nytt statsbudsjett. Der ble det klart at NRK ikke kan forvente en påplussing av budsjettet i tråd med pris- og lønnsveksten. Det anslår Fürst Haugen til å medføre kutt i størrelsesorden 300 millioner kroner. De vil ifølge NRK-sjefen innebære kutt både i ansatte og i programtilbudet. Også innkjøpene fra de eksterne TV-produksjonsselskapene er noe NRK-sjefen sier allmennkringkasteren skal se på.

- Hvilke områder er det snakk om?

- Det ser vi på nå og vi ser på alt, sier Fürst Haugen.

- Har du et anslag på antall årsverk dere må kutte?

- Nei, det har jeg ikke. Vi skal kutte rundt 300 millioner kroner og sitter og jobber veldig med å se på hvordan vi skal vi få til det. Vi ser på alle områder og en rekke ting som ikke kommer til å være så synlig, men når det er så store summer må vi også se på innhold og ansatte, sier han.

Når det gjelder kutt i antall ansatte så vil ikke NRK-sjefen gå lenger enn å si at det blir færre ansatte.

- Vi blir færre ansatte i 2023 enn vi er i 2022.

- Med kutt på 300 millioner kroner, kan det vel fort bli noen titalls ansatte eller?

- Det er for tidlig å si. Men jeg tror vi har den fulle oversikten først tidlig i januar, sier Fürst Haugen.

NRK-sjef i sparemodus åpner for nye samarbeid: - Vi har mye å gå på her