Vinmonopolet på omdømmetoppen etter koronaåret - Hurtigruten i fritt fall

- Ingen selvfølge, sier Vinmonopol-sjefen om å toppe Apelands omdømmekåring.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen, Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Etter ett år med pandemi er Vinmonopolet den virksomheten i Norge som har best omdømme, mens Hurtigruten har falt mest. Dette er blant de ferske funnene i PR-byrået Apelands helt nye omdømmemåling Traction, der omdømmet til 50 virksomheter er målt i årets fire første måneder. I tillegg til Vinmonopolet har Tine, Finn, NRK og Coop svært godt omdømme nå.

- Vinmonopolet er Norges fremste handelsvirksomhet, med svært kompetente medarbeidere og gode produkter. De har styrket posisjonen ved å holde åpent og ta i mot folk på en god måte under pandemien, sier Apelands administrerende direktør, Ole Christian Apeland.

I fjor ble ikke Vinmonopolet på listen, rett og slett fordi de ikke var nominert. Selskapet har likevel gjort det svært godt på tidligere undersøkelser. I 2019 var selskapet på sjetteplass, og også da med et «et svært godt omdømme».

- Har Vinmonopolet fått styrket omdømmet siden sist måling eller er de der de pleier å være – helt i toppen?

- Vinmonopolet har ikke vært på topp siden 2011. I fjor var de ikke nominert, sier Apeland.

Les også: Ryanair og Wizz Air skraper bunnen i omdømmekåring

- Den beste bekreftelsen vi kan få

Vinmonopolet får en score på 85 i Apelands undersøkelse, foran Tine (84), Finn.no (82), NRK (81) og Coop (80).

Vinmonopolet-sjef Elisabeth Hunter synes det er svært hyggelig å havne øverst på den ferske omdømmeundersøkelsen.

- Alltid hyggelig å toppe en kåring. Det blir vi aldri lei av, sier Hunter til Kampanje.

- Det er den beste bekreftelsen vi kan få på at våre ansatte gjør en god jobb, for en snart 100-årig monopol-bedrift er det ekstra gøy å se at kundene er så fornøyd med oss.

Hunter dedikerer utmerkelsen til de ansatte i butikk.

- Det er de som skal ha denne prisen. Selv i en krevende tid, som det har vært med korona, så leverer de så gode kundemøter og det er utrolig imponerende. En ting er til vanlig, men nå med lange køer og mye smittevernstiltak, at vi likevel topper omdømmeundersøkelsen, synes jeg er utrolig bra.

Vinmonopolet kom også øverst da KPMG kåret Norges beste på kundeopplevelser i 2019.

- Er det servicen i butikk som gjør at dere vinner?

- Ja, helt klart. Det at vi har så kompetente medarbeidere i butikk som yter så god service og gir så gode råd. Det er den faghandelen vi er som jeg tror kundene setter mest pris på.

Ingen selvfølge:

- Det er ikke gitt at vi skulle vinne en omdømmekåring under en pandemi, sier sjef Vinmonopolet, Elisabeth Hunter, som mener de ansatte har æren for at de likevel gjør det.

- Har gitt oss ekstra utfordringer

Vinmonopolets leder kan altså se tilbake på et usedvanlig godt fjorår. I et mer normalt, koronafritt år, kjøper nordmenn rundt 30 millioner liter vin og brennevin andre steder enn på polet, mens Vinmonopolet omsetter i overkant av 80 millioner liter. Stengte grenser og mindre taxfree-salg bidro derfor sterkt til fjorårsveksten på 40 prosent og et totaltsalg som endte på 115,5 millioner liter i 2020.

- Er det lettere å vinne en slik omdømmekåring når konkurrenter som grensehandel og taxfree er stengt?

- Nei, det vil jeg ikke si. Pandemien har gitt oss ekstra utfordringer med for eksempel lange køer og strenge smittevernstiltak i butikkene. At kundene er fornøyd, vil jeg si er på tross av dette. Så jeg tenker vi har klart å håndtere dette på en god måte, og vi har fått tilbakemeldinger på at kundene opplever det som trygt å handle hos oss, selv om det er lange køer utenfor. Det er ikke gitt at vi skulle vinne en omdømmekåring under en pandemi, sier Hunter.

- Blir det vanskelig å opprettholde posisjonen når Norge åpner opp igjen?

- Vi skal alltid jobbe for å gi kundene godt kundemøte, pandemi eller ikke. Også øker kundenes forventinger, vi kan ikke hvile på våre laurbær, vi må jobbe med å utvikle oss og finne nye løsninger slik at de fortsatt får en god opplevelse hos oss i fremtiden.

Flyselskaper på bunnen:

Her ser du listen over alle de 50 målte selskapene på Apelands nye omdømmemåling «Traction». På topp finner en Vinmonopolet, mens Ryan Air og nykommeren Wizz Air skraper bunnen.

- Hurtigruten faller på grunn av sin dårlige håndtering av koronautbruddet

Tidligere har også Flytoget gjort det bra i slike målinger og spørsmålet er da er om det hjelper å ha lite eller ingen konkurranse om produktene man selger til kunden.

- Er det lettere for selskaper som Flytoget og Vinmonopolet å oppnå et godt omdømme når man ikke har så mye?

- Flytoget kan nok ha en fordel av å bli sammenlignet med Vy, som ikke er så lett å like. Men det er ingen grunn til å tro at Vinmonopolet vil falle når de får «vanlig konkurranse», så lenge de opprettholder den gode servicen, sier han.

At det i årets undersøkelse er langt færre selskaper i den øverste kategorien og flere i kategorien «middels godt omdømme», mener han henger sammen med endringene i målemetode. I år har Apeland lansert et nytt verktøy for måling av omdømme, merkevarer og kommunikasjon som heter «Traction». Traction er utviklet av Apeland sammen med professor emerita Peggy Simcic Brønn ved BI og Norstat. 

- Vår ambisjon har kort og godt vært å lage markedets beste styringsverktøy for kommunikasjonsfolk. Tilbakemeldingene så langt tyder på at vi har klart det, sier Apelands prosjektleder for omdømmemålinger, Miriam G. Edvardsen.

Hurtigruten, som har blitt løftet opp som vinner av Apelands Reptrak-undersøkelse så sent som i 2019, befinner seg langt nede på årets lise (34. plass) med en score på 63. Det tilsvarer «middels godt» omdømme.

Også på SB Insight sin undersøkelse over hvilke merkevarer som blir oppfattet som mest bærekraftige, opplevde Hurtigruten et dramatisk fall tidligere i år.

- Hurtigruten stuper, men også de andre reiselivsselskapene faller – er det overraskende all den tid det har vært en bransje i krise?

- Etter hva vi ser, faller Hurtigruten på grunn av sin dårlige håndtering av koronautbruddet om bord, ikke på grunn av problemer i reiselivet. De scorer svært dårlig på «ledelse» og dårlig på «etikk». SAS og Flytoget er også rammet av krisen, men opprettholder sitt gode omdømme, sier Apeland.

Les også: Ryanair og Wizz Air skraper bunnen i omdømmekåring

Mens noen faller på listen, er andre på vei i motsatt retning.

- Tine, Finn og Coop er gjengangere i toppen i våre målinger, mens NRK har gjort et skikkelig byks. Statskanalens innsats det siste året gjør at folk liker og stoler mer på dem enn før, sier Apeland.

Står bak undersøkelsen:

Peggy S. Brønn, Marianne Nipe og Miriam G. Edvardsen har utviklet Traction, Apelands nye måleverktøy for omdømme, merkevarer og kommunikasjon. - Mens andre målinger er basert på gammel forskning, er Traction er nyutviklet for Norge, og det er viktig. sier Peggy Simcic Brønn.

Vinmonopolet på omdømmetoppen etter koronaåret - Hurtigruten i fritt fall