Giske kaster seg inn i striden mellom Get og TV 2: - Det er ille

Nå vil han svar fra kulturminister Abid Raja på hvordan sikre konkurranse og mangfold i TV-markedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Det er ille. Vi bruker over en halv milliard offentlig kroner på å støtte TV 2 som allmennkringkaster også går kanalen i svart for en million TV-seere. Det er for dumt, sier Trond Giske, mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet til Kampanje.

Bruddet mellom Telias TV-distributør og TV 2 har nå vart i to uker og partene virker å være lengre unna en løsning enn noen gang. Fredag eskalerte det på nytt da Telias kommunikasjonsdirektør Henning Lunde anklaget TV 2-sjef Olav T. Sandnes for å tale usant.

Les også: - TV 2-sjefen bør holde seg til sannheten

Nå melder også den politiske ringreven Giske seg på i debatten. Giske var selv kulturminister, da TV 2 på begynnelsen av 2010-tallet for første gang yppet seg mot kabel-TV-selskapene. Med Giskes hjelp kom daværende TV 2-sjef Alf Hildrum seg unna det prisdempende must carry-prinsippet til kabel-TV-selskapenes store gru. Nå strekker Giske i opposisjon ut en ny, hjelpende hånd, når han løfter problemstillingen opp på kulturminister Abid Rajas bord.

- Jeg sender et spørsmål til Abid Raja om ikke det er verdt å se på det problematiske ved en vertikal integrering i TV-markedet. Vi kan ikke blande oss inn i TV-forhandlingene og påvirke de forretningsmessige vurderingene. De må løses på kommersiell basis uten innblanding, men så lenge vi er opptatt av mangfold og reell konkurranse kan vi legge til rette for maktspredning, sier Giske.

Spørsmålet han i dag sender over til statsråden lyder: «Hvordan vil kulturministeren bidra til å sikre konkurranse og mangfold i mediesektoren en situasjon med økt vertikal integrering?»

Det kjøpet av TV-kanalen TV4 og C More fra Bonnier, men også TV-distributøren Get i Norge, som har ført til at Telia har beveget seg inn i dette landskapet.

- Vi har en situasjon der konkurransen kan bli rammet av en for sterk vertikal integrering, sier Giske.

Kjøpet Telia gjorde av TV4 og C More var en offensiv handling, og det virker som det også skjedde på tvers av en av hovedeiernes ønsker. Trond Giske

- Kjøpet av C More og TV4 var en offensiv handling

Det er ikke bare i Sverige en ser denne utviklingen, også i USA har stadig mer sultne telekomselskaper forsøkt å kjøpe seg opp i innholdsindustrien. Men i år har Telia for første gang møtt aktører med norske kontoradresser, som TVNorge-eier og TV 2, i forhandlinger om distribusjon. Begge ganger har det endt i svart.

- Er det et mer aggressivt Telia vi ser?

- Det er vanskelig for meg å mene så mye om, men det kjøpet de gjorde av TV4 og C More var en offensiv handling og det virker som det også skjedde på tvers av en av hovedeiernes ønsker, sier Giske.

Telia er eid med 37 prosent av den svenske staten og telegigantens oppkjøp av en innholdsleverandør var «politisk kontroversielt» over grensen både fra regjeringshold og opposisjonen. Både nasjonale myndigheter og EU er også blitt oppmerksomme på en slik utvikling, og Telia møtte regulatoriske krav som vilkår for godkjenning i EU, ifølge Giske.

- Etter at Telia kjøpte C More og TV4, er de på begge sidene av bordet. Jeg sier ikke at Telia ikke håndterer dette, men det er en ekstra grunn til å være vakt, sier Giske.

Han viser til hvordan Telia med kjøpet av Get og TV4 og C More på den ene siden er distributør samtidig som de eier enkelte av kanalene som distribueres.

- Nå er TV 2 borte for én million seere og det kan være en fordel for andre kanaler. Noen av disse kanalene eies av Telia. Det er problematisk at de på ene siden forhandler med TV 2 samtidig som de har eierinteresser i kanaler som er i direkte konkurranse med TV 2, sier Giske.

Ber partene forhandle uten svarte skjermer

Diskusjonen om vertikal integrering har også vært opp i Norge, den gang Telenor gikk inn som eier i en av TV 2s kanaler i forbindelse med et stort rettighetskjøp knyttet til norsk fotball. I dag er Telenor ute av innholdsmarkedet og dit skal heller ikke Telenor bevege seg, har konsernsjef Sigve Brekke ettertrykkelig slått fast.

- Det er i hvert fall bra at vi har distributører som har armlengde avstand til de innholdsleverandørene som har plass hos dem, sier Giske.

- Hva kan man gjøre for å motvirke dette?

- Jeg ønsker å løfte problemstillingen, men man kan se for seg konkurransemessige restriksjoner på vertikal integrering. Manglende konkurranse i distribusjonsleddet er heller ikke en ukjent problemstilling når en tenker på andre bransjer, sier Giske med dårlig skjult adresse til dagligvarebransjen.

Giske mener partene nå må sette seg ned å forhandle uten at TV 2-kanalene er i svart.

- Det er helt i orden med tøffe forhandlinger, men når publikum mister kanalene da kommer problematikken med bukken og havresekken for fullt. Det må være mulig å videreføre avtalen på dagens betingelser til de kom i mål med en løsning som ville tjent alle parter. TV 2 er også et nasjonalt prosjekt som i sin tid ble etablert med bred politisk støtte og som får statsstøtte for å drive allmennkringkasting. Da mener jeg det skal mye til for en distributør å la dette gå i svart, sier han.

- Og TV-seerne blir den store taperen her?

- TV 2-seerne taper mest på det. Vi får disse konfliktene av og til og det er alltid brukerne som blir mest skadelidende. Det må kunne kreves at de to økonomiske motpartene kunne videreført dagens avtale inntil man finner en løsning her og klarer å forhandle seg frem til en enighet, sier Giske.

Giske kaster seg inn i striden mellom Get og TV 2: - Det er ille