SHE taper millioner på utenlandssatsing: - Et tøft marked

SHE Community gikk tre millioner kroner i minus i 2022. Daglig leder forteller at det var planlagt.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Tallene er som forventet, sier Astrid Rønning Skaugseth til Kampanje.

Hun er daglig leder i organisasjonen SHE Community som i 2022 gikk i underskudd med 2,8 millioner kroner. Omsetningen økte imidlertid fra om lag åtte millioner kroner i 2021 til rundt 12,5 millioner i 2022.

- Våre økte inntekter viser en stor interesse rundt konferansen spesielt, og ikke minst et behov for å møtes fysisk etter pandemien. Økte kostnader knyttet seg til at vi hadde tre fysiske eventer i 2022, sier Rønning Skaugseth.

SHE jobber for likestilling og mangfold i næringslivet og står blant annet bak SHE Indexen sammen med EY. Indeksen måler likestilling på eiersiden, i styrerom og i lederposisjoner i over 90 av Norges største selskaper. Organisasjonen står også bak SHE Conference som arrangeres hvert år i Oslo Spektrum og er Europas største likestillingskonferanse.

- Hva kan du si om fjoråret? Gikk det bra for SHE Community?

- Det gikk bra i 2022. Det var et år hvor vi reintroduserte SHE til SHE – Social, Human Equity, sier Rønning Skaugseth og fortsetter:

- I tillegg fikk vi nye eiere inn på SHE Conference siden for å styrke konferansen og gi et enda bedre tilbud til våre partnere i årene fremover.

Her kan du se alle regnskapstallene til SHE Community for 2023. Alle tall i MNOK.Store endringer i SHEs tall

SHE Community 2022 2021 Endring i %
Omsetning 12,8 8,1 + 58
Driftsresultat - 2,8 1,1 -
Resultat før skatt - 3,0 1,1 -

Har fått eventbyrå på eiersiden

SHE-gründer Heidi Aven er største eier i She Community. I fjor kom også JCP inn på eiersiden i det nye datterselskapet She Conference etter at de kjøpte 34 prosent av selskapet til en verdivurdering på 18 millioner kroner. 

For SHE har dette betydd profesjonalitet og forutsigbarhet, ifølge daglig leder.

- Det er kjempeviktig for det gir oss forutsigbarhet som igjen gjør at vi de neste årene kan satse globalt, sier Rønning Skaugseth.

Hun legger til at de ikke ser etter flere samarbeidspartnere i umiddelbar fremtid.

- Nå er vi opptatt av å bygge team, sier hun.

- Dere vil satse globalt. Er det noen markeder dere ser litt nærmere på?

- Nei, men vi ser alltid til markeder som kanskje ikke er så flinke på sosial bærekraft, men dette avhenger også av de store samarbeidspartnerne våre, sier Rønning Skaugseth.

Hun forteller at konferansen allerede har gått globalt gjennom digitale kanaler. Under koronaåret 2021 fulgte 15.000 seere fra 90 forskjellige land konferansen, men om lag 11.000 seere fra 70 land fulgte konferansen digitalt i 2022.

- Målet er digital og fysisk tilstedeværelse i flere land, og da er det lurt å ha med seg et eventbyrå som sikrer forutsigbarhet og profesjonalitet, sier Rønning Skaugseth.

- Vi møtte en vegg

De tre konferansene SHE avholdt i 2022 ble arrangert i Oslo, Stockholm og Helsinki. Rønning Skaugseth tror tilsedeværelse i to andre land enn Norge har vært med på å ta merkevaren SHE utenfor Norges grenser.

- 2022 var et år hvor vi investerte i å bygge merkevare samt etablere SHE utover Norges grenser, sier hun.

- Hvordan synes du arbeidet med å bygge merkevare utenfor Norge gikk?

- Det startet bra, men så møtte vi en vegg i høst med økte kostnader, økte energipriser og geopolitisk uro. Da ble det vanskelig å etablere seg, selv om vi fikk en god start, sier hun.

- Men jeg synes vi har klart å bygge merkevaren ved å sette fotavtrykk med fysiske eventer i to andre land. I tillegg er vi invitert til Midtøsten hvor de er interessert i å se nærmere på konseptet, legger Rønning Skaugseth til.

- Jeg er ikke bekymret

Selv om tallene for 2022 endte i rødt er Rønning Skaugseth optimistisk med tanke på fremtiden, tross at det fortsatt er usikre tider i vente for de aller fleste.

- Vi opplever 2023 som utfordrende som veldig mange andre andre. Det økonomiske klimaet er tøft for oss også, men samtidig gjennmførte vi en meget vellykket konferanse i Oslo Spektrum i April – og interessen for 2024 er allerede veldig stor, sier hun.

- Du sier at 2023 blir utfordrende. Er du bekymret?

- Nei, jeg er ikke bekymret. Det kan hende at ting går litt saktere enn det vi har planlagt. Det er vanskelig økonomisk forutsigbarhet og et tøft marked. Det er mange bedrifter som har eller står ovenfor kostnadskutt, sier Rønning Skaugseth.

- Vi er glade for at vi merker stor interesse rundt tematikken, kanskje nettopp på grunn av de tingene som skjer i verden. Det ser også de store aktørene og tenker da mennesker foran business, legger hun til.

Avslutningsvis forteller Rønning Skaugseth at de håper på å være i balanse med driftsresultatet for 2023, og at omsetningen skal være omkring det samme som i fjor.

- Hvordan skal dere klare dette?

- Vi må gi gass. Jeg har troen på at tematikken vi jobber for er viktig. Vi har allerede klart å sette et fotavtrykk med SHE, og vi blir nå invitert til flere arenaer enn tidligere, sier Rønning Skaugseth.

SHE taper millioner på utenlandssatsing: - Et tøft marked