Schibsted vokser ikke med influencer-byrået Max Social

Samtidig gjør mediekonsernet et nytt oppkjøp og styrker seg ytterligere i markedet for influencer-markedsføring.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det var i mai i fjor at Cecilie Sørum Eriksrud tok over som sjef for Schibsteds influencerbyrå Max Social. Eriksrud tok over etter Marte Schei som hadde ledet selskapet siden starten i 2020.

- Det har vært et interessant år. Jeg visste jo hva influencer marketing var, men kunne ikke så mye om annonsekategorien. Det er veldig annerledes enn det jeg hadde jobbet med før, så det var både gøy og spennende å lære en ny kategori, sier Eriksrud.

Frem til hun tok over Max Social hadde Eriksrud ledet VG Partnerstudio i en kortere periode, etterfulgt av andre lederoppgaver i Schibsted Marketing Services. Noe av det hun trekker frem som nytt er både «pressehåndtering» og «hvordan utvikle et show som skal ut på turné».

- Som en del av Schibsted får vi mulighet til å utvikle konsernets merkevarer innen underholdning videre. Vi setter opp forestillinger og live-pods og får merkevarene ut på veien. Dette året har vi en stor turné med VGTVs «Harm & Hegseth», hvor vi totalt skal ha de ut på over 50 forestillinger. Vi har også arrangert flere live-pods med Podme sine merkevarer, som «Papaya» og «Enkel Servering.»

- Er dette god butikk?

- Ja, på lang sikt er det god butikk fordi det er en del investeringer knyttet til å utvikle showene slik at de kan leve lenge. Men det er store investeringer som kan påvirke resultatet på kort sikt.

Les også: Max Social-leder deler sine verste kundeopplevelser: - Jeg har møtt mange rasshøl

Stort marked:

Max Social-sjefen Cecilie Eriksrud tror markedet for influencer-markedsføring er over en halv milliard kroner.

- Det begynner å bli stort

Selv om Max Social arrangerer og utvikler denne type events er det influencer marketing som er den store inntektskilden, med hele 70 prosent av virksomheten knyttet til dette. Driftsinntektene i Max Social endte flatt med 2021-tallet på rundt 44 millioner kroner.

- Hvordan står det til med etterspørselen etter den formen for markedsføring?

- Vi merker at det er et volatilt reklamemarked, men kanskje ikke i like stor grad som mange andre annonsekategorier. Det ligger dessuten an til å bli et veldig godt 2023, sier Eriksrud.

Hun mener influencer marketing er en «annonsekategori som vokser» og at Max Social tar del i den veksten.

- Vi er blant de større managementmiljøene, som gjør at vi får en ganske stor del av kaken, sier hun.

- Hvis jeg spør om hvor stort markedet er, hva sier du da?

- Det er et veldig interessant spørsmål og det er vanskelig å si. En del omsetning går via mediebyråene, men mye går fremdeles utenom, noe som gjør det komplisert å få et totalbilde. Men skal jeg anslå så vil jeg si det ligger i størrelsesorden 500-600 millioner kroner. Det begynner å bli ganske stort.

 

Kjøper influencer-tapssluk

Før helgen ble det også klart at det norske mediekonsernet Schibsted  og Max Social-eieren kjøpte seg opp i influencerplattformen Inzpire.me.

- Schibsted investerte i Inzpire.me allerede i 2019, og har gradvis økt sin eierandel i teknologiselskapet, nå opp til 90 prosent. Vi ser på dette som en separat investering som skal stå på egne ben, og merkevaren og selskapet Inzpire.me skal bestå som i dag, sier Eriksrud som blir styreleder.

Dermed har Schibsted sikret seg to lodd i det nye markedet for influencer-markedsføring. Fra før av driver mediekonsernet reklame- og agentbyrået Max Social der norske annonsører kan bruke kjente personer både som stemme og distribusjonskanal i sine kampanjer.

- Max Social og Inzpire.me tilbyr forskjellige tjenester på ulike nivå i verdikjeden, samt at Inzpire.me har en offensiv strategi med tanke på satsing i andre markeder Schibsted er representert i, som Sverige, Finland og Danmark. Max Social vil ikke påvirkes av oppkjøpet. 

- Hvor stort blir dette influencer marketing-segmentet til Schibsted nå med Max Social og  Inzpire slått sammen?

- Det gjenstår å se. Vi er fortsatt bare halvveis inn i året, sier Eriksrud.

Men er en på de ferske regnskapstallene til Max Social og Inzpire.me som endte de på henholdsvis 44 millioner kroner og 46 millioner og mediekonsernet nærmer seg dermed 100 millioner kroner med stormfart. Men hva gjelder lønnsomhet står det dårligere til. Både Max Social og Inzpier taper penger og der Max Social gikk på noen millioner i tap fosser pengene ut av sistnevnte.

Her kan du se tallene til Inzpire.me for regnskapsåret 2022. Alle tall i MNOK. Kraftig underskudd i Inzpire.me

Inzpire.me 2022 2021 Endring i %
Omsetning 46,1 44,4 - 4
Driftsresultat - 23,7 - 5,3 -
Resultat før skatt - 24,1 - 5,6 -

- Det var et litt spesielt år

Ser en på tallene til Max Social alene så endte de et underskudd på driften på tre millioner kroner, ned fra et tilsvarende resultat på tre millioner kroner i pluss i 2021. Samtidig så klarte ikke Max Social å vokse på toppen.

- Det var et litt spesielt år. Vi hadde vårt første fulle driftsår i 2021 etter oppstarten og som mange nye selskaper opplevde vi en kjempevekst. Det var pandemi og med alle sittende hjemme å shoppe på nett, solgte influencer marketing nærmest seg selv. Sånn sett er det naturlig at det stabiliserer seg nå og at vi må bruke mer salgskraft for å selge inn kampanjene. Vi har blitt flere ansatte og det har også en kostnad.

Totalt så jobber det ni personer i Max Social. 

- Du kan leve med et lite minus?

- Ja, det bekymrer meg ikke. Men vi styrer mot vekst og bedre resultater. Det er det som er det fine med å være en del av Schibsted. Vi får lov til å satse innenfor en ny kategori og det er vi veldig stolte av, sier hun.

- Kommer omsetningen til å øke i år?

- Det kan jeg bekrefte.

- Hvordan påvirker kritikken rundt VG´s egen redaksjonelle omtale av Max Social-kjendisene dere?

- Det tenker vi ikke så mye på. Vi jobber på med vårt og eventuell kritikk mot VG, er det VG som svarer på, sier Max Social-sjefen. 

Her kan du se tallene til Max Social for regnskapsåret 2022. Alle tall i MNOK. Flatt på toppen i Max Social

Max Social  2022 2021 Endring i %
Omsetning 43,9 44,0
Driftsresultat - 3,0 4,9 -
Resultat før skatt - 2,9 5,0 -

Har egne og eksterne profiler

Max Social representerer mange store profiler både de som er tilknyttet Schibsted og VGTV, men byrået har også eksterne profiler som de representerer. Dette kan være både kjente og mindre kjente navn.

- Det kan være store profiler som kan gi annonsørene en rask dekning, men det er også stor etterspørsel etter flinke innholdsskapere som driver innenfor en nisje og er store i sitt segment. De skaper kanskje ikke så mye drama, men følgerne elsker disse nisjeprofilene og de konverterer like godt, sier hun.

En av de hun opplever spesielt stor etterspørsel etter er håndverkerprofilen «Mads pusser opp».

- Han selger vi bra på. Ellers så er de største ofte knyttet opp til VGTV, som Morten Hegseth og Vegard Harm. Oscar Westerlin er stor, men også Kristin Gjelsvik er en sterk og samfunnsengasjert stemme. Vi har en veldig fin portefølje.

- Hva sier du til kundene som ringer og spør hvor mye det koster?

- Hvem ønsker du å treffe, og hva er målet med kampanjen, svarer vi da. 

Hun sier det ikke er uvanlig at en kampanje kan koste noen hundre tusen, men at det da ofte må være flere profiler i miksen.

- En profil klarer sjelden å levere så mye. Men dette er uansett et annonseprodukt som omregnet til andre annonsevalutaer er veldig rimelig. I hvert fall om en ser på mulige leads og salg av produkter. De aller største profilene kan i tillegg bygge merkevarer, men det koster fort mer, sier Eriksrud.

 

Schibsted vokser ikke med influencer-byrået Max Social