Må kutte i markedsavdelingen – setter bort jobben med å finne nye sponsorer

Etter å ha gått med ni millioner kroner i tap i 2022, varsler generalsekretæren i ishockeyforbundet både kutt i staben og en intensivert jakt på nye sponsorer.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Norges Ishockeyforbund (NIHF) gikk på en stor økonomisk smell i 2022. Det opplyser generalsekretær Ottar Eide til TV 2.

- Vi gikk omtrent ni millioner kroner i minus i 2022. Vi har økonomi til det, men vi kan ikke fortsette slik. For å være ansvarlige med tanke på fremtiden, må vi gjøre grep nå før det smeller skikkelig, sier Eide i TV 2s ishockeypodkast «Hockeyprat».

Til Kampanje utdyper generalsekretær Eide at jobben fremover blir å få opp inntektssiden og da særlig på sponsorsiden. Også NTB har omtalt saken.

- Det er manges selskaper som jobber i det markedet og som jobber på provisjon og som vi har samtaler med. Når det gjelder ligasponsoratet så er det noe litt annet og her samarbeider vi med Norsk Topphockey og Elitehockey, sier Eide til Kampanje.

Les også: TV 2 sikrer seg seks år med norsk hockey

Der ikke uvanlig med den type outsourcing og det går jo helt tilbake til tiden med Sponsor Service at klubber og særforbund har hatt en sånn tilnærming til sponsorarbeidet. Ottar Eide, Norges ishockeyforbund

Mistet ligasponsor

Frem til nå er det Fjordkraft som har vært den store ligasponsoren til eliteserien i ishockey, men den avtalen er nå avsluttet. Dermed må Hockey-Norge også ut å jakte en ny ligasponsor.

- Fjordkraft har gått ut så nå driver vi og ser om vi kan få inn noen andre, sier han.

- Tror du det er et attraktivt sponsorat?

- Ja, men markedet er tøft og det er mange bedrifter som føler på det. Det er et endret økonomisk bilde ute i verden, men for den rette partneren kan dette være riktig. Det er vi trygge på, sier Eide.

Les også:  Fjordkraftligaen må bytte navn – jakter ny hovedsponsor

Hockeysjefen:

Generalssekretæren i Norges Ishockeyforbund Ottar Eide har tatt konsekvensene av det er blitt vesentlig dyrere å sende norske hockeylandslag ut på tur. Foto: NTB.

- Tærer på egenkapitalen

Norges Ishockeyforbund har i dag et budsjett på 60 millioner kroner der inntektene kommer fra alt fra kommersielle inntekter og pengene som kommer fra idrettsforbundet. Men det er på markedssiden idretten kan gjøre noe selv.

- Inntektssiden må endres hvis vi skal klare å opprettholde den sportslige aktiviteten. Vi har hatt vekst i de kommersielle inntektene på 10-20 prosent i året, men det spises opp av et kostnadsbilde der alt blir veldig mye dyrere. Vi har en kostbar drift med ti ishockeylandslag som skal ut og reise og kan ikke justere antallet så mye og ta ned to-tre plasser. Enten reiser vi som et lag eller så reiser vi ikke, sier han.

Skal det sportslige aktiviteten opprettholdes så må forbundet «ha mer inntekter».

- Hvert døgn koster vesentlig mer enn tidligere og for å opprettholde aktiviteten tærer vi nå på egenkapitalen. Det er derfor vi må gjøre noen grep for å komme på plussiden igjen. Vi må reagerer før det er for sent, sier han.

Kutter på markedssiden

Der hockeyforbundet kan ta ned derimot er i egne ansatte og i egen administrasjon. Generalsekretæren sier ingen er sparket, men at det er inngått sluttavtaler med tre ansatte. Han vil naturlig nok ikke fortelle hvem dette dreier seg om, men bekrefter likevel at noen av dem som nå slutter har hatt en stilling i markedsavdelingen.

- Hvor mange på markedssiden må gå?

- Vi jobber veldig integrert i forbundet og ettersom vi ikke er så mange så har folk mange oppgaver. Så det er litt avhengig av hvordan en ser på det. Men det er riktig at det er noen som er knyttet til markedssiden, sier han.

Han legger til at det i ishockeyforbundet ikke har hatt en dedikert sponsorsjef.  I jakten på nye sponsor- og markedsinntekter sier generalsekretæren at man nå ser på ulike alternativer og samarbeidspartnere.

- Har dere bestemt hvem som skal få oppdraget?

- Det er flere alternativer uten at jeg vil gå ut med navn. Det kan være noen som er ute og snuser i markedet og kommer med en potensiell kunde eller noen som vi prater konkret med. Det er ikke uvanlig med den type outsourcing og det går jo helt tilbake til tiden med Sponsor Service at klubber og særforbund har hatt en sånn tilnærming, sier Ottar Eide.

Les også: Sponsorvekst på nær en milliard kroner etter koronasmell - festivaler er vekstvinner etter to år med avlysninger

Må kutte i markedsavdelingen – setter bort jobben med å finne nye sponsorer