Internett-veteran går konkurs med eget byrå: - Ikke stas å få dette på trykk

Men daglig leder Nina Hølke sier reklame- og mediebyrået Ko & Co skal leve videre til tross for konkursen. Hun kjøper nemlig konkursboet tilbake.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det har vært noen tøffe måneder i den norske byråbransjen. Helt siden i fjor høst har Kampanje rapportert om permitteringer og konkurser og så langt har både Very Agency, Hausmann, Kikkut Kommunikasjon og McCann gått over ende. Men det stopper altså ikke der. Sistemann ut med å levere en oppbudsbegjæring er Nina Hølke som nå har slått sitt eget byrå konkurs.

- Jeg synes ikke dette er noe stas å få på trykk og det har vært en veldig kjedelig affære, men vi har slitt litt siden koronapandemien også hadde vi en kunde som gikk konkurs, sier Hølke til Kampanje. 

Ko & Co er et såkalt fullservicebyrå som både tilbyr reklame- og mediebyråtjenester og byrået ble i sin tid startet opp av Hølke og Helene Friis. 

- Jeg har drevet dette selskapet i ti år, så dette er noe jeg i det lengste har unngått å gjøre. Jeg har gått inn med et privat lån til selskapet og vært bestemt på at vi skulle kjempe hele veien, men så skjer det ting du ikke kan forutse og du havner i en motbakke på grunn av noen uforskyldte hendelser, sier hun.

Les også: Reklamekonkurs etter 20 år: - Tøff beslutning

Etter at vi meldte oppbud så har vi kjøpt boet tilbake. Nina Hølke

- Det ble for tungt

Kunden hun sikter til er Garderobemannen som ifølge næringslivspressen var en stor konkurs der kreditorene ble påført tap på omtrent 35 millioner, skrev blant andre E24. En av disse kreditorene var altså Ko & Co som hadde til gode 600.000 kroner på Garderobemannen.

- Vi fikk ikke dekket noen ting og det var penger som primært skulle gått til Google. Vi holdt på et par uker og hadde flere møter med personer i Google, men de hadde ingen policy på å gi etter på sånne krav. Det gikk rett slett og ikke og da ble det et rent tapt på vår bunnlinje, sier Hølke.

Dermed måtte Ko&Co hoste opp pengene selv og betale internettgiganten samtidig som en ny hendelse skulle prege det lille digitalbyrået.

- På toppen så fikk vi en situasjon hvor vi har en samarbeidspartner, en leietager som gikk over ende, og som skyldte oss mye penger. Det ble for tungt, sier Hølke.

Hølke har de siste årene leid kontorplass av Mondelez og det er Mondelez som i dette tilfellet er kreditor og som taper penger på konkursen.

- Hvordan tok utleier det?

- Mondelez er jo et stort selskap så for dem var nok dette en minimal kostnad, men det er alltid synd og vi er nå i dialog med selskapet for å få en redusert leie fremover. Så langt har de vært både hjelpsomme og fine. Jeg har tror på at det skal ordne seg, sier Hølke.

Taper på konkursen:

Daglig leder og største eier i Ko & Co, Nina Hølke, sier hun tar en smell personlig også på konkursen. Men til tross for den tunge beslutningen har hun bestemt seg for å satse videre med byrået.

- Ikke uvanlig at det skjer

For selv om Hølke & Co har slått byrået konkurs, er det ikke kroken på døren for en av norsk markedsføringsbransje store internettveteraner. Med sine byråer Confetti og Ko & Co har Hølke vært en del av bransjen i over 20 år og byrågründeren har funnet en vei ut av ulykken.

- Ette at vi meldte oppbud så har vi kjøpt boet tilbake. Så akkurat det er helt udramatisk. Vi er i gang igjen og har ikke hatt noen dager hvor vi har vært stengt. Nå gjør vi dette grepet og tar en liten restart, sier hun.

Bobestyrer i saken har vært Nils Holger Kofoed i Ro Sommernes. Han sier følgende på spørsmål om hvor vanlig en slik løsning er.

- Det er ikke uvanlig at det skjer, og det kan være fornuftig og til det beste for både kreditorer og ansatte, sier partner Nils Holger Koefoed i Ro Sommernes.

Selv om loven sier at en debitor eller en skyldner ikke kan kjøpe boet tilbake før det gått en uke, har bostyrer likevel en mulighet til å selge tilbake til den som er rammet av konkursen.

- Ofte skjer dette litt raskt for å unngå forvitring, men når vi selger boet tilbake til debitor er det med en «clawback». Da kan bostyrer snu seg rundt og kreve boet tilbake hvis det kommer inn et høyere bud, sier han.

Tok selv et stort tap

Selv om Nina Hølke kjører videre med byrået sitt så er det likevel noen som taper på konkursen og det foruten utleier Mondelez – også staten og Hølke selv.

- Vi skyldte ikke så mye, men det var et statlig merverdiavgiftskrav som vi så at vi ikke ville klare, også er det meg selv. Jeg gikk inn med et lån til selskapet etter konkursen i Garderobemannen.

- Hvor mye gjeld hadde dere?

- Jeg har ikke lyst til å gå ut med beløp. Nå er jeg i stedet ganske optimistisk med tanke på å starte opp igjen. Jeg har innmari tror på gjengen og alt det fine arbeidet vi gjort den siste tiden for kundene våre. Det kunne vi bare ikke gi opp.

Hun sier tallene for fjoråret ikke er helt klare, men forteller «at det ble et lite tap i fjor.» I 2021 hadde Ko & Co en omsetning på 22 millioner kroner og gikk mer eller mindre i null. Egenkapitalen har også vært negativ de siste årene.

- Var det Nina Hølke selv som tapte mest på konkursen?

- Ja, det var nok meg selv som hadde det høyeste beløpet utestående. Men det kan jeg leve med. Jeg har hatt som mål å gjøre dette på en mest mulig ryddig måte og med unntak av det statlige kravet var det ikke mye som var ubetalt. Dette handler mer om å ha kontroll på en fremtidig situasjon og som styreleder i selskapet er jeg også pliktig til å ta det ansvaret. Nå har vi ryddet opp og er i gang igjen, sier hun.

Nye partnere:

Daglig leder Nina Hølke hentet for ikke lenge siden inn Alf Gunnar Nilsen som ny byråleder. Nilsen går inn på eiersiden i byrået. Foto: Ko&Co

Får inn nye eiere

Før konkursen jobbet det ni ansatte i Ko & Co, men ikke alle blir med videre på reisen.

- Det er to ansatte som ikke blir med videre, eller så er andre med, sier hun.

To av dem som blir med videre og som går inn på eiersiden, er byråleder Alf Gunnar Nilsen og Lovise Altmann Antonsen. Tomas Torgersen forlater imidlertid selskapet, etter at han kom inn som partner i 2021.

- Jeg gleder meg til å satse videre på Ko & Co, og da som både partner og teamleder for mediekjøp og strategi. Ko & Co har mange flinke ansatte og morsomme kunder som jeg personlig ønsker å fortsette å jobbe med og satse på, sier Antonsen til Kampanje.

Internettveteranen Nina Hølke har vært med på mye av både finanskriser og pandemier, men 2023 tegner seg heller ikke som noe toppår for den norske byråbransjen nå som Hølke & Co skal satse videre. 

- 2023 har vært tøft for mange byråer, hva tenker du om fremtiden?

- Selv om det vi har vært gjennom nå ikke var noen höjdare, har 2023 vært et veldig godt år. Hvis ikke alt dette hadde skjedd, ville vi hatt et OK overskudd. Det gir grobunn for å fortsette og det er det alle har lyst til å gjøre. Omsetning ser bra ut, vi har en flott og fin stab og en god sammensetning som kan sitt fag og til sammen sier det meg at vi har en kultur som er verdt å ta vare på, sier hun.

- Vil du klare å riste av deg denne nedturen med å slå selskapet konkurs?

- Ja, det klarer vi. Også er det samtidig utrolig kjedelig. Det er slike ting man gjerne skulle ha unngått. Men av og til må man også ta på seg noen kjedelige oppgaver som leder og dette var en av de dagene, sier Hølke. 

 

Internett-veteran går konkurs med eget byrå: - Ikke stas å få dette på trykk