Reagerer på Innovasjon Norges reklamekjøp: - På tide å trekke i bremsene

I tillegg til tre eksisterende kontrakter om byråtjenester til 200 millioner kroner, jakter Innovasjon Norge enda en byråpartner.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Som Kampanje skrev tidligere denne uken er Innovasjon Norge nok en gang ute på byråjakt. Denne gangen jakter de et nytt reklamebyrå for å bygge Innovasjon Norges omdømme her til lands.

I utlysningen heter det blant annet at: «Innovasjon Norge har en kjennskap i norsk næringsliv på 100 prosent, men kun 42 prosent oppfatter Innovasjon Norge som en relevant samarbeidspartner. Vi trenger å vise bedrifts Norge at vi er her for dem, vise våre eksperter og tjenester og bli en langsiktig partner for større deler av næringslivet».

Rammeavtalen strekker seg over fire år og har en maksverdi på 80 millioner kroner.

Les mer: Innovasjon Norge legger ut på ny byråjakt - skal bygge omdømme for opptil 80 millioner kroner

Kontrakter verdt 280 millioner kroner

Dette er langt ifra det eneste byråsamarbeidet Innovasjon Norge har investert i. Det siste året har selskapet engasjert store deler av det norske reklame- og kommunikasjonsmarkedet med ulike anbudskonkurranser og har til sammen lyst ut kommunikasjonsavtaler til godt over 200 millioner kroner.

På nåværende tidspunkt har Los & Co, NORD DDB og Maverix avtaler med selskapet.

Det var på sommeren i fjor at Los & Co sikret seg jobben om å bygge et mye omtalt «inspirasjonsunivers», som skal posisjonere norsk næringsliv utenlands. Denne avtalen har en maksverdi på 80 millioner kroner.

På høsten i fjor sto NORD DDB igjen som vinner for å lokke flere turister til Norge gjennom reiselivsreklame for Visit Norway. Denne avtalen har en maksverdi på 70 millioner kroner.

I april 2021 vant Maverix oppdraget om å lage innholdsproduksjon for Visit Norways portal på elleve ulike språk. Denne fireårs avtalen har en maksverdi på 50 millioner kroner.

Legger man sammen maksverdiene i de tre eksisterende kontraktene, er det enkel hoderegning å komme frem til at Innovasjon Norge potensielt har satt av over 200 millioner kroner til kommunikasjonstjenester.

Og legger man til det siste reklameanbudet som er ute nå, viser sluttsummen til Innovasjon Norge ikke mindre enn 280 millioner kroner. Da har vi tattutgangspunkt i verdiene Innovasjon Norge har satt som øvre ramme i avtalene. 

- Det er på tide å trekke i bremsene

Stortingsrepresentant og næringspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, mener omfanget av Innovasjon Norges eksterne avtaler knyttet til kommunikasjon, omdømme, innholdsproduksjon og reklametjenester, nærmer seg et faretruende høyt nivå.

- Jeg er i utgangspunktet for at staten ikke skal løse alle utfordringer selv, men Innovasjon Norge har fra før av enormt mange ansatte som også jobber med disse tingene, sier Bjørnstad.

- Det er på tide at man tar en gjennomgang på om man trenger alle disse eksterne avtalene samtidig som man har ansatte inhouse som i stor grad jobber med de samme tingene.

Helt siden valgkampen i 2021 har en av fanesakene til Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum, vært å kutte i statens konsulentbruk. Finansministeren la aldri skjul på at det var særlig bruk av PR- og kommunikasjonsrådgivere, som skulle kraftig ned.

- Dagens regjering, og særlig finansminister Vedum, erklærte nærmest krig mot kommunikasjonsbyråer og konsulentbransjen da de inntok kontorene. Resultatet nå, et par år etter, er at det aldri har vært så gode tider for konsulenter med statlige avtaler som akkurat nå.

Bjørnstad mener det må en endring til.

- Det er på tide å trekke i bremsene og sette tæring etter næring. Staten eser ut og vi må fremover bruke penger og tid på de viktigste oppgavene. Og slik konsulentvirksomhet som i dette eksempelet med Innovasjon Norge, kan neppe sies å være det.

- Trenger kompetanse vi ikke har

Kommunikasjonsrådgiver i Innovasjon Norge, Kjetil Svorkmo Bergmann, sier til Kampanje at avtalen som nå er utlyst har som formål å gjøre Innovasjon Norges tilbud kjent overfor norsk næringsliv. 

- Disse avtalene dreier seg om reklame og markedsføring, ikke PR. Dette gjør vi særlig fordi vi har en stor jobb å gjøre for å øke norsk eksport, sier han.

Han legger til at fire personer i markedsavdelingen jobber med markedsføring av deres tjenester overfor norsk næringsliv, og at det i i Innovasjon Norge er til sammen ni personer som jobber i kommunikasjonsavdelingen, mens markedsavdelingen består av ti personer.

- Når vi inngår avtaler med byråer, er det fordi vi trenger kompetanse vi ikke har i egen organisasjon, slik som digitale optimaliseringsspesialister, designere eller animatører. Vi ser det verken som kostnadseffektivt eller riktig at vi skal ha egne ansatte med denne type spisskompetanse som vi til ulike tider og i ulikt omfang vil ha behov for.

Den nye avtalen skal erstatte tre tidligere avtaler innenfor kommunikasjonstjenester, design og videoproduksjon. Disse avtalene har blant annet vært hos Try og SDG tidligere.

- Vi har tidligere hatt en avtale om kjøp av kommunikasjonstjenester som nå utløper og avsluttes, da vi ivaretar det med egne ansatte i kommunikasjonsavdelingen. Avtalen på markedsarbeid er et resultat av at vi rydder og forenkler bruken av eksterne leverandører på dette området.

Det har så langt ikke lykkes Kampanje å få en kommentar fra Nærings- og fiskeridepartementet ved næringsminister Jan Christian Vestre.

Reagerer på Innovasjon Norges reklamekjøp: - På tide å trekke i bremsene