Under årets Gullkorn fikk Preben Carlsen i Trigger årets ærespris. Og det er velfortjent etter å ha bygd opp et av bransjens beste og mest prisvinnende PR-byråer fra scratch. Det er intet mindre en imponerende. Som juryen sa så er han en kilde til både inspirasjon og irritasjon. Begge er evner som er viktig for å drive ting videre. Carlsen bekreftet fra scenen at Trigger nå skal ta en helt annen retning og bli noe annet. Kortversjonen er at kommunikasjon er ut og innovasjon og utvikling er in. Og vi som satt i salen og hørte på fikk vel en slags følelse av at vi som bransje bare har å hive oss med på toget eller dø. Men sannheten er at mange av oss allerede er på det toget og det er lenge siden det forlot perrongen.

Det første jeg reagerer litt på er at det eksisterer en slags fornemmelse om at innovasjon og utvikling er noe helt nytt i kommunikasjonsbransjen. Det er kanskje nytt at et PR-byrå gjør et radikalt skifte, men det er gammelt nytt at dette faktisk er et felt som det jobbes masse på allerede. Kollektivet hos 657 med Joachim Levin og Anniken Fjelberg er ett eksempel på en hub av virksomheter som jobber med forretningsinnovasjon og produktutvikling. Eggs Design er et annet eksempel og jeg kunne sikkert fortsatt denne opplistingen til krampa tar meg.

Det er også en myte at vi i den mer «tradisjonelle kommunikasjonsbransjen» ser på innovasjon og produktutvikling som noe fremmed og uforståelig. Selve grunntanken hos enhver flink kreatør og kommunikatør er rasende enkel; «Jeg er her for å løse et problem». Om denne kreatøren sitter hos et reklamebyrå, hos et PR-byrå eller hos en kunde for den saks skyld er egentlig revnende likegyldig. Og når man jobber sånn så er det også helt revnende likegyldig hvilken plattform som brukes. Noen ganger er det en printkampanje, andre ganger er det en forretningsidé som totalt endrer kundens virksomhetsstruktur. Alt dette ut fra en veldig enkel innsikt; alt starter med ideen og ideens kraft brukes til å løse et problem.

Les også: Festen over for Trigger-sjef - tar knallhardt oppgjør med bransjen (abonnement)

Det er ikke hva man sier at man er som definerer deg, det er hva du gjør og hva du kan vise til.

Hormonsjekk, appen som scanner strekkoden for å se om kosmetikken din inneholder hormonforstyrrende stoffer, er et eksempel på dette. Det som i utgangspunktet var en brief på en ordinær holdningskampanje ble til et viktig verktøy og en varende tjeneste for Forbrukerrådet. Her utviklet vi altså et produkt som hjalp virksomheten, helt uten at Try/Apt, som stod bak løsningen, følte at de måtte skifte bransje av den grunn. Fordi de, som mange andre, lever av ideer. Og som sagt; om den ideen blir til en ryggende tilhenger, en undervannsdrone eller en ny digital infrastruktur hos et stort konsern, det er faktisk ikke viktig så lenge det er relevant og løser problemet.

Et annet veldig godt eksempel som kanskje ikke handler om innovasjon, men mer om forretningsutvikling, er Ruter og deres 4000 holdeplasser-løsning fra McCann. I likhet med mange lignende løsninger så ble også disse til langvarige tjenester som ga selve kjerneproduktet til virksomheten merverdi. Dette er produkter og tjenester, ikke kampanjer, som fortsatt er i drift og som videreutvikles for hver dag som går. Fellesnevneren for alle disse prosjektene er at de startet med god innsikt. En innsikt som er fundamentert i selskapenes grunnfilosofi. Fordi kommunikatørene bak, i tett samarbeid med kundene sine, forstår viktigheten av å løse problemer. Det er ikke hva man sier at man er som definerer deg, det er hva du gjør og hva du kan vise til. Når det er sagt så skal vi selvsagt alltid anstrenge oss for forstå kundenes utfordringer enda bedre og alltid utvikle oss for å være bedre rustet til å møte disse utfordringene.

Til slutt vil jeg bare presisere at dette overhodet ikke er noen kritikk av Trigger som byrå. Dette er mer en betraktning av tidsånden vi lever i, der det blir vanskeligere og vanskeligere å definere hva man er og hvor man skal. Hovedpoenget mitt er å slå et slag for kommunikatører (om det er en utvikler, en kreatør eller hva det nå er) som uavhengig av hvilken bransje de er i, alltid jobber for å bruke kreativitet til å løse problemer. Det er jo de, ikke bransjene, som er den nye olja. Om det er JCP, Tine eller Eggs Design som lager den neste iPhonen er helt irrelevant. Hovedsaken er at det skjer.