Blant annet bruker en mye lest, israelsk gratisavis på høyresiden, Hayom , overskriften «Ordene som kan få Israel til å holde seg unna Eurovision Song Contest».

Ifølge Jerusalem Post inneholder det israelske bidraget «October Rain», som skal fremføres av Eden Golan, klare referanser til Hamas-angrepet på landet 7. oktober.

Vil ikke endre
Den israelske kringkasteren KAN bekreftet onsdag at man var i dialog med EBU om sangen, men la til: «Vi vil ikke endre ordene eller sangen, selv om det medfører at Israel ikke deltar i Eurovision i år».

- Oktober er så assosiert med den 7. oktober at selv om låten rent teknisk handler om noe annet, kommer det ikke til å være mulig å skille det fra hverandre, sier Eurovision-forsker Zoe Jay ved universitetet i Helsingfors til Sveriges Radio.

Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) skal ha bekreftet til HuffPost UK at den er i ferd med å gjennomgå sangteksten, men at prosessen er konfidensiell til en endelig avgjørelse er tatt.

«Alle kringkastere har frist til 11. mars på å sende inn sine bidrag formelt. Hvis en sang anses som uakseptabel av en eller annen grunn, gis kringkastere muligheten til å sende inn en ny sang eller ny tekst i henhold til reglene for konkurransen», heter det i uttalelsen fra EBU.

Armenia måtte endre tekst
Israels kultur- og idrettsminister Miki Zohar hevder at «October Rain», som dels synges på hebraisk og dels på engelsk, «uttrykker følelsene til folket og landet i disse dager, og ikke er politisk». Han oppfordrer ifølge Jerusalem Post EBU til å «handle profesjonelt og nøytralt, og ikke la politikk påvirke kunsten».

I 2015 måtte Armenia endre teksten i sitt bidrag «Face the Shadow», som egentlig het «Don't Deny» og skal ha blitt oppfattet som en oppfordring til å anerkjenne folkemordet på armenerne. I 2021 ble Belarus sitt bidrag avvist av EBU for å inneholde et politisk budskap.

(©NTB)