Fredag morgen la XXL frem tall for andre kvartal, og resultatet er enda svakere enn ventet, skriver Dagens Næringsliv.

På forhånd ventet analytikerne underskudd før skatt på 220 millioner kroner, mens omsetningen var ventet til to milliarder.

Omsetningen ble i stedet 1,9 milliarder kroner, mens resultatet før skatt ble altså minus 310 millioner kroner.

I første kvartal tapte XXL 284 millioner kroner. Selskapet har dermed tapt nesten 600 millioner kroner siden årsskiftet.

I rapporten konstaterer XXL at det er et krevende marked for sportsutstyr, og at selskapet har prioritert likviditetsstyring. Den høye kampanjeaktiviteten har ført til en kriselav bruttomargin på 27,6 prosent. XXL har tidligere hatt et mål om at denne skal ligge nærmere 40 prosent.

Ifølge meldingen har sportsgiganten iverksatt flere kortsiktige tiltak som skal styrke selskapet finansielt, operasjonelt og kommersielt. Samtidig presenterer selskapet en langsiktig strategisk plan kalt «Reset & Rethink», som skal sikre lønnsomhet.

Den langsiktige planen går ut på innkjøpspriser, produkttilgjengelighet, prising, butikkdrift og netthandel. Detaljene i planen vil bli presentert på et senere tidspunkt.

– Det har vært to hektiske måneder siden jeg startet hos XXL i mai. Vi er godt i gang med å forme et sterkt og erfarent nordisk lederteam, og er blitt enige om noen viktige prioriteringer for de neste kvartalene, sier XXL-sjef Freddy Sobin, som legger frem sin første rapport som XXL-sjef.  

Sobin legger til at markedet fortsatt er utfordrende og preget av tøff konkurranse.

–  Vi tror det vil fortsette å være utfordrende i de neste kvartalene. Imidlertid er sport- og friluftsmarkedet fortsatt støttet av sterke megatrender, som vi vil utnytte på lengre sikt, sier Sobin.

I en børsmelding like etter kvartalsrapporten ble lagt fram, skriver selskapet at de nå skal hente inn nye midler.

Selskapet vil hente 500 millioner kroner i en fortrinnsrettet emisjon, der diverse storeiere har forpliktet seg til å tegne aksjer, skriver Dagens Næringsliv.

Emisjonen er fullt ut garantert, ifølge selskapet.