For tredje gang på under to år kan det gå mot svarte skjermer for flere hundre tusen TV 2-seere. 31. mars går nemlig dagens avtale med Altibox ut, og ifølge TV 2 finnes det ikke noe grunnlag for et videre samarbeid med det som er blitt landets nest største TV-distributør. I går gikk kanalen ut med en melding om at de avslutter forhandlingene en hel uke før fristen.

- Et partnerskap forutsetter en avtale som fungerer for begge parter. Gjennom forhandlinger over lenger tid, har det blitt tydelig at Altibox ønsker en helt annen modell enn det TV 2 har tilbudt, og som avviker vesentlig fra det TV 2 har avtalt med de andre distributørene i markedet, uttalte TV 2-sjef Olav T. Sandnes i en pressemelding onsdag,

Altibox svarte med forbauselse. – Et rent PR-utspill, mente kommunikasjonssjef Andreas Veggeland.

egne nettsider hevder Altibox at forhandlingene så vidt har startet og at TV 2 skaper et bilde i media som de ikke kjenner seg igjen i. TV-distributøren forteller at de ønsker å fortsette forhandlingene, men TV 2s kommunikasjonsdirektør Sarah Willand avviser overfor Kampanje at det er aktuelt.

Les mer: TV 2 bryter med Altibox - én million seere rammes

- Snakk om å være uheldig
Dermed går det mot svarte skjermer for over 530.000 Altibox-kunder. For én av dem blir det i så fall andre gang på kort tid. Cathrine Eriksen (42) i Ramnes utenfor Tønsberg var nemlig Telenor-kunde da TV 2-kanalene forsvant før jul i fjor.

- At vi mister TV 2 sine kanaler nå igjen er helt håpløst! Vi var uten de kanalene i syv uker i desember og januar, og det er jo helt typisk at det skjer igjen nå ved bytte av leverandør.  Snakk om å være uheldig, sier Eriksen til Kampanje.

Les også: - TV 2 vil ikke være smågodt fra plukk og miks-hyllen til TV-distributørene

- Hvem er neste?
Valget om å bytte fra Telenor til Altibox ble tatt allerede i august i fjor, lenge før Telenor og TV 2 brøt forhandlingene, men familien har ventet på at fibernettet skulle bli klart og det endelige byttet skjedde derfor ikke før 18. mars i år.

Familien fikk dermed med seg hele forhandlingsbruddet mellom Telenor og TV 2 i desember og januar, og nå venter etter alt å dømme en ny periode uten TV 2 fra og med neste helg. Hvor lenge den vil vare, eller om partene overhodet setter seg ned ved forhandlingsbordet igjen, er det ingen som vet.

- Vil dere vurdere å bytte leverandør igjen nå?

- Det er klart vi nå må vurdere bytte. Vi har i utgangspunktet nå binding på Altibox i ett år, men når de ikke kan levere det vi ble lovet så må vi ta det opp med dem. Vi fikk noe kompensasjon fra Telenor sist, men det var ikke mye å skryte av. Det blir spennende å se hva Altibox kommer med som kompensasjon, sier Eriksen.

- Hvem har du mest og minst sympati med her?

- Jeg har absolutt minst sympati med TV 2. Først krangler de med Telenor, nå er det Altibox. Hvem er neste? Jeg liker å se nyhetene på TV 2 og har også fulgt noen andre programmer de sender. Nå hadde jeg gledet meg til å se «Sommerhytta». Heldigvis er det andre kanaler som leverer gode programmer å se på, sier hun.

- Jeg tror det er TV 2 som taper mest på dette her, men det er jo klart at Altibox også kan tape kunder dersom de ikke kompenserer dette på en god måte, legger hun til.

Forstår seerne:

- Vi er i alle fall sikre på at seerne er lei av all kranglingen, sier TV 2-direktør Sarah Willand. Foto: TV 2

- Kan ikke annet enn å beklage
Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 forstår at det er mye frustrasjon blant seerne.

- Vi har stor forståelse for at Cathrine og mange andre seerne nå er sinte og vi må akseptere at den fortvilelsen går ut over oss. Også kan vi ikke annet enn beklage at det ikke er et grunnlag for avtale med Altibox, sier hun til Kampanje.
- Står TV 2 i fare for å tape omdømme på de mange forhandlingsbruddene de siste årene?

- Ja, det gjør vi. Selvsagt. Men så er ikke dette en omdømmebeslutning eller et PR-stunt heller. Det er en viktig beslutning som handler om TV 2s fremtid, hva slags samarbeid vi skal ha fremover for å stå i en tøff, internasjonal konkurranse. Og et slikt partnerskap forutsetter en avtale som fungerer for begge parter. Altibox ønsker ikke den modellen som vi har med alle de andre distributørene. De vil ikke kjøpe det vi selger.

- Klarer dere å få seerne til å forstå hvorfor dette er nødvendig?
- Dette er vanskelig. Vi er i alle fall sikre på at seerne er lei av all kranglingen. Derfor synes vi det var fair å ikke skape falske forhåpninger hos Altibox' kunder opp mot fristen. På den måten får de også litt tid til å områ seg, enten de velger en annen distributør eller ønsker å se innholdet vårt direkte via TV 2 Play. Så tror jeg det hadde vært greit om Altibox sluttet å snakke om PR-stunt. Det er ikke helt redelig å late som overfor kundene at de fortsatt er i forhandlinger med TV 2, når de har fått så klar beskjed om at samarbeidet er over, sier Willand.

Saken fortsetter under.

Kan bryte bindingstiden
Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox har forståelse for frustrasjonen til kundene.

- Vi er veldig lei oss for at TV 2 har gått fra forhandlingsbordet og forstår godt at kunder blir irritert, spesielt noen som nylig var igjennom en lang periode med svarte skjermer. Våre dører står åpne for TV 2 og vi ønsker å komme frem til en avtale med dem. Vi håper også at kundene forstår at vi i en forhandling ikke kan gå med på at kundene våre skal få redusert valgfrihet og bli tvunget til å betale for innhold som de ikke ønsker å se på, sier han til Kampanje.

Kommunikasjonssjefen kan imidlertid ikke fortelle hvordan de vil kompensere kundene sine dersom TV 2s kanaler forsvinner fra tilbudet 1. april.

- Dersom vi ender opp i en situasjon der vi i en periode ikke lenger har rettigheter til å vise TV 2s innhold, vil vi ikke lenger måtte betale TV 2 slik vi gjør i dag. Da vil vi selvfølgelig bruke disse midlene til å kompensere kundene våre. At TV 2 i går plutselig forlot forhandlingsbordet var overraskende for oss, så vi har ingen klar kompensasjonspakke vi kan presentere i dag. Dersom det blir svarte skjermer neste fredag, vil vi gi kundene god informasjon i forkant om hvordan de blir kompensert.

- Vil dere fristille kunder fra bindingstid dersom det skjer?

- Ja, det er en del av våre alminnelige vilkår at kundene vederlagsfritt kan avslutte avtalen i slike situasjoner.