Norske produksjonselskaper har de siste årene omsatt for i overkant av 1,5 milliarder kroner. Det positive er at NRK, TV 2, Discovery og Nent-gruppen med dette befester sin selvpålagte forpliktelse til å investere i norsk innhold. Norsk innhold funker i konkurranse med det beste fra utlandet, og det fungerer både som tidsvitne og kulturbærer.

Så er det klart at om, eller kanskje riktigere, når regjering og Stortinget gjør alvor ut av trusselen om forbud mot reklame av pengespill, vil dette få ringvirkninger i både investeringsevne og investeringsvilje hos Discovery og Nent som jo er de aktørene som henter penger fra disse annonsørene. Det betyr etter all sannsynlighet en nedgang i omsetningen hos norske produksjonsselskaper.

Det er ingen menneskerett å lage tv. Men det er veldig moro! Så moro at Kevin Vågenes får én million nordmenn til å le. Og vi lo!

Men når man ser på fortjenesten til disse selskapene jeg har sett i tallene, stivner tv-gliset. Av i overkant av 1.5 milliarder i omsetning for 2018, så er den totale fortjenesten. Null! Eller enda verre. Det er faktisk røde tall. Minus 457.000 kroner er fasit for 2018. I 2017 var fortjenesten for de samme selskapene ca. 20 millioner.

Den pilen peker bratt ned mot fortapelsen.

Vi taper altså penger på en omsetning av 1,5 milliarder kroner. Det får en jo til å lure. Er vi en gjeng inkompetente, komplett ubrukelige idioter? Eller er det norske markedet svært konkurranseutsatt? Mine kollegaer ved Fremantles hovedkontor i London hevder at det norske tv-markedet er i en klasse for seg. Mange aktører og lav fortjenestegrad. Det er med andre ord en kamp om hver krone. Hver dag.

Det er ingen menneskerett å drive produksjonsselskap. Jeg mener å huske at NRK på et tidspunkt sa at de i sin dialog med produksjonsbransjen har rundt 50 aktører å forholde seg til. Alle disse lager ikke tv hvert år, og mange av disse er små selskaper med liten omsetning. Min spådom er at en god del kommer til å forsvinne.

Men jeg håper det er mine kollegaer i London som har rett. Jeg velger å tro at den norske produksjonsbransjen består av utrolig mange talentfulle, kreative tv-skapere.

Men kanskje vi er for mange? Mest sannsynlig vil vi få en selvregulering i form av nedleggelser og konkurser de neste årene.

Når det nå ikke lenger er et norgesmesterskap vi deltar i, men et verdensmesterskap der konkurrentene heter Netflix, HBO og Disney+ med flere, står hele den norske tv-verdikjeden ovenfor en utfordring vi aldri tidligere har sett.

Nå handler det om å stå sammen, være transparente og forutsigbare.  Nå handler det om å overleve!

PS: Trine, om du bryr deg? Ring meg på mandag!