I dag åpnet Google igjen pengesekken de kaller Digital News Initiative, som kort fortalt skal være en bistand til nyhetsmedier som jakter på nye måter å produsere, presentere og tjene penger på journalistikken sin i en digital hverdag.

Aftenposten er en av sju medier som får en bit av støtten på 18 millioner kroner i denne runden.

Les mer: Google gir 18 millioner til norske medier

Schibsted er ikke kjent for å være en god venn av Google. Styreleder Ole Jacob Sunde er blant de medietoppene i Norge som har gått hardest ut mot den amerikanske mediegiganten. Sunde er, i kraft av vervet som styreleder og leder av Stiftelsen Tinius, den aller mektigste i Schibsted-konsernet.

I fjor sa han at Google, sammen med Facebook, var en reell trussel for journalistikken.

- Det er en lenge varslet krise. Vi har visst at endringene ville komme og nå er de her for fullt. Men det er bekymringsfullt at Google og Facebook har blitt så sterke at de truer hele fundamentet for kvalitetsjournalistikken. Det er klart det gir grunn til bekymring, sa han til Kampanje.

Overfor Dagens Næringsliv har han refset Google for å være en «digital nullskatteyter».

- Vil snart dele markedet
Kampanje har vært i kontakt med Ole Jacob Sunde for å høre hva han tenker om at en Schibsted-avis nå likevel mottar støtte fra Google.

- I denne saken er det viktig å evne å ha mange tanker i hodet samtidig, skriver Sunde i en tekstmelding til Kampanje.

- Google er en global teknologigigant som henter ut rundt 2,5 millairder kroner fra det norske digitalreklamemarkedet. Om vi ikke makter å etablere alternativer, vil Facebook og Google snart dele det norske markedet mellom seg. Det vil ytterligere svekke inntekstgrunnlaget for journalistikken. Det vi trenger er en bærekraftig plattform for redaktørstyrte, norske medier, skriver han videre.

Les mer: Får Google-hjelp til å løfte debattstoff med kunstig intelligens

- Redaktøren bestemmer
Aftenposten har fått støtte til et mellomstort prosjekt, det betyr at midlene fra Google er på maksimalt 210.000 euro.

- Google deler ut en liten andel (mindre enn 1%) av sitt overskudd i Norge (som de ikke har skattet av) til norske medieselskap. Det gjør de for å lære og for å vinne goodwill. Dette er ingen tilstrekkelig eller sikker finansiering av norsk mediemangfold og endrer ikke behovet for et norsk alternativ, fortsetter Sunde.

Han forsvarer imidlertid at også Schibsted-aviser søker om å få Google-støtte.

- Norske redaksjoner har mistet vesentlige reklameinntekter og leter etter alternative forretningsmodeller. I denne fasen ser de også etter eksterne midler for å opprettholde journalistikken. Det skjer hos Fritt Ord og andre norske stiftelser og hos Google. Her som i andre saker gjelder regelen om at redaktøren bestemmer, også form og innhold i samarbeid med eksterne aktører, slik at journalistikken forblir uhildet.

Får støtte til Aftenposten Ung
Kampanje har forsøkt å få en kommentar fra Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen.

Slik beskriver Google prosjektet Aftenposten har fått støtte til: «Aftenposten Ung hjelper unge mennesker mellom 15-26 år til å holde seg oppdatert på daglige nyheter. Det vil endre hvordan unge brukere konsumerer daglige digitale nyheter og motivere brukerne til å oppdatere seg raskere og hyppigere på nyhetsbildet.»