Under den offentlige radaren foregår det en dragkamp mellom kulturminister Thorhild Widvey og TV 2 som kan ende med at vi får tilbake NRKs kringkastingsmonopol.

I 2010 fikk TV 2 ny avtale om status som kommersiell allmennkringkaster. Kanalen forplikter seg til å ha hovedkontor og nyhetsredaksjon i Bergen og til å sende nyheter, kultur og annet stoff.

Til gjengjeld har regjeringen pålagt kabelselskapene formidlingsplikt av TV 2. Avtalen er forlenget med ett år til ut 2016.

Økt konkurranse og synkende TV-seing reduserer avtalens verdi. Forpliktelsene gjør at lønnsomheten er mindre enn i TV Norge, mener TV 2.

I stortingsmeldingen «Open og opplyst» skriver Widvey at «et kommersielt allmennkringkastertilbud er verdifullt for mediemangfoldet», og at «offentlig støtte er et mulig tiltak som kan bidra til kommersiell allmennkringkasting». Videre vil hun utlyse ny avtale om rollen som «formidlingspliktig allmennkringkaster» i god tid før avtalens utløp 31. desember 2016.

For å fortsette som allmennkringkaster, krever TV 2 gjenytelser fra staten rundt verdien av dagens avtale på et par hundre millioner kroner.

Men statsråden gir ingen svar. Hun skyver problemene foran seg og inn i det nye Mediemangfoldsutvalget. Det har fått i oppgave å «vurdere behov, omfang og offentlig finansiering av allmennkringkasting og nyhets- og aktualitetsmedia». Fristen er 1. mars 2017.

Faren er at innen den tid har TV 2, helt eller delvis, forlatt sin rolle som allmennkringkaster og kommandert troppene mot de fete seermarkedene som kassasuksessen TV Norge opererer i.

TV  2 har høye kostnader i forhold til seertall sammenlignet med TV Norge. Det gjelder særlig for kategoriene egenproduserte nyheter og drama, som er kjernen i samfunnsoppdraget.

Dette bekymrer journalistene i TV 2, men også journalistene i NRK. Ja, det bekymrer alle norske journalister. Det bør bekymre alle som er opptatt av uavhengig, etisk og kritisk journalistikk.

For å fortsette som allmennkringkaster, krever TV 2 gjenytelser fra staten rundt verdien av dagens avtale på et par hundre millioner kroner.

TV 2 har vært en gullgruve for eierne, og også de bør vise publisistisk ansvar.  For NJ er det ikke vesentlig hvordan myndighetene sørger for å beholde TV 2 som allmennkringkaster, men at de gjør det.

Vi frykter at statsrådens manglende besluttsomhet kan ødelegge TV 2 slik nordmenn kjenner og er blitt glad i kanalen.

Signalene de siste årene peker i gal retning: Det redaksjonelle innholdet i TV 2 er allerede redusert, gravegruppen Dokument 2 er lagt ned og egenproduserte dokumentarer er redusert betydelig. Barne-TV er også kuttet ned fra tre timer på morgenen i helgene til 20 minutter.

Hvis ikke Widvey forhandler frem en ny avtale, øker faren for at TV 2 flytter fra Bergen til Oslo og at redaksjonene bygges ned.

Mister vi TV 2, mister også NRK sin viktigste konkurrent og inspirator.

Det vil være et paradoks om Høyre og Widvey, 30 år etter Kåre Willochs opphevelse av NRK-monopolet, gjenoppliver statsmonopolet.

Kommentaren er skrevet av leder i NJ Thomas Spence og leder i journalistklubben i TV 2, Henrikke Helland.