Det er nå gått et halvt år siden den såkalte fadesen i VM, der det norske kvinnelandslaget slukøret måtte sette seg på flyet hjem til Norge. Mange av oss var skuffet. Aldri før har norsk kvinnefotball hatt så mange internasjonale profiler, og aldri før virker interessen rundt laget å ha vært større. Likevel presterte vi ikke da det gjaldt som mest.

I dag er optimismen tilbake. Brann møter Barcelona i kvartfinalen i Champions League. Det Norske kvinnelandslaget beholdt plassen i pulje A inn i ny mesterskapskvalikk, og det er seriestart i Toppserien. Igjen har vi sjansen til å sette norsk fotball på kartet. Men i praksis står vi i fare for å bli utkonkurrert av land som satser vesentlig kraftigere på kvinnefotballen enn vi så langt har klart i Norge.

Hvis vi ser på klubbene som dominerer på kvinnesiden i Europa, er det ingen tvil om at større investeringer gir resultater både sportslig og kommersielt. Både kvinnenes Champions League-turnering og Premier League rigges for å bli tunge kommersielle konsepter.

Mer midler gir grunnlag for å utvikle bedre spillere, som gir bedre økonomi, som igjen skaper profiler og forbilder. Forbilder rekrutterer supportere, som igjen fyller tribunene. Det er denne positive spiralen vi må skape, men da må norsk fotball, norske sponsorer og norske TV-hus fortsette å ta offensive og nødvendige grep.

Tall fra UEFA viser at kvinnefotball er idretten med Europas raskest voksende supporterbase. I tillegg er en tredjedel av supporterne «nye» supportere, som ikke allerede er supportere av herrefotball. Kvinnefotball isolert sett er også verdens raskest voksende idrett. Og om ikke det var nok: Tre av de mest besøkte fotballkampene (i verden) i 2022 var alle kvinnekamper. De ble spilt på Wembley og Nou Camp.

Sportslig suksess og sterke profiler er en av de viktigste faktorene til rekruttering. Medvinden kvinnefotballen seiler på gir flere jenter en grunn til å fortsette med det de brenner for: fotball. Uten forbilder og en drøm om å bli satset på, er veien til andre aktiviteter kort. Derfor er arbeidet som gjøres i norsk fotball rundt utdanning av flere kvinnelige ledere og kollektiv tilegnelse av kunnskap rund helse og hva som skal til for å nå verdenstoppen, svært viktig. Men vi må gjøre mye mer.

Vi i Thon Hotels ser at innsatsen opp mot norsk kvinnefotball gir positive resultater. Derfor er vi en betydelig samarbeidspartner av Toppserien og Norges Fotballforbund (NFF), der blant annet utdanning av kvinnelige trenere og ledere står i fokus. Dette gjør vi ikke bare fordi vi mener det er viktig, men fordi vi ser at det fungerer.

Men skal næringslivet åpne lommebøkene i enda større grad, må også fotballen selv satse mer på kvinnene. Norsk kvinnefotball må rett og slett få en større del av kaka. Dette gjelder alt fra økonomi, tilrettelagte treningsfasiliteter, baner og treningstider, til utdannede trenere. Det er et kollektivt ansvar hele fotballen har, fra klubbene til kretsene. Det vil øke sjansen for at Toppserien og kvinnelandslaget blir kommersielt verdifulle TV-produkter. Skjer det, vil den totale pengepotten til norsk fotball øke, og da vil dette være en investering for fremtiden.

Vi vil derfor utfordre våre gode partnere og venner i og rundt fotballen til å gå sammen med nåværende sponsorer for å løfte frem en storstilt satsning på norsk kvinnefotball de neste årene. Vi kan lære av hverandre og samarbeide i enda større grad.  Synlighet skaper vekst, og vekst skaper mer synlighet. La oss kalle det en dugnad for pengegalopp i norsk kvinnefotball.

Det er mange som gjør en formidabel jobb for å løfte norsk kvinnefotball. Det er ikke dere som skal overbevises. TV 2 og NRK sammen med flere mediepartnere bidrar til oppmerksomhet. Norges Fotballforbund har igangsatt mange gode og spennende tiltak som vil gi effekt over tid. Men kanskje bør vi lære litt av Barcelona og andre europeiske toppklubber. Og tørre å tenke enda større.