Endrede spilleregler har reist spørsmålet om hvordan virksomheter skal forholde seg til Facebook fremover. Virksomheter som trekker hodet opp av sanden vil innse at de kanskje ikke bør forholde seg til Facebook i det hele tatt.

Facebook endrer algoritmene, som blant annet påvirker hvordan innhold fra virksomheter vises i nyhetsstrømmen. Kampen om oppmerksomheten for virksomheter på Facebook tilspisser seg. En rekke medier og bloggere har i kjølvannet skrevet om hva som skal til for å sikre seg fortsatt synlighet på den sosiale plattformen.

Facebook har vokst til å bli en stor og mektig aktør, og er en viktig del av livet til de fleste. Posisjonen og makten brukes i stadig større grad til å tvinge enda flere annonsekroner ut av virksomheter som kjemper om forbrukernes gunst.

Særlig nyetablerte og mindre virksomheter befinner seg nå i rollen som David mot Goliat. Det er de store selskapene som dominerer kampen, likt en hær av kjemper, med nærmest ubegrensede midler til å overskygge mindre aktører.

Vurderingen om Facebook er en plattform virksomheter skal (fortsette å) være til stede på har blitt den forvokste og mektige elefanten i rommet, som ingen helt tør eller vet å forholde seg til. Det tryggeste for mange ser ut til å være å beholde skylappene på, og fortsette i samme retning som resten av flokken. Virksomheter godtar på denne måten å stadig betale mer for å nå færre.

Det er lett å glemme at de første sosiale mediene ikke ble konstruert for å være annonseplattformer, men arenaer for å bygge og pleie relasjoner mellom mennesker. Det er på tide å innse at det er mennesker vi skal nå ut til. Vi må kommunisere som mennesker for å bli hørt.

Facebook innrømmer selv at vi kommer til å bruke mindre tid på plattformen i fremtiden. Innlegg som initierer samtaler og meningsfylt interaksjon mellom mennesker vil fremheves i større grad. Dét er ikke uten grunn.

Annonser i sosiale medier utgjør bare en brøkdel av kundereisen. Likevel går en ikke-proporsjonal del av både tid og ressurser med. Studerer man kundereisen som et helhetlig bilde vil man oppdage hvor man kan forbedre opplevelsene i møter mellom kunder og virksomheten. Du vil også oppdage at du i større grad kan gjøre budskapene kanaluavhengige – både ren reklame og i historiefortellingen.

For å bli kanaluavhengig må du ta tilbake kontrollen. Virksomheter som vil bli lagt merke til må være modige nok til å gjøre noe annerledes – særlig i måten de kommuniserer på.

Vi mener det er tre grep virksomheter bør ta for å tilpasse seg den nye virkeligheten:

1. Bruk mennesker til å bygge merkevaren din

Med mer automatisering og chatbot-er vil positive møter med mennesker i virksomheten din bli viktigere. Dersom omdømmet ditt er summen av oppfatninger som finnes om virksomheten, er møtene med dine ansatte en stor del av oppfatningene.

Det er derfor viktig å opprettholde de menneskelige aspektene når kunder ikke finner svar på det de lurer på. Finn de personene (internt) som brenner like mye for merkevaren din som du vil at kundene skal gjøre. Sett dem i førersetet i kommunikasjonsarbeidet. Slik bygger du én eller flere av dine ansatte som eksperter innen ditt felt, som igjen er med på å forsterke merkevaren din – gjennom hele kundereisen.

2. Gjenoppdag tradisjonelle virkemidler

For ti år siden var det helt andre virkemidler som ble brukt til å skaffe oppmerksomhet. Flere virksomheter la disse virkemidlene på hylla sammen med sosiale mediers inntog, selv om de den dag i dag fortsatt er egnet til å skape interaksjon med, og dialog mellom, kunder.

Pressemeldinger, e-postmarkedsføring, ulike stunts og andre PR-aktiviteter er fortsatt effektive virkemidler – dersom de brukes på riktig måte. Virksomheter kan med fordel reise tilbake til fremtiden, for å nå ut med et budskap og skape noe folk vil snakke om.

3. Velg en rolle – ikke én kanal

Samtidig som du tar i bruk tradisjonelle virkemidler og kanaler bør du også våge å ta i bruk nye kanaler som kommer til (vi venter i spenning på å se hvem som klarer å kommersialisere Jodel først). Ta en tydeligere posisjon i markedet, ved å tørre å ta ulike roller i mediebildet. Bruk virksomhetens eksperter som talspersoner – bygg merkevaren din gjennom dem.

Når du retter oppmerksomheten din mot å bygge gode og langvarige relasjoner med kundene dine, vil de lettere knytte emosjonelle bånd til virksomheten din. Slik kan du i større grad operere uavhengig av kanaler og virkemidler – enten de er tradisjonelle eller nye.

Facebook har blitt det utestedet alle begynner å bli lei av, men som ingen ønsker å utebli fra. Derfor aksepterer mange å betale en stadig høyere inngangsbillett til den mektige elefanten i døra, til tross for at man vet at opplevelsen ikke er den beste.

Skrevet av kommunikasjonsrådgiver Sebastian Melbye og kreativ leder / partner Helge Moe Fredriksen i Nordstjerna.