Try vinner Byråprofil for 21. gang – bak dem skjer det store endringer

BYRÅPROFIL 2023: Try fortsetter sin utrolige seiersrekke, men nå utfordres de fra nye kanter.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Byråprofil har eksistert i ulike former siden 1970-årene og for 34. gang er det Kantar som gjennomfører undersøkelsen i samarbeid med Kampanje. Formålet er å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører.

De siste 20 årene er det Try som har toppet undersøkelsen, og det var vel de færreste som hadde trodd at denne seiersrekken skulle ta slutt i år. Det gjorde den heller ikke, og for 21. gang kunne Kjetil Try heve diplomet som viser at de er «Årets reklamebyrå» høyt over hodet.

Det skjedde på Hotel Continental i Oslo, der alle høydepunktene fra årets undersøkelse ble avslørt på Byrådagen i regi av Kampanje.

- Jeg må si jeg er like spent hvert år, og det er ikke bare noe jeg sier. Det er kjempemoro å vinne hver eneste gang. Det er helt vanvittig at vi i kveld har fått tre førsteplasser og en andreplass. Det er veldig gøy for oss. Kanskje ikke alle andre, sier konsernsjef Kjetil Try.

I tillegg til å vinne «Årets reklamebyrå», går Try Dig til topps i debuten på «Årets teknologi- og designbyrå», mens Try Opt forsvarer seieren i «Årets mediebyrå».

WAL klatrer opp på pallen

Selv om Try tilsynelatende er uslåelig på Byråprofil-toppen, er det langt fra statisk nedover listen i «Årets reklamebyrå».

Årets Byråprofil-resultater byr nemlig på en liten nedtur for Try-konsernets datter-byrå Pol, som de siste årene har kommet nærmest i å utfordre morselskapet fra en tilsynelatende trygg andreplass.

I år glipper både andreplassen og pallen for Pol, som i stedet blir plassert som nummer fire av annonsørene.

Dermed åpner andreplassen seg for Morgenstern, som ble startet av en håndfull Try-utbrytere i 2016, og som er aller mest kjent for å stå bak det meste av markedsføringen til Finn. Morgenstern har sakte, men sikkert klatret på listene de siste årene. Byrået ledes av Camilla Kim Kielland, som også har markert seg sterkt som styreleder i bransjeorganisasjonen Kreativt Forum.

Rett bak Morgenstern finner vi en av årets klatrere, nemlig WAL, tidligere kjent som We Are Live. Byrået lå på sjetteplass i fjor, men i år går de både forbi Pol, Anorak og Anti, og inntar med det pallen for første gang.

WAL er ansvarlig for reklamekampanjene til flere av Coop Norges merkevarer, inkludert Extra og de spareglade naboene. I høst ble byrået hele bransjens samtaleemne etter at de på spektakulært vis sikret seg hele mediebyråkontoen til Coop, rett foran nesa på noen av landets største mediebyrånettverk.

Les mer: WAL-sjefen om Coop-avtalen: - En varslet og naturlig utvikling

 

Her kan du se de ti beste i kategorien «Årets reklamebyrå» i Byråprofil 2022Try vinner for 21. gang

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Try (1)
2. Morgenstern (3)
3. WAL (6)
4. Pol (2)
5. Anorak (5)
6. Anti (4)
7. Publicis Kitchen (8)
8. Nord DDB NY
9. Los & Co (7)
10. Atyp (8)
10. Schjærven NY


Et byrå får betegnelsen NY dersom det ikke var rangert blant de ti øverste byråene i fjorårets undersøkelse.

I denne kategorien er det en delt tiendeplass.

Reklamedominans i «Årets byrå»

Try, Morgenstern og WAL utgjør også pallen i «Årets byrå», hvor byråene rangeres på tvers av kategorier etter hvor mange poeng de har fått i undersøkelsen. Igjen er det reklamebyråene som samlet sett kan skilte med bransjens beste omdømme.

WAL har ikke tidligere vært blant de ti høyest rangerte byråene i den samlede oversikten, men i år er de altså på tredjeplass.

Trigger, som i Byråprofil defineres som et PR-byrå, beholder sin fjerdeplass på denne listen, og dermed skyves Pol ned fra en andreplass i fjor til en femteplass i år. Den deler de med Schibsted Partnerstudio. 

Les mer: Ny teknologi- og designvinner: - Utrolig morsomt

Her kan du se de ti beste i kategorien «Årets byrå» i Byråprofil 2022Tre nykommere på topp ti i «Årets byrå»

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Try Reklame (1)
2. Morgenstern (3)
3. WAL NY
4. Trigger (4)
5. Pol (2)
5. Schibsted Partnerstudio (10)
7. Anorak (7)
8. Anti (5)
9. Try Råd (7)
9. Try Opt NY
9. Try Dig NY


Et byrå får betegnelsen NY dersom det ikke var rangert blant de ti øverste byråene i denne kategorien i fjorårets undersøkelse.

I denne kategorien er det en todelt femteplass og en tredelt niendeplass.

Byråprofil 2023: Fakta om undersøkelsen

Byråprofil har vært gjennomført blant norske annonsører siden 1970-årene. Formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene. I år er Byråprofil gjennomført av Kantar i samarbeid med Kampanje for 34. gang. Undersøkelsen inkluderer fem byråtyper; Reklame, PR, mediebyråer, content-/performance og teknologi/digital tjenestedesign.

Respondentene vurderer alle byråer under ett, og alle respondenter har således kunnet vurdere alle typer av byråer. Kun de som er involvert i kjøp av ulike typer byråtjenester, eller har god kjennskap til markedet, får vurdere byråer innenfor en gitt «byråklasse» som for eksempel reklamebyråer, mediebyråer etc.

Et byrå må ha minst 20 vurderinger for å komme med i rangeringen. Det er ingen grense for hvor mange byråer man kan vurdere. Kravet er som tidligere at man må kjenne godt/noe til et byrå for å kunne evaluere det. Det holder altså ikke å kun kjenne navnet på et byrå.

Totalt 64 byråer er med i målingen, og 60 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert. 

Bak rangeringen i Byråprofil 2023 ligger 6.415 byråvurderinger og over 32.075 svarresponser.

Rangeringen gjøres med bakgrunn i en beregnet indeks bestående av byråenes omdømme og kjennskap i markedet hvor omdømme betyr desidert mest. Byråets omdømme følger Kantar sin globale og veldokumenterte tilnærming (TRI*M) for denne type målinger og måles ved fem omdømmerelaterte spørsmål. I tillegg vektes resultatene som ligger bak totalrangeringen i forhold til andelen kunder/ikke-kunder som har svart for hvert byrå.

For alle byråklasser  må man ha hatt en byråinntekt på 30 millioner kroner eller mer siste kalenderår for å bli målt. Alle byråer må ha lagt bak seg et helt driftsår (12 mnd.). Byrået må ha synlige/ tydelige rikskunder i kundeporteføljen.

I utvalget er det i år 616 besvarelser.

Try vinner Byråprofil for 21. gang – bak dem skjer det store endringer