Denne uken lanserte Rema 1000 sin nye reklamefilm, signert Try, som ser med skråblikk på smarthus og talestyring. I filmen blir en smarthus-eier låst ute i regnet etter å ha fått bedøvelse hos tannlegen, fordi taleassistenten ikke gjenkjenner hva han sier.
Reklamefilmen har skapt debatt omkring Rema 1000s markedsføringsstrategien, med kommentarer fra innovasjonsdirektør i Nettavisen, Pål Nisja-Wilhelmsen og konsulent i Try, Lars Mitlid.
Les mer: - Når selv innovasjons-direktører sliter med tempo
Les også: - Try bommer på hoppkanten
Kampanje har bedt to teknologikommentatorer «faktasjekke» reklamefilmen med et glimt i øyet. Ifølge Stiftelsen Elektronikkbransjen oppgir 120.000 nordmenn at de i 2018 har gått til anskaffelse av en smarthøyttaler. Byråleder i Coxit PR, Magnus Brøyn, har hele seks taleassistenter hjemme; fire Google Home, én Apple HomePod og Amazons Alexa. Han gir Rema 1000 honnør for at de tør å fleipe omkring smarthus.
Selv om den smarte hverdagen er rett rundt hjørnet, så er det flere elementer ved reklamefilmen, som ikke stemmer med dagens bilde, ifølge Brøyn.
- Foreløpig er vi ikke i den virkeligheten reklamefilmen presenterer, og det er flere elementer i filmen som ikke utrykker akkurat hvor teknologien står i dag, sier Brøyn til Kampanje.
Han forteller blant annet at talestyrt lås, som i reklamefilmen ikke vil åpne døren for huseieren, er veldig sjeldne per dags dato.
- På soverommet har jeg en Google Home som vekker meg, og som jeg spør om alt mulig rart av det jeg lurer på. Det går ofte på mye av det praktiske i hverdagen, og det er det som er kjernen her; denne virkeligheten begynner med de små praktiske spørsmålene og gjøremålene.
Saken fortsetter etter bildet.
Magnus Brøyn i Coxit, mener Rema 1000 selv har en vei å gå digitalt. - De har ikke lykkes godt med den digitale reisen på flere områder, blant annet med Æ, som ble lansert med brask og bram, sier han.
- Det er en kortslutning her
Selv om Brøyn synes reklamen er morsom og har noen fiffige poenger, setter han spørsmålstegn ved om Rema 1000 gjør klokt i å fremme en «mistillit og en manglende forståelse» for hva teknologien kan gjøre for oss i hverdagen.
- Meningen med taleassistenter er jo at vi skal spare tid, så det er en kortslutning her et eller annet sted. Hvis du ønsker å fremstå som eksponent for at det enkleste er det beste, så bør du ikke late som at teknologien ikke gjør akkurat det - forenkler hverdagen, sier Brøyn før han fortsetter:
- De har ikke lykkes godt med den digitale reisen på flere områder, blant annet med Æ, som ble lansert med brask og bram. Rema 1000 står på perrongen mens toget går, og «disser» den teknologien som vil forenkle hverdagen vår radikalt. De har mye mer å hente på å fremstå fremoverlente på teknologi og nye løsninger.
Han mener at når de tar opp talestyring som tema, kunne de heller ha vridd det til å bli en fordel for dagligvarekjeden.
- De kunne signalisert at denne typen teknologi, som faktisk vil forenkle innkjøpene og kundereisen, er noe de opplever som naturlig og enkelt. Jeg tror heller kunder vil oppleve det som et større problem at det regner når de må ut i butikken for å handle. Da kan det være enkelt å velge de kjedene - og de nye aktørene - som tilbyr gode digitale løsninger som forenkler kundereisen og som attpåtil kanskje leverer varene på døren.
Se filmen her (saken fortsetter):
Schibsted-direktør: - Hysterisk morsom
Direktør for plattform- og teknologitrender hos Schibsted, Marius Olsen, synes på sin side at reklamefilmen er «hysterisk morsom». Han har også erfaring med taleassistenter, med en Alexa og en Google Home stående hjemme.
- Alt er ikke perfekt enda, men det blir stadig bedre. Vi følger teknologien nøye i Schibsted, og flere og flere har begynt å bruke det for å gjøre hjemmet smart, for eksempel låse døren, styre tv’en, musikken og andre ting i huset. Det er jo ikke alt som fungerer sømløst enda, men hvis du tenker tilbake til da «smartphonen» kom i 2007, så var heller ikke den perfekt i begynnelsen, forteller han.
Hjemme hos Olsen styrer taleassistentene lys, tv og stereoanlegget, og stort sett fungerer de godt.
- Enkelte ganger kan de sette på feil sang eller misforstå deg. Det må man nesten le litt av, men jeg merker også at de har blitt mye bedre det siste året.
Saken fortsetter etter bildet.
Direktør for plattform- og teknologitrender hos Schibsted, Marius Olsen, sier taleassistentene stort sett fungerer godt. - Enkelte ganger kan de sette på feil sang eller misforstå deg, sier han.
Mener Rema 1000 tar det på kornet
Olsen mener det er nettopp disse situasjonene Rema 1000 tar på kornet.
- Det de prøver å parodiere er at alt ikke funker knirkefritt. Jeg synes det er en tidsmessig veldig bra og morsom reklamefilm.
- Kan det være et paradoks at reklamefilmen fremmer at det enkle ofte er det beste, samtidig som den tuller med teknologien som har som formål å forenkle hverdagen?
- Ja, man kan jo si det. Talestyring er et nytt grensesnitt som er på vei inn i full fart, og det skal jo forenkle hverdagen din, det er det ingen tvil om. Tale er den mest naturlige kommunikasjonsformen mellom mennesker. Det er mye mer naturlig enn å bruke tastatur, mus og touchscreen. Utfordringen er at det må fungere, og nå er vi i en tidlig fase hvor man ikke har et smertefritt grensesnitt ennå, men det kommer, avslutter Olsen.
Kommentér