Tirsdag formiddag melder regjeringen i en pressemelding at man nå fraråder bruk av appene TikTok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene. Med tjenesteenheter menes her mobiltelefoner, nettbrett eller personlige datamaskiner som er betalt av arbeidsgiver.

- Jeg støtter NSMs vurdering. Derfor kommer Justis- og beredskapsdepartementet i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha TikTok og Telegram på tjenesteenheter. Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl i en pressemelding.

Les også: Mehl hadde TikTok på tjenestetelefonen

I mars ba Justis- og beredskapsdepartementet Norsk sikkerhetsmyndighet (NSM) om å gjøre en «vurdering av om det bør innføres tiltak eller råd knyttet til bruken av den kinesisk-eide appen TikTok og appen Telegram, som har russisk opprinnelse, på tjenesteenheter».

Les også: Går hardt ut mot norske mediers TikTok-satsing: - Ikke veldig klokt

NSM vurderer det slik at TikTok eller Telegram ikke bør installeres på offentlig ansattes tjenesteenheter. Dette skjer i etterkant av at justisminsteren innrømmet bruk av appen TikTok på sin tjenestetelefon, og la seg flat i begynnelsen av februar i år. 

- Jeg ser i ettertid at jeg burde vært åpen om at jeg hadde Tiktok på en ugradert tjenestetelefon. Jeg har vært for varsom. Det har skapt mer usikkerhet, og det er jeg lei meg for, sa Mehl ifølge Aftenposten

Les også: BBC ber ansatte slette Tiktok-app

Ifølge regjeringens pressemelding vurderer NSM at det «medfører høy risiko dersom applikasjonene TikTok eller Telegram installeres på tjenesteenheter som har tilgang til virksomhetens interne digitale infrastruktur eller tjenester».

- Også andre apper som Facebook, Instagram og Snapchat samler inn mye informasjon. NSM peker på utfordringen med mulig kommersielle videresalg av slike data. Alle som bruker sosiale medier bør derfor ha et bevisst forhold til hvilken informasjon man deler, og innstillingene man har på telefonen sin, sier Mehl i meldingen.