IT-gründer og daglig leder for byrået Journey Agency, Erling Løken Andersen, har selv bakgrunn fra det å starte opp et sosialt medium. Han startet opp nettstedet biip.no i sin tid og har vært vitne til de fleste trendene som har kommet og gått innenfor sosiale medier og fremtidens teknologi de siste 20 årene.

Han forteller til Kampanje at han har troen på at metaverse er en del av fremtiden, men han tror ikke Facebook sitt metaverse er en del av den. Den største grunnen er de prosjekterte utgiftene på 70 milliarder dollar frem til 2026.

- Hovedutfordringen er at Meta må investere vanvittig mye penger i en teknologi som egentlig ikke finnes i dag. Du kan ikke bruke metaverse behagelig i 5-6 timer i løpet av en arbeidsdag, eller i løpet av en sosial kveld, sier Løken Andersen og fortsetter:

- Jeg tror investeringskostnadene vil være for store og veien til lønnsomhet for lang. På et eller annet tidspunkt går de tom for penger. Da legger de vekk idéen om Metaverse. Jeg skal ikke si med 100 prosent sikkerhet at det er det som skjer, men det er det jeg tror.

Les også: - Zuckerbergs store visjon er en gigantisk flopp

Kan bli som Schibsted
Han spår at når pengene går tapt, så blir Facebook-gründer Mark Zuckerberg og resten av Meta nødt til å gå tilbake til den gamle forretningsmodellen.

- Vi ser allerede at mange av aksjonærene i Meta er forbannet på Zuckerbergs strategi. Jeg tror på sikt at det kan bli et press mot han. Selv om han er største enkeltaksjonæren, så tror jeg det kan bli et press på å redusere satsingen på Metaverse. Kanskje kan vi få et Metaverse på sparebluss hvor man forsøker å nå de samme målene, men på et annet budsjett. Så vil man tilbake til den gamle forretningsmodellen som handler om å pumpe markedsføring i nyhetsfeedene til folk i et forsøk på å kapitalisere på den gamle forretningsmodellen, sier Løken Andersen.

Uten suksess i Metaverse og tilbake i den gamle forretningsmodellen tror IT-gründeren at det er takk og farvel til Facebook slik vi kjenner det.

- Vil konsernet Meta forsvinne med Facebook?

- Det tror jeg ikke siden det har kjøpt seg opp i mange strategiske selskaper. Instagram har fortsatt vekst, WhatsApp har en spennende fremtid, det samme har potensielt sett Facebook Messenger. Så de har gjort mange oppkjøp som kan holde dem flytende. Så jeg tror at det på sikt kan bli et holding-selskap som er inne i mange medievirksomheter, litt som Schibsted.

Flere utfordringer om bord
I tillegg til utfordringer rundt de økonomiske perspektivene og komfort knyttet til teknologien presenterte Løken Andersen flere utfordringer fra scenen under Kampanjes Media Business. Deriblant konkurransen fra andre konkurrenter og spill som tar brukerne med inn i digitale univers.

- Facebooks Metaverse er lite differensiert i forhold til sine konkurrenter. Og da de presenterte det så ble de latterliggjort for grafikken, fortalte han.

- I tillegg har de store problemer med personvernsreservasjoner blant målgruppen. Jeg kunne i hvert fall aldri i livet tenkt meg å gå inn i en 3D-verden hvor jeg blir overvåket av Meta, la Løken Andersen til.

Han fortalte videre om utfordringene Meta vil ha med å i det hele tatt nå ut til et nødvendig antall brukere.

- Du nevnte fra scenen at de må skippe ut to milliarder VR-briller. Når må det skje innen?

- Realistisk sett innen fem år. Og det å sende ut to milliarder enheter – da kan man se til salgstallene til Play Stadion, Nintendo og andre. Dette er konsoller som har solgt til 60-80 millioner. De skal ikke levere til dobbelt så mange, heller ikke ti ganger så mange, men kanskje 20 ganger så mange som den mest populære gamingkonsollen noensinne. Og det må du klare innen fem år fra i dag, forklarer Løken Andersen.

- Det høres umulig ut?

- Ja!