Lenge før kinesiske TikTok tok «verden med storm» var det mange som sammenlignet sosiale medier med sigaretter. At du ble like avhengig. Ikke etter nikotin, men dopamin.

TikTok sine algoritmer, som baserer seg på interesser og ikke relasjoner, og som blant annet Instagram gjør sitt beste om dagen for å kopiere, fungerer «helt fantastisk», hvis hensikten er å holde oss engasjert i appen så lenge som mulig. Og det er jo selvsagt målet til alle sosiale medier. For det er slik de tjener penger. At vi blir ulykkelige, får dårlig selvbilde, utvikler angst og blir dumme, er «uheldige konsekvenser» plattformgigantene ikke bryr seg så mye om. Det gjør ikke annonsørene heller, så lenge markedsføringen er kostnadseffektiv.

Her til lands har personvernforkjempere, sosiale medier-eksperter, journalister og tidvis også politikere, vært kritiske til hvordan plattformgigantene samler inn informasjon om deres brukere (på tilsvarende måte omtales narkomane også) og hvordan personinformasjonen og -dataene blir brukt. Men stort sett har kritikken rettet seg mot amerikanske selskaper, og mest av alt mot Meta og Mark Zuckerberg. 

TikTok, som eies av kinesiske ByteDance, har derimot havnet litt under radaren. Da TikTok ble bannlyst i USA for noen år tilbake, var mediene først og fremst opptatt av selve forbudet og dernest om det ville bli Microsoft eller Oracle som ville ende opp som ny eier av TikTok sin amerikanske del. De bakenforliggende årsakene var det vel ingen som snakket eller skrev så mye om.

Politikere logrer og politiet blir TikTok-eksperter.

Frykten for om det kinesiske diktaturet faktisk hadde et sugerrør inn i TikToks brukerdatabase, var ikke større enn at Vest Politidistrikt fikk nasjonal mediedekning for at de hentet inn TikTok-ekspertise fra 10-åringer (det er ikke plattformens 13-års aldersgrense jeg mest av alt er bekymret over). Og mens GDPR og forbud mot å sende persondata ut av EU har vært heftig omtalt av både journalister og politikere, er det ingen som har utvist samme interesse og bekymring for hvordan kinesiske TikTok forholder seg til de samme personvernreglene. Til tross for at vi vet at de ikke gjør det.

Det kan selvsagt være at vi ikke bryr oss om hva kidsa driver med på nett”, for det er jo først og fremst de unge som blir hekta på TikTok, selv om vi voksne også kommer raskt etter. Det kan også skyldes at mediene ikke føler på den samme økonomiske trusselen fra TikTok som dem har gjort når det kommer til aktører som Meta og Google. Det kan jo også tenkes at verken myndigheter eller medier tror at Kina faktisk henter ut persondata om TikTok sine brukere. Og så kan fraværet av frykten for TikTok komme av at Norge har signert den berømte «normaliseringsavtalen» med Kina, som forplikter oss til å ikke kritisere kinesiske interesser.

Det håper jeg blir endring på, før det har gått for langt. Før konsekvensene har blitt for store. I midten av juni skrev New York Post om hemmelige lydopptak fra en rekke TikTok-møter, hvor det kommer tydelig frem at det kinesiske kommunistpartiet har i lang tid hatt - og benyttet seg av - full tilgang til amerikanske TikTok-brukere. Det betyr i praksis at de har hatt tilgang til norske brukere. Det er BuzzFeed som sitter på disse lydopptakene fra mer enn 80 forskjellige møter. 

I opptakene kommer det tydelig frem at ByteDances muligheter til å få tilgang til de amerikanske brukerne var langt mer omfattende enn tidligere kjent. En TikTok-direktør uttalte blant annet på en samling i september 2021 at en ingeniør i Kina - som ble navngitt - var «Master Admin» og hadde tilgang til alt og alle. 

I et annet møte samme måned, uttalte et medlem av TikToks avdeling for Tillitt og Trygghet, at «alt blir sett i Kina». Ifølge Buzzfeed ble opptakene gjort på flere forskjellige TikTok-møter, og i rapporten antydes det at TikTok-ledere bagatelliserer i hvilken grad det kinesiske regimet har tilgang til TikTok sin brukerdatabase. 

Talspersoner fra TikTok har selvsagt benektet det hele og hevder at de jobber kontinuerlig med å redusere og fjerne all tvil om sikkerheten til sine brukere. Det spiller ingen rolle hva verken ByteDance- eller TikTok-ansatte sier her, så lenge vi vet at samtlige kinesiske selskaper og personer, uavhengig om hvor de bor og jobber i verden, er pålagt å spionere og overlevere informasjon til det kinesiske kommunistpartiet hvis de blir bedt om det. 

Det er mange, inkludert Vest Politidistrikt, som «trekker på skuldrene» og tenker at det viktigste er å «være der kidsa er». Selv om det innebærer å være på en plattform som gjør de samme kidsa ulykkelige, usikre på seg selv og dummere. Selv om det også innebærer at personinformasjonen om dem blir delt med diktaturet i Kina. Og selv om den samme personinformasjon som samles inn kan brukes til å spre falske nyheter, propaganda eller til å drive cyberangrep mot alt fra offentlige institusjoner, private virksomheter og enkeltindivider. 

For det er nøyaktig det som skjer. 

Heldigvis begynner noen «å våkne». Som for eksempel NATO som nå nylig gikk ut offentlig og stemplet Kina som en sikkerhetsutfordring. USA har lenge «stått på barrikadene» alene og omtalt Kina som en trussel. Både i fysisk og virtuell forstand. Norge og store deler av Europa har vært livredde for å hisse på seg sin viktigste handelspartner. Økonomisk vekst har tross alt trumfet det meste. Inkludert vår egen nasjonale sikkerhet. 

Men ikke nå lenger. Aftenposten skriver 29. juni blant annet; 

- Kina har over tid kjøpt opp viktige havner, eiendommer og selskaper i Europa. De står bak store hackerangrep. De bryter menneskerettigheter og driver med omfattende og brutal masseinternering. Samtidig seiler de opp som en av verdens største militærmakt, med en krigsflåte som overgår USAs.  

Så får vi se da. Om NATO sin uttalelse om Kinas trussel vil få noen betydning Norges og Europas forhold til TikTok og andre kinesiske apper. Apper som Kina helt åpenbart har et sugerør inn i, slik at det kinesiske diktaturet har tilstrekkelig med persondata de kan bruke til blant annet cyberangrep og spredning av propaganda og falske nyheter til land over hele verden. Med tanke på hvor stor innsatsen har vært – og er – for å få bukt med sigarettene til Meta, er det på høy tid at vi tar et skippertak for å gjøre noe med narkotikaen til ByteDance.

Før det for sent.

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med TikTok for å gi selskapet en mulighet til å kommentere påstandene til Hans-Petter Nygård-Hansen, men uten og lykkes.