Da jeg skrev en kommentar i Kampanje i fjor, var det fordi jeg mente digitaliseringens seiersfyrverkeri gikk av for tidlig. Mange begynte å juble ikke bare lenge før mål, men allerede på startstreken. Digital møtevirksomhet er ikke ensbetydende med digitalisering, hevdet jeg da. Det mener jeg fortsatt.

Men noe har skjedd i markedet siden pandemien. Ikke først og fremst teknologisk, men kulturelt. Kundene oppfører seg annerledes. De har fått øynene opp for at Zoom og Slack bare var begynnelsen. De ser at mulighetene er enorme – de vet bare ikke helt hva de skal gjøre med det.

Oftere enn noen gang skjer det at folk banker på døra uten å ha en klar plan. I den grad kunder hadde digitaliseringsprosjekter før 2020, var det snakk om utvikling av konkrete løsninger. «Alle» hadde en kravspesifikasjon.

- Ledere tør å være usikre.

Den nye melodien er «Vi må gjøre noe, men vet ikke helt hva». Ledere tør å være usikre. Der de før kom med en fasit, kommer de nå med spørsmål. De ser klarere at digital transformasjon er et stort fjell å bestige, og oppsøker fagpersoner og fagmiljøer for hjelp på reisen. Det er en gledelig utvikling.

For spørsmålene er gode. Det er åpenbart at de nye satsingene på digital transformasjon ikke bare er drevet av modighet, men modenhet. Kunder kontakter oss med en erkjennelse av at de må gjøre mer for brukerne sine. Ja, de er rigga til å jobbe hjemmefra, men leverer de bedre tjenester enn før? Henter de ut all verdien som ligger gjemt i digitale muligheter? Og har brukerne deres fått en bedre hverdag?

For oss som jobber med digitale løsninger, har derfor det siste årets kjiphet også ført med seg en spennende utvikling. Jeg mener fremdeles at bedrifter flest ikke er transformert. Men jeg tror jaggu folk er i ferd med å bli det.

Og det er der det begynner.