Det har nå gått over et år hvor verden har fått kjenne på hvordan det er å være i loc down. Det er ett år siden Norge stengte ned, og nordmenn hamstret og kjøpte inn ekstra mat og dagligvarer i forbindelse med coronaviruset. Det er et helt år siden vi hadde bakgårdskonserter og klappet for helsepersonell. Lite visste vi om at denne lockdown-tilværelsen skulle bli vår nye hverdag og at 2020 vil være året som akselererte behovet for smarte e-handelsløsninger.

2020 har vært et svært utfordrende år for mange. Samtidig har e-handel vokst som aldri før og vi har sett store endringer når det kommer til shopping- og forbrukeratferd i hele verden.

Mange store og globale merker håndterte den «nye virkeligheten» på en eksemplarisk måte ved å tenke nytt og tenke stort. Noen eksempler som kan nevnes er Dominos & Amazon som har lagt til kontaktløse leveringsalternativer for å redusere menneskelig kontakt og betalingstjenester som Monzo & Next Door som lar deg fylle på andres kontoer hvis du trenger å handle på deres vegne. En annen interessant trend er at Kinas bilindustri henvender seg til virtual realty og online broadcasting for å drive salg på grunn av redusert besøk i offline showrooms.  Vi som forbrukere er bortskjemte, og det har aldri vært enklere å handle på nett enn det er i dag.

Innenfor en rekke kategorier har omsetningen nær doblet seg, og det er mange som har opplevd en enorm tilvekst når det kommer til e-handel. Når vi ser på større markeder i Europa og titter nærmere på det engelske markedet, har dagligvarehandelen vokst med 729 prosent, hjemlevering har økt med 59 prosent og apotekbransjen har sett en økning på 38 prosent under pandemien. Nordmenns shoppingvaner på nett har også endret seg, og ifølge bransjetall fra NHO ble netthandel vekstvinneren i koronaåret 2020 med en vekst mot fjoråret på + 36,4 prosent. I desember måned isolert var veksten 44,9 prosent mot 2019.

En spennende kundeundersøkelse som vår kunde Klarna har utført, viser at:

  • 46 prosent av nordmenn gjør minst halvparten av sine kjøp på nett.
  • 50 prosent har begynt å handle mer på nett i løpet av 2020.
  • 68 prosent av dem som har begynt å handle mer på nett, har gjort dette for å beskytte seg selv og andre mot coronaviruset.
  • 83 prosent tror at de kommer til å fortsette å handle like mye eller mer på nett også etter pandemien.

Det er mange som spør seg selv om tilveksten innen e-handel, nye grupper med netthandlere og smartere e-handelsløsninger vil være permanente endringer, og hva kan vi forvente oss i 2021? Personlig tror jeg tilveksten innen spesifikke kategorier kommer til å stabilisere seg etter at pandemien er over, mens nye grupper med netthandlere og smartere e-handelsløsninger er en trend som definitivt har kommet for å bli.

Nordmenn har brukt store summer på netthandel i 2020, der favorittkategoriene har vært produkter til barn, sport og fritid samt hus og hage. Tilveksten som i fjor landet på 36,4 prosent vil nok ikke øke like mye i 2021 så fort landet vårt begynner å åpne igjen, men ettersom vi har sett statistikker og en økning rundt den eldre målgruppen og ikke minst at 50 prosent av Norges befolkning har begynt å handle mer på nett under pandemien, vil vårt estimat være at dette vil føre til en tilvekst for de fleste kategorier på minst 20 prosent.

Ser vi på fjorårets vinner, så stakk dagligvarehandelen på nett helt klar av med seieren. Dagligvarebutikken Kolonial.no som nå bytter navn til Oda har vokst i rekordfart, og har nå rett og slett blitt for store for Norge og kommer derfor til å satse stort i utlandet i 2021. Kolonial omsatte for om lag to milliarder kroner i fjor, og omsetter nå for omtrent 50 millioner kroner i uka, som da betyr en vei mot 2,5 milliarder i omsetning i år. Dette er et klart tegn på at dagligvarehandelen på nett fortsetter å vokse, og mest sannsynlig vil de stikke av med seieren også i 2021.   

Vi har det seneste året sett en rask og tydelig endring i kundenes forventning til en smidig, positiv og enkel handleopplevelse. Det vi har lært oss er at det skal være enkelt og sømløst å handle på nett, og det er viktigere enn noensinne å tilby forbrukerne en veldig praktisk, enkel og ikke minst trygg måte å handle på. Optimalisert produktinnhold, en enkel check out-prosess, flere betalingsløsninger og leveransemetoder er noe alle e-handelsaktører bør ha på plass å kunne tilby sine kunder.

Undersøkelser viser at 44 prosent av dagens netthandlere unngår å handle på en nettbutikk dersom den ikke tilbyr gratis levering. Mer enn 50 prosent sier også at produktbilder og videoer er viktigere enn produktinnholdet, så her gjelder det for mange norske aktører å henge med i svingene slik at de kan oppnå behovene og forventningene til dagens netthandlere.

En avansert kundeopplevelse vil påvirke netthandelsaktører negativt om de ikke kan oppgradere sin egen plattform slik at de samsvarer med dagens forventninger og bekvemmelighetsstandard. Her finnes det mange gode råd og tips som skal til for å omstille seg slik at plattformen raskt og kontinuerlig kan forbedres.

En ting er helt sikkert, Covid-19-pandemien har fått fart på skiftet mot en mer digital verden. Endringene vi gjør nå vil ha varige effekter når verdensøkonomien begynner å komme seg. Maksimal kunnskap om de endringene og behovene forbrukere forventer seg nå, vil kunne posisjonere din bedrift i front av e-handelsløpet i tiden fremover.