Vi sitter på hvert vårt «gjemmekontor» og kjører møter gjennom Zoom og Teams. Idet vi logger av, klapper vi oss selv litt på skuldra og nikker selvtilfreds. Endelig har vi «digitalisert»!
Dette er for det første tull, og ikke så rent lite selvbedragersk. Jada, det har gitt oss litt mer fleksibilitet, og vi har spart noe kostnader og utslipp i forbindelse med reiser. Prisen vi betaler, er blant annet det som nå har fått navnet «Zoom fatigue» – altså en følelse av utmattelse som digital møtegjennomføring fører med seg. Mange kjenner seg nok igjen.
Poenget er at digitalisering handler om så mye mer enn digitale møter og hjemmekontor. På engelsk skiller man mellom «digitization» og «digitalization». Ordene ligner kanskje, men meningsinnholdet er forskjellig. Digitization handler om å konvertere noe fra analogt til digitalt. Det kan være det Teams-møtet du hadde i går, eller at du muligens leser dette på nettbrettet ditt i stedet for i papiravisen.
Digitalization handler derimot om mer enn bare å sette strøm på papiret. Det innebærer å bruke ny teknologi til å gjøre hverdagen fundamentalt enklere. Det kan skje gjennom å endre og forbedre eksisterende arbeidsprosesser med digitale løsninger, eller at man gjør dagens forretningsmodeller avleggs gjennom disruptiv innovasjon. Det skjer ikke over natta, som noen ser ut til å mene.
At koronasituasjonen har ført til det siste i noen stor grad, er rett og slett ikke riktig. Den har kanskje gitt mange en liten smakebit på hvilke digitale muligheter som finnes, men veien ligger fortsatt foran oss. Og den som går først og lengst, vinner.
Med dette i bakhodet bør alle bedritsledere tenke seg nøye om: Bedriften din har kanskje digitisert, men har den egentlig digitalisert?
Kommentér