- Beklager, jeg vet ikke hvordan jeg kan hjelpe deg med det, er fast respons fra Google når jeg stiller for håpefulle spørsmål. Slik som å spørre henne om å spille noen av de hardt opparbeidede spillelistene jeg hadde laget på Spotify. Å be henne spille enkeltsanger fungerer bedre, men liker du sanger med uoriginale navn må du gjerne si både låtnavn og artist for å få det til. Den positive overraskelsen, derimot, var hvor godt det fungerer å spørre henne om å spille noe fra en sjanger, artist eller en type musikk. Der leverer både Google og Alexa veldig godt.
Det jeg gledet meg mest til å kunne gjøre, var å styre hjemmet gjennom stemmeassistenten. Det kan virke som en gimmick, men å kunne slå av alle lys i huset med en rask kommando til Google er å anbefale. Å kunne skru på eller av lyset uten å stå opp fra senga eller sofaen vil imponere enhver moderne latsabb. Men, selv om Google kan skru på kaffetrakteren, er det mest stilig når du skal imponere gjester - for i hverdagen er det lettere å bare trykke inn knappen selv.
Når du helst bør ha en smarttelefon for å skru på lys, tv og musikk, kan stemmeassistentene være barnas beste venn. Her har vi møtt på to store utfordringer. Den første er at Google ikke forstår barn på noen som helst måte. Jeg har brukt timevis for å opprette en stemmeprofil til fireåringen uten at Google skjønner et kvekk. Alexa er hakket bedre, hun forstår i alle fall barn, men bare på engelsk. Så min vesle prinsesse har øvd flittig, og ber nå Alexa «Play Let it go in the Kitchen» med stor glede. Ulempen er da også at når vi spiller musikk hun ikke liker, hører vi hun rope fra rommet sitt: «Alexa, stop!». Men, Alexa har blitt en såpass trofast venn under måltider at 1,5-åringen har lært seg å si Alexa (uttalt 'lex) som ett av sine første 20 ord.
Noe av det simpleste Alexa kan gjøre har også vist seg å være noe av det mest praktiske. Å be Alexa ta tiden på pastaen mens du kokkelerer og har hendene fulle, er nyttig. Og her har Alexa fått en så stor plass i hjemmet at det er hun som sier fra når fireåringen skal legge seg for kvelden. Når Alexa plinger, løper hun opp, hver eneste gang, selv om det er midt i en episode barne-tv.
Hjemme hos oss hjelper Meny allerede til med handlingen, Matprat og Tine hjelper meg med matlagingen, og SR-Bank kan bidra med banktjenester.
Du skal være ganske motivert for å presse gjennom noen kjøp via Alexa eller Google home. Jeg har forsøkt Foodora, de kan bestille din forrige bestilling dersom du er et vanedyr. Det er ganske lett, men ikke enklere enn å bruke appen. Det som derimot er veldig praktisk er at du bare kan rope «Alexa, open Foodora», og den forteller deg hvor lenge det er til maten kommer, selv om du har bestilt med telefonen. Det har vært praktisk å kunne legge varer til i handlekurven på Meny gjennom Google, men den er ikke mer presis enn at du må inn i appen uansett, så det kunne vært enda smidigere.
Det finnes garantert en plass til merkevarer i denne arenaen. Hjemme hos oss hjelper Meny allerede til med handlingen, Matprat og Tine hjelper meg med matlagingen, og SR-Bank kan bidra med banktjenester. Men, jeg skulle gjerne sett flere nyttige tjenester som norske annonsører kunne hjulpet meg med. Her er noen:
1) Å raskt kunne be assistenten starte kupévarmeren på bilen på en kald vinterdag.
2) Reiseaktører kan hjelpe meg å telle ned til reisen min, og få forslag til nye reisemål.
3) Ruter kan fortelle meg med når neste buss til badestranda går.
4) At PostNord eller nettbutikkene mine kan fortelle meg hvor langt unna pakken min er.
5) Kunnskapsaktører som Sonans kan teste min kunnskap gjennom underholdende quizer.
Og uansett om du lager en tjeneste som skaper nytte eller du skaper underholdende tjenester knyttet til ditt merke, vil de som lykkes best være de som gjør det som en integrert del av sin forretning.
Tord Sollie er leder av Mediacoms kreative byrå MBA
Kommentér