Er ikke chattebotter litt sånn gimmick, tenker du kanskje? Facebook selv la jo ned sin egen chatbotassistent «M» for litt siden.  Sant det, men «M» ble lagt ned fordi den ikke klarte å oppfylle målet om å være en fullverdig chattebot med kunstig intelligens som skulle fungere som en personlig assistent. Den prøvde å være smartere enn den kunne være.

Ikke rart at Facebook skrotet den ideen. Kunstig intelligens er jo dritvanskelig, spesielt når den skal kunne brukes til alt. Bare spør Siri om når bussen går, og du skjønner hva jeg mener. 

Men det betyr ikke at chattebotter i Messenger er dødt. Tvert imot. Plattformen er som skapt for å bygge dumme botter med helt spesialiserte oppgaver som skal gjøres skikkelig effektivt. Du trenger nemlig ikke verdens smarteste bot med nok kunstig intelligens til å håndtere alle slags tenkelige utfordringer. Det har du uansett ikke råd til å lage. 

Det du trenger er en bot som er skreddersydd for å gjøre en enkelt oppgave på en smidig måte. En som sparer både deg og kundene dine for tid, penger og kav. Gode chattebotter skal ikke kunne fortelle deg alt fra hvorvidt Sanchez skal selges, til hvor mye melk du trenger i vaffelrøren. De skal bare gjøre den jobben de er skapt for. 

Men hva kan man egentlig gjøre med en bot? Som plattform er chattebotter fremdeles i sin spede begynnelse. Mulighetene er nesten uendelige, og med et utall mulige plugins er det kun fantasien som setter gensen. Du kan gjøre alt fra å drive nettbutikk, avtale visninger, rekruttere studenter, avholde konkurranser, samle inn leads, gjennomføre spørreundersøkelser, bygge mailinglister, drive markedsføring, holde kurs eller bare fortelle skikkelig dårlige pappavitser.

Pappavits:

Verdens eldste vits er kanskje den om de to tomatene. Men i chatbot får den kanskje nytt liv.

Det beste er at det samtidig er langt enklere å lage en chattebot enn å bygge enda en ny kjempedyr kampanjeside for at innholdet ditt skal ha et sted å bo (og fordi du skal kunne retargete og telle konverteringer). Spesielt når god bruk av plugins i botten gir deg minst like gode muligheter for tracking og retargeting (på en måte som selvsagt oppfyller GDPR, ikke sant, folkens?)

Ikke et vondt ord om kampanjesider altså. De har sin nytte, i mange tilfeller er de en viktig del av den riktige løsningen på markedsmiksen - det avhenger av oppdraget. Men vi er vel alle enige om at kampanjesider hverken er det billigste, enkleste eller raskeste å lage? Ei heller er de en fryd å følge opp og drifte i etterkant. 

Og folk er generelt lite keen på å bli dratt inn på en eller annen kampanjeside just for the sake of it. Det ser vi av fluktfrekvensen.

Men nok om det. La oss snakke om konverteringer og konverteringsrater. Det er her Messengerbotter virkelig sprenger skalaen.

The 2017 Conversion Benchmark Report fra Unbounce ser på gjennomsnittlig konverteringsrate på landingssider fordelt på bransjer. Rapporten er basert på en analyse av 74 millioner besøk fordelt på 64 000 dedikerte landingssider. Konverteringene som telles er leads som samles inn via skjemaer, altså kontaktinformasjon som brukere frivillig legger igjen på nettsiden. 

Av alle bransjene som er målt er høyere utdanning en av dem med lavest konverteringsrate, med en median på kun 2,4 prosent.

La oss nå sammenligne det med konverteringsraten til Messengerbotten vi i Redink har laget for NTNU. Etter tre ukers drift har vi til nå en konverteringsrate på 53 prosent.

Du leste riktig. Av alle de potensielle studentene som har vært i kontakt med Messengerbotten har 53 prosent gitt informert samtykke om at de ønsker å dykke ned i innholdsuniverset og motta løpende innhold en til to ganger i uken. 

53 prosent! Mot 2,4 prosent…

Dykker vi enda lengre ned i trakten og ser på søksintensjon, altså hvor mange som har besteget den skyhøye terskelen og trykket på «Søk studieplass», finner vi en konverteringsrate på syv prosent. 

Ikke til å kimse av det heller. Studentrekruttering er tross alt bottens formål. Selve innholdet botten formidler kunne like gjerne ha stått i en brosjyre eller på en nettside. Men innpakket i en vennligsinnet og humoristisk bot treffer det samme innholdet så langt mye bedre enn ellers. 

Så om du ennå ikke har planlagt å utforske Messengerbot i 2018, er det kanskje på tide å gjøre en revurdering. Ikke tenk at du ikke tør å lage en bot fordi du ikke klarer å lage den smart nok. Vær heller smart nok til å lage en bot som er akkurat passe dum til å være skikkelig, skikkelig smart.