For bare et par dager siden lanserte Snapchat noe som i våre øyne er den mest spennende og revolusjonerende funksjonen de har kommet med siden oppstart. Dessverre ble denne funksjonen totalt undergravd av den samtidige lanseringen av det mediene de siste dagene har døpt «stalker-funksjonen».

For å oppklare en misforståelse med en gang. Snap Map er ikke KUN en funksjon der du kan se hvor vennene dine er og vice versa. Snap Map gjør også at brukere kan velge å dele videoer fra der de er til absolutt alle Snapchat-brukere, ved å dele den til Our Story. Er det mange som velger å dele video fra samme sted vises dette med en sterkere farge på et heat-map. En svært spennende funksjonalitet som gjør at man kan oppleve hva som skjer, når det skjer, hvor som helst i verden! Denne funksjonen mener vi kan bli første steg i en reise mot lønnsomhet for Snapchat. Når brukerne ikke lenger er begrenset til å se innhold delt av de på vennelista, men hele befolkningen, har Snap over natten potensielt ti- eller hundredoblet sitt varelager. De kommersielle mulighetene kan være enorme.

Tabben de derimot gjør, er å lansere dette hånd-i-hånd med «Finn dine venner» -funksjonen, en funksjon som har blitt dømt nord og ned av en rekke eksperter som uttaler seg i norske medier. Denne funksjonen, varmt omtalt av mediene som «stalker-funksjonen», har i praksis ingenting å gjøre med SnapMaps Our Story-funksjonaliteten. Ved å holde visualiseringen av Our story og «finn-din-venn» som separate lanseringer, kunne selskapet unngått at førstnevnte funksjon hadde blitt totalt undergravd av kritikken mot sistnevnte. Nok en gang undervurderer et amerikansk selskap vår holdning til personvern.

Det er dermed naturlig å stille seg spørsmålet om et selskap som er oppfostret under fundamentalt forskjellige normer vedrørende personvern, og med få impulser fra andre hjørner av verdenskartet, faktisk klarer å navigere i det som etterhvert har blitt et komplekst bilde rundt personvern. Med GDPR rett rundt hjørnet er det helt nødvendig at teknologileverandørene som er født og oppvokst over dammen tar innover seg realitetene rundt det som skjer i Europa. De som ikke klarer å henge med etter mai neste år vil ikke bare bli utsatt for offentlig kritikk i media, men måtte svelge store og sviende bøter.

Det blir spennende å se om Snap Map likevel vil klare å etablere seg, og om brukerne vil begynne å konsumere innholdet på tross av at de nå muligens ikke helt har fått med seg hva dette kunne handlet om. Det å følge med på den konserten du ikke rakk. Sjekke hvor den rette festen er, eller rett og slett følge med på viktige hendelser i nyhetsbildet akkurat når det skjer er det ingen andre aktører som har klart å knekke koden på. Det selskapet som klarer å få brukerne med seg på den reisen vil bli premiert av annonsørene. Tilgjengeligheten på godt varelager for å eksponere reklame i videoformat digitalt er ikke mettet.