Vær vennlig å følge med. Åpne manualen. Følg instruksjonene. Følg strømmen. Gjør det du alltid har gjort. Da går det bra. Eller ikke.

Som du sikkert har lest om i media i det siste, står vi midt i et nytt, stort teknologiskifte. Aftenposten og DN har dedikert mye spalteplass til tematikken. En massiv teknologisk utvikling pågår akkurat nå. Det vil snu opp ned på hverdagen din. Det er vanskelig å fatte omfanget. Desto mer vi arbeider med det, desto flere muligheter og utfordringer ser vi.

Teknologiskiftet er bygd på heftig vekst av store data. Både du og tingene i hverdagen din bidrar med store mengder data, og i fremtiden vil enda flere av tingene våre være koblet til internett. På toppen av dette, kommer kunstig intelligens. Det er kognitive datasystemer, altså maskiner som lærer av disse dataene. De vurderer alternativer og ser mønstre i den store informasjonsmengden.

Det kalles en ny industriell revolusjon og vi tror det vil endre måten du og bedriften din kommuniserer på.

Teknologiskiftet endrer den tradisjonelle informasjonsflyten. Dataene håndteres av styresystemer, som igjen håndterer andre datamaskiner og roboter. Robotene har lenge vært der, men de lades nå med kognitive evner fra styresystemene. Det endrer verdikjeder. Kundens behov håndteres direkte og automatisk, på basis av data man har om kunden.

Det endrer forretningsmodeller. Noen varer og tjenester blir overflødige, nye varer og tjenester vil finne form.

Og teknologiskiftet styrer tillit. Den kan flytte kundens tillit fra en tradisjonell virksomhet over på en ny. Det nye, store teknologiskiftet handler egentlig ikke om IT, det handler om kommunikasjon.

Vi ønsker derfor å skjønne hva utviklingen vil bety for bedriftskommunikasjon.

Hvorfor jobber så to sosiale media-rådgivere med dette? En naturlig utvikling av arbeidet med sosiale media er strategisk og smart utnytte de store dataene som Facebook og de andre sosiale mediene genererer fra brukerne. Du kjenner allerede til Facebook «custom audiences», datasett som gir oss mulighet til å kommunisere langt bedre på brukernes premisser.

Du har sikkert spurt deg selv «Hva fungerer på Facebook» og enda viktigere, hvilke faktorer påvirker det som fungerer på Facebook? Hva med andre sosiale medier? De samme spørsmålene stilte både vi og kundene våre. Igjen og igjen.

For oss var det da naturlig å sette seg nærmere inn i premissene til algoritmer og datafangst. Derfra var veien kort til kunstig intelligens og nye måter å kommunisere på. «Internet of things» handler om at internett er på vei ut i enhver ting du måtte ha, fra hvitevarer og brunevarer til treningstøy og bilen din. Samsung sier blant annet at alle deres produkter skal være koblet til internett innen fire år.

I dag roper mange av oss til målgruppene våre, basert på enkel segmentering som kjønn, alder, bosted. I en verden styrt og segmentert av kognitive styresystemer, må vi vite hvordan man skal finne fram i algoritmelandskapet. Vi må forstå hvordan dette påvirker kommunikasjon.

Hvorfor skal ikke kjøleskapet da kunne selge pålegg? Det vil vite hva man liker, når folk spiser, og med hvem. Det kan like gjerne bestille nye varer, automatisk. Hvem leverer da varene? Er dataene verdt så mye, at folk i framtiden kan få kjøleskapet gratis mot å gifte seg med morgendagens svar på Rema 1000 eller Orkla?

La oss så ta det et steg videre. Hva skjer når kommunikasjon og bedrifters kjernevirksomhet smelter sammen? Store mengder informasjon blir nå relevant og må forvaltes i nye verdikjeder. Det betyr at gamle verdikjeder endres, som igjen betyr at gamle forretningsmodeller må brekkes opp. 

Det vil gi rom for nye tjenester på mange nye områder, slik Facebook er for nyhetsdistribusjon, Airbnb for hotellbransjen, Uber for drosjesjåførene, Spotify for artistene.

Det nye, store teknologiskiftet handler egentlig ikke om IT, det handler om kommunikasjon. Først når man tar det inn over seg, vil man lykkes med å håndtere det.

Innlegget er skrevet av Ingvild Moen sammen med Olav Mellingsæter.